Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота Неорганічна хімія.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
348.16 Кб
Скачать

Рекомендована література:

Басов В.П., Родіонов В.М. Хімія: Навч. посіб. 5 – е вид. – К. : Каравела, 2005. – с.19

Атом складається з позитивно зарядженого ядра і електронів, що нейтралізують його заряд. Ядро визначає індивідуальність хімічного елемента, а електронна оболонка – його хімічні властивості.

У центрі атома знаходиться ядро. В ядрі зосереджена основна маса атома. Ядро складають протони і нейтрони – елементарні частинки, що знаходяться на дуже близьких відстанях. Природа зв’язку між частинками в ядрі, а також внутрішньоядерних сил остаточно ще не з’ясована.

Протони – елементарні позитивно заряджені частинки, що входять до ядра. Кожний хімічний елемент має стале число протонів, які визначають загальний позитивний заряд ядра, число електронів та місце елемента в періодичні системі ( його порядковий номер).

Нейтрони – електронейтральні елементарні частинки з масою, що приблизно дорівнює масі протона. В сумі протони і нейтрони визначають масове число елемента. Атоми даного елемента мають стале число протонів, а число нейтронів може бути різним. Це – ізотопи. Вони відрізняються за масою й фізичними властивостями, але їхні хімічні властивості однакові, оскільки однакова структура електронних оболонок. Більшість елементів мають ізотопи. Наприклад у Гідрогену є три ізотопи : Протій, Дейтерій, Тритій.

Розрізняють ізотопи стабільні і радіоактивні. Ядра останніх не стійкі. Розпадаючись, вони виділяють різні елементарні частинки та енергію. У стабільних ізотопів ядра стійкі і не розпадаються. Наприклад : Протій і Дейтерій – це стабільні ізотопи, а Тритій – радіоактивний.

Електрони – негативно заряджені елементарні частинки, що рухаються навколо ядра і зумовлюють розміри атома та його хімічні властивості. Заряд електрона за абсолютною величиною такий самий як і у протона, але протилежний за знаком, а маса – в 1837 разів менша від маси протона.

Питання для самоконтролю:

  1. Яка будова атома?

  2. Пояснити роль протонів і визначення «протонне число».

  3. Як підрахувати кількість нейтронів в атомі.

  4. Яка роль електронної оболонки атома?

Тема 3. Основні закони хімічних перетворень

( 1 год)

План:

  1. Суть хімічних перетворень.

  2. Фактори, що впливають на хімічні реакції в гомогенних та гетерогенних системах.

Студент повинен знати: суть хімічних перетворень, роль активних частинок в проходженні хімічної реакції, призначення енергії активації;

Студент повинен уміти: відрізняти фактори, які вплинуть на хімічну реакцію в гомогенних і гетерогенних системах;

Рекомендована література:

Басов В.П., Родіонов В.М. Хімія: Навч. посіб. 5 – е вид. – К. : Каравела, 2005. – с.38

Суть хімічних перетворень – це здійснення елементарних актів взаємодії, які відбуваються внаслідок зближення і стикання реагуючих часточок (атомів, молекул, йонів). При цьому слід пам’ятати, що далеко не кожне стикання призводить до взаємодії, тобто ефективне. Реагують тільки так звані активні частинки з певним запасом енергії, яка завжди більша від середньостатистичної енергії системи.

Додаткова енергія, яку треба надати реагуючим частинкам, щоб вони стали активними, називають енергією активації. Витрачається ця надлишкова енергія на розрив чи послаблення зв’язків між атомами в реагуючих речовинах. Тільки після цього можуть утворюватися нові зв’язки, а отже і нові речовини. Слід пам’ятати, що у кожної хімічної реакції своя енергія активації (свій активаційний бар’єр). Чим вона менша, тим більше активних частинок в системі, більше ефективних співударянь, реакція протікає швидше. Реакції з високою енергією активації перебігають з помітною швидкістю тільки за певних умов: нагрівання, наявність каталізатора тощо.

Серед факторів, які впливають на швидкість хімічної реакції в гомогенних (однофазних) системах, в першу чергу слід звернути увагу на концентрацію (число ефективних співударянь в одиниці об’єму за одиницю часу). Для гетерогенних (різнофазних) процесів швидкість реакції істотно залежить від поверхні розділу фаз. Чим вона більша, тим швидше протікає реакція. Важливими факторами, які впливають на швидкість будь – яких хімічних процесів, є температура і присутність каталізатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]