Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya-Metoduka_navchannya_i_trenyvannya_z_gim....doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
447.49 Кб
Скачать

9.5. Теоретична підготовка.

Теоретична підготовка — це процес оволодіння гімнастом спеціальними знаннями з теорії і методики спортивного тренування, з фізіології, психології, гігієни, лікарського контролю, знаннями правил і суддівства змагань.

Все це засвоюється у процесі навчання і трену­вання, а також на лекціях, бесідах, при самостійному опрацюванні гімнастами спеціальної літератури тощо.

Сучасні вимоги в спорті досить високі. Вони потребують глибо­ких знань суті навчально-тренувального процесу. Лише при таких умовах можливі свідоме ставлення до тренування й активна участь гімнаста разом з тренером у розв'язанні поставлених завдань.

10. Періодизація тренування.

10.1. Олімпійський цикл.

Олімпійський цикл складається з 4 років:

- Перший річний цикл – зміна обов’язкової програми, розробка нової моделі майбутнього;

- Другий річний цикл – модернізація довільної програми, корекція планів олімпійської підготовки;

- Третій річний цикл – модельно-контрольний. Перевіряються техніко-тактичні варіанти плану циклу, що завершується;

- Четвертий річний цикл – «Олімпійський рік», безпосередня підготовка до Олімпійських ігор. Участь в них.

10.2. Річний цикл тренування.

Річний цикл тренування складається з двох піврічних циклів, кожний з них складається з:

1. Підготовчого періоду.

Основними завданнями цього періоду є:

а) підвищення функціональних та фізичних можливостей (розвиток сили, гнучкості, координації, витривалості та ін.);

б) підвищення рівня психологічної підготовки у зв’язку з подоланням труднощів;

в) технічна підготовка (оволодіння новими різноманітними структурними групами гімнастичних вправ різної складності, з’єднаннями, комбінаціями);

г) оволодіння обов'язковою і довільною програмами;

д) тренування за цими програмами.

Підготовчий період триває 2-3 місяці (від 3 до 5 міс. на рік), що залежить від багатьох причин, а саме: від строків проведення змагань, контингенту спортсменів, їхньої підготовленості, від тривалості всьо­го тренувального циклу. Чим нижчий рівень підготовленості гім­настів, тим тривалішим має бути підготовчий період.

Існують наступні етапи підготовки в даному періоді:

- етап оволодіння новою програмою;

- етап модернізації довільної програми;

- етап удосконалення програми.

Побудова занять у підготовчому періоді.

Розминка. Завдан­ням розминки є підготовка організму до майбутньої роботи. Вона повинна сприяти розвитку фізичних якостей, піднесенню емоційно­го стану, на фоні якого гімнаст успішніше розв'язуватиме рухові завдання. Розминка складається з загальної, індивідуальної і спе­ціальної частин. Загальна розминка починається з шикування спортсменів, привітання, пояснення завдань заняття. Проводить її тренер протягом 5—7 хв. за допомогою таких засобів: біг, стрибки в різних поєднаннях, вправи на координацію, силу, розтягування, акробатичні і танцювальні вправи, елементи хореографії, ігри. За­гальна розминка доповнюється індивідуальною. Гімнасти під нагля­дом тренера продовжують самостійну розминку, виконуючи ви­значений комплекс вправ. Індивідуальна розминка триває 5 — 7 хв. За допомогою індивідуальної розминки гімнасти більш старанно підготовляють опорно-руховий апарат до роботи на гімнастичних приладах. Особливу увагу слід звертати на гнучкість і розтягування, щоб запобігти травмуванню гімнастів. У кожного гімнаста є свої улюблені вправи, за допомогою яких він найефективніше готує себе як фізично, так і психологічно. Після такої розминки гімнаст відчуває готовність до виконання вправ на приладах.

Спеціальну розминку проводять на приладах для підготовки рухового апарата гімнаста до виконання певних вправ, а також для створення відчуття внутрішньої готовності. Ця розминка є установчою, спрямованою на конкретне розв'язання спеціальних рухових завдань, і повторюється на кожному виді багатоборства. Щоб наблизити умови тренування до умов змагання, спеціальну розминку на приладі виконують лише один-два рази. Тут у кож­ного гімнаста також є свої улюблені вправи, зв'язки або комбіна­ції. Виконуючи їх, він перевіряє свою готовність і настроює себе на роботу. Тривалість такої розминки 3—5 хв. Спортсменів слід спеціально привчати до проведення розминки в короткий час, тому що на змаганнях установлюють певний регламент, якого виста­чає лише на один підхід. Гімнаст, який звик до довгої розминки, не встигає підготовити свій організм до виконання вправ, що негативно впливає на результати його виступів. Нерідко бувають навіть зриви.

Існує ще ідеомоторна розминка. Дослідження показали, що уявна розминка дає приблизно такий самий ефект, як і безпосе­реднє виконання вправ. Цим способом можна скористатися на змаганнях, коли для виконання вправи відведено мало часу. Але ідеомоторна розминка не може повністю замінити рухову.

Основна частина заняття залежно від підготовки спорт­сменів може мати такі завдання: вивчення або вдосконалення елементів діючої класифікаційної програми, комбінацій у цілому, нових елементів і зв'язок для складання довільних комбінацій, тренування з виконанням вправ обов'язкової і довільної програм. Тривалість основної частини заняття на початку підготовчого пе­ріоду становить 2,5—3 год., а наприкінці — 3—3,5 год.

Кількість видів багатоборства, які проходять на одному занят­ті, і зміст роботи можуть мати кілька варіантів:

1. Три-чотири види тільки обов'язкових або тільки довільних вправ.

2. Усі види багатоборства — тільки довільні або тільки обо­в'язкові.

3. Три-п'ять видів обов'язкових і довільних.

4. Усі види багатоборства — обов'язкові і довільні.

5. Змішані — на одних приладах обов'язкові і довільні впра­ви, на інших — вправи тільки однієї програми.

Наприкінці основної частини заняття треба передбачити за­гальну і спеціальну підготовку (вправи для розвитку сили, гнуч­кості, витривалості). Акробатичні вправи планують як окремий вид. їх вивченню і вдосконаленню приділяють велику увагу.

У заключній частині занять поступово знижують навантаження, щоб привести організм у відносно спокійний стан, підбити підсумки занять, визначити домашнє завдання. Основні засоби цієї частини заняття: ходьба, легкий біг, вправи на розслаблення, на розтягування в статичних позах оптимального на­тягу тощо. Тривалість заключної частини 3—5 хв.

Після занять корисно прийняти теплий душ. Він заспокоює нервову систему, знімає втому, сприяє відновним процесам.

Обсяг навчального матеріалу і тренувального навантаження протягом усього періоду поступово збільшується і до кінця дося­гає свого максимуму. Тривалість періоду визначається ступенем підготовленості спортсменів. У новачків підготовчий період біль­ший, у розрядників — менший.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]