Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бразилия РЕФЕРАТ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
557.57 Кб
Скачать

Адміністративний поділ

Бразилія — федерація, що складається з 26 штатів (estados) та 1 федерального округу (distrito federal), всього 27 «федеративних одиниць», розбитих на 5 регіонів для статистичних цілій.

Регіони Бразилії      Північ      Північний схід     Південний схід     Південь     Центральний захід

Північний регіон

  1. Акрі (Acre)

  2. Амазонас (Amazonas)

  3. Амапа (Amapá)

  4. Пара (Pará)

  5. Рондонія (Rondônia)

  6. Рорайма (Roraima)

  7. Токантінс (Tocantins)

Північно-східний регіон

  1. Алагоас (Alagoas)

  2. Баїя (Bahia)

  3. Мараньян (Maranhão)

  4. Параїба (Paraíba)

  5. Пернамбуку (Pernambuco)

  6. Піауї (Piauí)

  7. Ріу-Гранді-ду-Норті (Rio Grande do Norte)

  8. Сеара (Ceará)

  9. Сержипі (Sergipe)

Центрально-західний регіон

  1. Гояс (Goiás)

  2. Мату-Гросу (Mato Grosso)

  3. Федеральний округ або Бразиліа

  4. Мату-Гросу-ду-Сул (Mato Grosso do Sul)

Південно-східний регіон

  1. Еспіріту-Санту (Espírito Santo)

  2. Мінас-Жерайс (Minas Gerais)

  3. Ріо-де-Жанейро (Rio de Janeiro)

  4. Сан-Паулу (São Paulo)

Південний регіон

  1. Парана (Paraná)

  2. Ріу-Гранді-ду-Сул (Rio Grande do Sul)

  3. Санта-Катаріна (Santa Catarina)

Бразилія організована по федеральній моделі, штати Бразилії мають значну автономію уряду, законотворчої діяльності, суспільної безпеки і оподаткування. Уряд штату очолюєгубернатор (governador), вибраний прямим голосуванням, кожний штат має свій законодавчий орган (assembléia legislativa).

Кожний штат поділяється на муніципалітети (municípios), кожний із своєю власною законодавчою радою (câmara de vereadores) і мером (prefeito), яка автономні і ієрархічно незалежні ні від федерального уряду, ні від уряду штату. Багато муніципалітетів в свою чергу діляться на округи (distritos) які не мають політичної або адміністративної автономії. Група кількох муніципалітетів має назву муніципального району comarca.

Політична система Уряд

Зараз у Бразилії діє сьома конституція, прийнята в 1988 році, після падіння військової диктатури у 1985 році. Згідно цій конституції, Бразилія є федеративною президентськоюпредставницькою республікою, де президент є як главою держави, так і главою уряду.

Столицею Бразилії є місто Бразиліа. Адміністративна структура країни — федерація, проте Бразилія включає муніципалітети як автономні політичні об'єкти, що робить федерацію потрійною: тобто Союз, штати і муніципалітети.

Виконавча влада Союзу здійснюється урядом, очоленим президентом, який обирається на чотирирічний термін і може бути переобраним ще на один термін. Крім президента обирається і віце-президент, а решта урядових посадовців назначається президентом.

Законодавча влада Союзу здійснюється двопалатним Національним Конгресом. Палата депутатів обирається кожні чотири роки за системою пропорційного голосування та пропорційного представлення штатів. Члени Федерального Сенату обираються на восьмирічний термін частинами кожні чотири роки. Звичайний законотворчий процес вимагає участі президента, який має право накласти вето на новий законопроект та має виняткову прерогативу ініціативи законодавства з певних питань. Додатково, якщо доречні і термінові обставини виправдовують цей крок, президент може випустити наказ, який має обов'язкову силу закону і вступає в силу негайно. Наказ президента зберігає свою силу до 120 днів, якщо не відмінюється Конгресом.

Один з важливих принципів політики — система багатопартійності як гарантія політичної свободи. Зараз у Національному Конгресі представлені 28 політичних партій (див.Політичні партії Бразилії). У Бразилії дуже звичайно переходити з однієї партії до іншої, тому розміри та вплив партій часто змінюються.

Судова влада Бразилії здійснюється федеральними судами, які представлені як у столиці, так і у всіх штатах. Крім того, штати мають власні суди, але з дещо іншою юрисдикцією.