Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медодички.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
167.42 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник 29-ї державної пожежної

частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

майор служби цивільного захисту

Д.В. Проценко

“ ___” ____ __ 2011 року

Методична розробка

на проведення практичного заняття з з особовим складом 29-ї державної пожежної частини по охороні нафтопромислів підприємства "Охтирканафтогаз"

Тема: Призначення, структура та можливостi пiдроздiлу

Відпрацьовані вправи:

Вправа 4. Разгрузка приміщення від майна. Виніс ящиків вагою 30-40 та 60-80 кг.

Вправа№5. Проведення розвідки з метою виявлення та відключення електрорубильника

Навчальна мета:

- Начальник караулу -- удосконалення пожежно-тактичних знань і практичних навичок по управлінню силами та засобами на пожежі, засвоєння оперативно-тактичних особливостей об”єкту;

- Пожежний – засвоєння оперативно-тактичних особливостей, навчання прийомам і засобам гасіння пожеж.

Час: 2 год.

Місце проведення: уч.клас, територiя частини

Навчально-матеріальне забезпечення: посібник,плакати, пожежна техніка та ПТО частини(технічні засоби навчання, плакати,посібники і т.п., що використовується під час проведення заняття)

Література:

1. “Пожарная тактика” Я.С.Повзик, П.П.Клюс.

2. Тимчасовий статут дій у надзвичайних ситуаціях. Частина ІІ (Гасіння пожеж. Органи управління, пожежно-рятувальні підрозділи Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту) Наказ МНС №96 від 07.02.2008 року

3. Правила безпеки праці в органах і підрозділах МНС України, Наказ МНС №312 ВІД 07.05.2007 РОКУ

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ:

І. Органiзацiйний момент- 5 хв;

-перевiрка присутнiх оголошеня теми i мети заняття,питання якi мають вивчатись;

ІІ. Контроль знань-10 хв;

-перевiрка ранiше засвоєного метерiалу;

ІІІ. Викладення матерiалу теми -30 хв;

Питання якi вивчатимуться:

-професiйний ризик ;

-моральна i психологiчна пiдготовка;

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

Питання та їх короткий зміст

Методичні вказівки

ТАКТИЧНІ МОЖЛИВОСТІ ПОЖЕЖНИХ ПІДРОЗДІЛІВ

3.1. Сили та засоби пожежної охорони

Для википання завдань по гасінню пожеж залучаються певні сили та засоби. Сили - це люди, які працюють по гасінню пожеж. Засоби - це техніка та вогнегасні речовини, які використовують для гасіння пожеж.

Згідно з Бойовим статутом пожежної охорони для виконання бойових завдань по гасінню пожеж використовуються такі сили:

• особовий склад апаратів, підрозділів, навчальних закладів МВС України;

• члени добровільних пожежних дружин та інших формувань;

• особовий склад військових підрозділів;

• організоване населення.

Особовий склад пожежних підрозділів є головною і вирішальною силою у виконанні бойових завдань на пожежі.

Засобами, які забезпечують бойові дії на пожежі є:

• пожежна техніка (автомобілі, установки пожежегасіння, пожежно-технічне обладнання і т.і.);

• техніка, яка спроможна подати воду, та інша господарська техніка, пристосована та переобладнана з метою пожежегасіння;

• вогнегасні речовини (вода, піна, порошки, гази і т.і.);

• засоби зв'язку та освітлення; " транспортні засоби.

У більшості випадків для гасіння пожеж використовуються пожежні автомобілі з відповідним пожежно-технічним озброєнням та запасом вогнегасних речовин. В залежності від призначення вони поділяються на основні, спеціальні та допоміжні.

До основних відносяться пожежні автомобілі, призначені для доставки до місця пожежі особового складу і подавання вогнегасних речовин (води, піни, негорючих газів, газоводяних сумішей та інших речовин і сумішей) в зону горіння: пожежні автоцистерни, автонасоси та насосно-рукавні автомобілі, аеродромні автомобілі, автомобілі повітряно-пінного, порошкового, вуглекислотного та газоводяного гасіння та інші.

Спеціальні пожежні автомобілі призначені для проведення спеціальних робіт на пожежі (підіймання особового складу на висоти, забезпечення зв'язку та освітлення, боротьби з димом, прокладання рукавних ліній і т.і.). Група спеціальних пожежних автомобілів включає: автомобілі зв'язку та освітлення, технічної та газодимозахисної служб, авто драбини та автопідіймачі колінчасті, автомобілі димовидалення, рукавні та інші.

Допоміжні пожежні автомобілі призначені для технічного обслугову-вання основної та спеціальної пожежної техніки, доставки особового складу і технічних засобів до місця пожежі та інших допоміжних робіт. До них відносяться: авторемонтні майстерні, автопаливозаправники, вантажні ав-томобілі та інші автомобілі, які знаходяться на озброєнні пожежних частин та загонів.

На кожну пожежну машину, яка знаходиться на бойовому чергуванні в частині, призначається бойова обслуга (командир відділення, водій, по-жежники), її чисельність на кожну пожежну машину визначається виходячи з призначення машини, а також її марки, типу та місцевих умов об'єкта чи району, які охороняються. В сільських районах та на промислових об'єктах бойові обслуги на пожежні машини можуть поповнюватись за рахунок членів добровільних пожежних формувань.

Бойові обслуги на основних і спеціальних автомобілях називають відділеннями. Для кожного відділення розробляють табель бойової обслуги (див. додаток 1), в якому вказують обов'язки командирів, водіїв, старших пожежників і пожежників при прийманні чергування, зборі по тривозі, а також при роботі в бойовій обстановці по гасінню пожеж.

Відділення на автоцистерні або автонасосі є первинним тактичним підрозділом пожежної охорони, здатним виконувати окремі завдання по рятуванню людей, та гасінню пожежі.

Основним тактичним підрозділом пожежної охорони, здатним самостійно вирішувати завдання в залежності від своїх тактичних можливостей, є караул у складі двох і більше відділень на основних пожежних автомобілях. Він може бути посилений одним або кількома відділеннями на спеціальних і допоміжних пожежних машинах, в залежності від необхідності та особливостей гасіння пожеж в районі або об'єкті, що охороняються.

3.2. Поняття про тактичні можливості пожежних підрозділів

Одним із основних завдань особового складу пожежної охорони є гасіння пожеж. Бойові дії по гасінню пожеж відповідно до тактичних можливостей проводить особовий склад відділень та караулів.

Тактичні можливості пожежного підрозділу - це можливості особового складу, на озброєнні якого є пожежні машини, пожежно-технічне озброєння, вогнегасні речовини, ефективно виконувати бойові завдання за визначений час.

Отже, тактичні можливості відділень на основних пожежних машинах залежать від технічного оснащення, кількості та рівня підготовки особового складу бойової обслуги, наявності на його озброєнні апаратів захисту органів дихання (киснево-ізолюючих протигазів, апаратів на стислому повітрі), оперативно-тактичних особливостей району виїзду або об'єкта та деяких інших, факторів (метеорологічних умов, часу доби, пори року і т.і.).

Відділення на автоцистернах та автонасосах знайшли найбільш широке застосування під час гасіння пожеж у населених пунктах, на об'єктах промисловості та сільського господарства.

3.3. Тактичні можливості підрозділів на основних пожежних автомобілях, не встановлених на вододжерела

Без установки на джерела водопостачання з основних автомобілів використовуються тільки автоцистерни. Вони являють собою мобільні пожежні машини, які використовуються для гасіння більшості пожеж. В Україні на озброєнні гарнізонів пожежної охорони є 4169 пожежних автомобілів різного призначення, з них 3169 автоцистерн, що складає 76 % від загальної кількості.

Відділення на автоцистерні, яка має запас води та піноутворювача, може під'їхати безпосередньо до місця пожежі і без встановлення автомобіля на вододжерело виконувати певні бойові дії за таких обставин:

• коли запасу вогнегасної речовини на машині достатньо для ліквідації пожежі;

• якщо потрібно негайно подати вогнегасні засоби для забезпечення рятування людей на пожежі;

• коли потрібно негайно подати вогнегасні речовини для запобігання вибухів, аварій, обвалення конструкцій та апаратів від дії високої температури;

• при необхідності стримати швидке розповсюдження вогню на вирішальному напрямку у період розгортання та введення сил і засобів інших підрозділів, що прибули на пожежу;

• для забезпечення стволом з рукавною лінією групи розвідки;

• при знаходженні вододжерела на значній відстані.

Таким чином, відділення на автоцистернах є найбільш мобільними підрозділами пожежної охорони, які в екстремальних умовах на пожежах можуть негайно ввести вогнегасні речовини для гасіння пожеж та виконання інших бойових завдань.

Тактичні можливості відділення на автоцистерні, яка не встановлена на вододжерело, обмежуються запасами води та піноутворювача, що впливає на час роботи стволів та на можливі площу або об'єм гасіння пожежі.

3.4. Тактичні можливості підрозділів на основних пожежних автомобілях, встановлених на вододжерела

Тактичні можливості відділень на основних пожежних автомобілях, встановлених на джерела водопостачання, значно зростають.

Наприклад, від автоцистерни АЦ-40(131)137, не встановленої на вододжерело, ствол РС-70 буде працювати 5,4 хвилини, а при встановленні на вододжерело значно більший час, який, у більшості випадків, буде обмежуватись кількістю пального в автомобілі.

Пожежні автоцистерни встановлюють на вододжерела за таких обставин:

• коли вогнегасних засобів, які є на автомобілі, недостатньо для ліквідації пожежі або стримування розповсюдження вогню на вирішальному напрямку;

• відразу по прибутті на пожежу, якщо вододжерело розташоване на відстані до 50 м від місця пожежі.

Завжди встановлюють на вододжерело автоцистерну другого відділення, якщо караул складається з двох відділень.

При встановленні автоцистерни на вододжерело особовий склад відділення може подати на гасіння більшу кількість ручних стволів та пе-реносний лафетний ствол. Збільшується також можлива площа гасіння пожежі та в деяких випадках можливий об'єм заповнення повітряно-механічною піною.

Вивченого матеріалу - 10 хв.

Питання для закрiплення:

1.Тактичні можливості підрозділів на основних пожежних автомобілях, не встановлених на вододжерела?

2. Поняття про тактичні можливості пожежних підрозділів?

V. Пiдбиття пiдсумкi - 5 хв;

Вказати на птиання ,якi вимагають пiдвищеної уваги.

Оголосити оцiнки,

вiдповiсти на запитання.

Методичну розробку склав :

Начальник караулу 29-ї державної

пожежної частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

лейтенант служби цивільного захисту О. А. Калуга

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник 29-ї державної пожежної

частини по охороні нафтопромислів

підприємства "Охтирканафтогаз"

майор служби цивільного захисту

Д.В. Проценко

“ ___” ____ __ 2011 року