Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Котлярова Света.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
294.4 Кб
Скачать

Методика гірничопрохідницьких робот

Гірничі виробки дозволяють найбільш точні та достовірні геологічні данні. Необхідно встановити ступінь уточнення та достовірність геологічних даних, які отримують при бурінні свердловин, їх зрівнюють з даними, отриманими при проходці гірничих виробок.

Гірничі виробки ( шурфи ) можна проводити в любих умовах рельєфу, виходячи з мети та призначення кожного з них. В цілому об’єм гірничих робіт при інженерних дослідженнях невеликий.

Гірничі роботи найбільш трудоємкий та дорогий вид робіт.

Проходка шурфів частіше пов’язана з великими геологічними перешкодами: нестійкістю порід та великою їх необхідністю застосування потужних засобів кріплення виробок, водовідливу.

До проходки розвідувальних гірських виробок при інженерно – геологічних дослідженнях необхідно пред’являти визначенні вимоги. Її вести слід так, щоб отримати чіткі відомості про геологічний розтин та умови залягання гірських порід поверхні та зон послаблення тектонічних розривів, та порушень, достовірні данні про фізичний стан порід, проводити відбір проб ґрунтів при повній збереженості природного складу та фізичного стану.

Для цього потребується проходку розвідувальних гірничих виробок проводити по визначеному графіку з зупинками руйнуючих склад порід та іскажаючи геологічні данні.

Шурфи глибиною 3,5 м проводяться вручну за допомогою лопати з закріплення стінок шурфу. Перед проходкою шурфів виконується прив’язка за допомогою гірничого компасу.

По закінченню проходки виконується графічна обробка у вигляді побудування розгортки шурфу по усім його стінкам ( рисунок 6 ) з описанням порід зверху донизу.

Методика відбору проб ґрунту

Відбір проб ґрунту виконують як у ході буріння так і за допомогою ґрунтоносу конструкцією Гідропроект ( рисунок 7 ). Проби необхідно відбирати як з порушеної так і непорушеної структури. Пробу порушеної структури відбирають у мішечки. Разом з ґрунтом у мішечки вкладається одна етикетка ( рисунок 8 ), а друга прив’язується до мішечка. В етикетці вказується номер проби, глибина її відбору, дата і номер коли була відібрана. Потім мішечки вкладуться у кернові ящики ( рисунок 9 ) для подальшого дослідження ґрунтів.

Ґрунти непорушеної структури відбираються у вигляді монолітів. Моноліти обережно витягують обмотуються марлею та парафінуються. Також на моноліті вказується верх і низ зразку, а затим прикладається етикетка з усіма даними. Моноліти транспортуються у лабораторію у ящиках присипаних тирсою .

Методика відбору проб води

Достатньо вірна характеристика води може бути отримана тільки у тих випадках якщо проба відібрана правильно, а сам аналіз зроблений як швидше після відбору. Однією з основних умов при відборі проб є чистота пляшки та пробки. Пляшку перед заповненням і під час закриття пробкою ополіскують водою неменше трьох разів, пробка повинна щільно закривати пляшку. На кожну пляшку графітовим олівцем складається паспорт ( рисунок 10 ) (етикетка у двох екземплярах). Одна етикетка накладається на пляшку інша прив’язується до її горлишка. При відкачці проби води відбираються на ізливі зі свердловини режимної мережі, то воду достають за допомогою пробовідбірників, а потім вливають її у пляшки.