Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 - Констит права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
128 Кб
Скачать

Тема 2 „Конституційні права, свободи та обов’язки громадян України.” План

  1. Міжнародні стандарти прав людини та їх зв’язок з основними правами і свободами громадян України.

  2. Сутність особистих і політичних прав і свобод громадян України.

  3. Соціально - економічні та культурні (духовні) права громадян України.

  4. Основні конституційні обов’язки громадян України.

  5. Гарантії забезпечення прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Теми рефератів

  1. Право на звернення громадян України до органів державної влади і місцевого самоврядування.

  2. Правовий статус студентів в Україні.

Основні терміни і поняття теми

Міжнародні правові стандарти в галузі захисту прав людини, права людини, невід’ємні права людини, особисті права людини, презумпція невинуватості, конфіденційна інформація, свобода слова, свобода думки, свобода світогляду, політичні права, політична партія, громадська організація, соціальні права, економічні права, культурні права, право на освіту, конституційний обов’язок, військова служба, альтернативна служба, конституційні гарантії прав і свобод людини в Україні.

Методичні вказівки до заняття 2

При розкритті першого питання необхідно з’ясувати, що таке “права людини” і порівняти цей термін з іншим – “права громадянина”. Простежити процес виникнення і розвитку прав людини. Маючи на увазі те, що сучасне міжнародне співтовариство приділяє значні зусилля забезпеченню прав людини – визначити основні форми співробітництва держав і міжнародних організацій в цій сфері. Усвідомити сутність міжнародних правових стандартів і як вони зв’язані з видами і свободами громадян України.

У другому і третьому питаннях слід розглянути сутність основних прав і свобод людини і громадянина, дати їхню класифікацію.

При підготовці четвертого питання варто ознайомитись з статтями 65-68 Конституції України, усвідомити, яким чином права людини пов’язані з обов’язками. Проаналізувати основні обов’язки громадян України та їх особливості.

В останньому питанні треба перейти до висвітлення механізму реалізації прав і свобод людини, основних гарантій забезпечення їх на практиці. Показати роль органів державної влади, місцевого самоврядування, недержавних правозахисних організацій у захисті прав і свобод. Звернути увагу на основні порушення прав громадян, які існують в Україні.

Запитання для самоконтролю

  1. Порівняйте поняття ”людина”, „особа”, „громадянин”.

  2. Дайте визначення прав, свобод і обов’язків людини і громадянина.

  3. Що таке міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини?

  4. Які вам відомі міжнародні організації, що здійснюють захист прав людини?

  5. Які види прав і свобод людини і громадянина закріплені в Конституції України?

  6. Як ви розумієте принцип рівноправності громадян?

  7. Назвіть права і свободи, які відповідно до Конституції України, не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану.

  8. Що містить поняття “особисті права і свободи громадян”?

  9. Як особа може захистити себе коли порушується презумпція невинуватості?

  10. В яких статях Конституції України закріплені політичні права громадян? Зазначте їх види.

  11. Чи відрізняється обсяг політичних прав громадян України і іноземців, які перебувають в нашій країні?

  12. Хто не може бути членами політичних партій?

  13. Що містить поняття “соціально-економічні” права людини?

  14. Які існують культурні (духовні) права громадян?

  15. У чому полягають права та обв’язки студентів вищих навчальних закладів?

  16. Якими нормативно-правовими актами регулюється організація та діяльність вищих учбових закладів?

  17. Які основні обов’язки громадян закріплені в Конституції України?

  18. Чим відрізняється строкова військова служба від альтернативної (невійськової) служби?

  19. Як гарантується Конституцією України захист прав і свобод людини?

20 Які гарантії конституційних прав і свобод вам відомі?

Терміни до теми:

Міжнародно - правові стандарти в галузі прав людини - встановлені в договірному порядку правові норми мінімально допустимого повноваження держави з фізичними особами, що проживають на її території.

Права людини – невід’ємна можливість вільної життєдіяльності, вільного самовизначення людини в суспільстві в рамках існуючого законодавства.

Невід’ємні права людини - права і свободи людини і громадянина, які не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених  Конституцією України.

Особисті права людини - сукупність основоположних прав і свобод, що належать людині від її народження і складають основу правового статусу людини.

Презумпція невинуватості - правове положення, згідно з яким підозрюваний, обвинувачений чи підсудимий вважається невинуватим у вчинені злочину доти, поки його винуватість не буде доведена в порядку, встановленому законом.

Конфіденційна інформація – це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні обо розпорядженні окремих фізичних або юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов. (ст.30 ЗУ „Про інформацію”)

Свобода слова – конституційне право, гарантоване кожному громадянинові. Ніхто не може бути примушений до зміни чи висловлювання своїх поглядів і переконань.

Політичні права – це можливості брати участь у громадському та державному житті, вносити пропозиції про покращення роботи державних органів, їхніх службових осіб та об’єднань громадян, бути членами громадських об’єднань.

Політична партія - об'єднання громадян прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі.

Громадська організація - незалежна, але взаємодіюча з державою форма співжиття людей, яка забезпечує найсприятливіші умови для діяльності громадян та їх об'єднань у всіх сферах суспільних відносин.

Соціальні права - можливість для реалiзацiї прав громадян на працю i допомогу на час безробiття, пiдтримання життєвого рiвня населення через перегляд мiнiмальних розмiрiв основних соцiальних гарантiй за умов зростання цiн, надання державної допомоги, пiльг та iнших видiв соцiальної пiдтримки малозабезпечених громадян, матерiальне забезпечення при досягненнi пенсiйного вiку, тимчасової або постiйної втрати працездатностi, втрати годувальника. Згідно з Конституцією України, основні соціальні права становлять собою певні можливості людини користуватися соціальними благами у сфері матеріального виробництва, трудової діяльності, освіти, здоров'я, відпочинку, які передбачені у відповідних статтях Основного Закону. Соціальні права і свободи є одним з найбільш численних видів прав, які проголошені й закріплені Конституцією.

Економічні права - це врегульованi законом вiдносини щодо володiння, користування i розпорядження майном.

Культурні права - право кожної людини вiльно брати участь у культурному життi, науковому прогресi, а також захищати авторськi права.

Право на освіту - закрiплює право кожного на освiту, у тому числi на отримання безоплатної освiти у державних i комунальних навчальних закладах.

Конституційний обов’язок - обов’язок неухильно додержуватися Конституцiї та законiв України, поважати права i свободи iнших (ст.68 Конституцiї України), не заподiювати шкоду природi, культурнiй спадщинi, вiдшкодовувати збитки (ст.66), шанувати державнi символи України (ст.65), сплачува- ти податки, щорiчно подавати декларацiї про майновий стан та доходи (ст.67 Конституцiї України).

Військова служба – служба, яку проходять громадяни України у складі Зброїних сил України та інших військ відповідно до Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”.

Альтернативна служба – форма реалізації військового обов’язку. Це державна служба поза Збройними силами України чи іншими військами, що запроваджується замість проходження військової служби.

Конституційні гарантії прав і свобод людини в Україні - Конституційні гарантії — це норми права, які передбачають у своїй сукупності правовий механізм, покликаний сприяти реалізації законів. Конституційні гарантії є специфічним правовим засобом забезпечення, реалізації, охорони та захисту прав людини та громадянина; першочергового значення вони набувають при практичній реалізації суб'єктивних прав громадянина. Тобто Конституційні гарантії — це передбачені Конституцією спеціальні засоби практичного забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Статтi 55-64 Конституцiї України мiстять гарантiї забезпеченнiя та захисту прав громадян.