Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 - Констит права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
128 Кб
Скачать

16. Якими нормативно-правовими актами регулюється організація та діяльність вищих учбових закладів?

Конституція України, Закон України „Про сприяння суспільного становлення та розвитку молоді в Україні” Закон України „Про освіту”, „Про вищу освіту”,

17. Які основні обов’язки громадян закріплені в Конституції України?

Стаття 23 Конституцiї України, закрiплюючи право людини на вiльний розвиток своєї особистостi, наголошує, що такий розвиток забезпечується виконанням обов'язкiв усiма членами суспiльства. Кожен громадянин повинен неухильно додержуватися Конституцiї та законiв України, поважати права i свободи iнших (ст.68 Конституцiї України), не заподiювати шкоду природi, культурнiй спадщинi, вiдшкодовувати збитки (ст.66), шанувати державнi символи України (ст.65), сплачувати податки, щорiчно подавати декларацiї про майновий стан та доходи (ст.67 Конституцiї України).

За Законом України "Про оборону" , оборона України - справа усього народу. Обов'язок громадян щодо захисту Вiтчизни закрiплений у статтi 65 Конституцiї, а також у Законах України "Про вiйськовий обов'язок та вiйськову службу" та "Про альтернативну (невiйськову) службу. Крiм того, у статтi 51 Конституцiї України проголошений обов'язок батькiв утримувати дiтей до їх повнолiття та обов'язок повнолiтнiх дiтей пiклуватися про своїх непрацездатних батькiв.

18.Чим відрізняється строкова військова служба від альтернативної (невійськової) служби?

Військова служба – служба, яку проходять гроиодяни України у складі Зброїних сил України та інших військ відповідно до Закону України „Про військовий обов’язок і військову службу”. На військову службу призиваються громадяни чоловічої статі у визначеному за законом віці, які не мають права на звільнення або відставку від призову. Альтернативна служба – форма реалізації військового обов’язку. Право на альтернативну службу належить громадянам України, які належать до діючих, згідно з законадавством релілійних організацій, віросповідання яких не допускає користування зброєю.

19 Як гарантується Конституцією України захист прав і свобод людини? Слiд зазначити, що передбачається захист прав i свобод в органах суду, право звертатись до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та в мiжнароднi органи. Окремо зафiксований порядок обмеження прав i свобод в умовах воєнного чи надзвичайного стану, а також права, якi взагалi не можуть бути обмеженi.

20. Які гарантії конституційних прав і свобод вам відомі?

Як вiдомо, забезпечення прав i свобод громадян - головне завдання демократичної держави. Дiяльнiсть держави щодо реалiзацiї цiєї функцiї складається з забезпечення гарантiй прав громадян, створення умов для реалiзацiї прав громадян, повсякденної органiзацiї вiдповiдних процесiв у суспiльствi.

Статтi 55-64 Конституцiї України мiстять гарантiї забезпеченнiя та захисту прав громадян.

Список рекомендованої літератури.

  1. Бородін І. Права та свободи громадян, їх класифікація, гарантії реалізації // Право України - 2001 - № 12.

  2. Букач В. Зміст конституційних політичних і свобод громадян // Право України - 2001 – № 9.

  3. Волинка К. Забезпечення прав і свобод особи в Україні і теоретичні і практичні аспекти // Право України - 2000 - № 1.

  4. Заворотченко Т. Система конституційно-правових гарантій прав і свобод людини в Україні // Право України - 2002 - № 5.

  5. Коментар до Конституції України. – К. 1996.

  6. Конституційне право України // за редакцією В.Ф. Погорілка. – К. Наукова думка, 2000.

  7. Кравченко В.В. Конституційне право України: - навчальний посібник. – К., Атіка, 2000.

  8. Кузьменко П. Класифікація конституційних прав і свобод людини та громадянина за Конституцією України // Підприємство, господарство і право – 2003 - № 3.

  9. Орзіх Н. Міжнародно-правові стандарти та права людини в Україні // Право України - 1992 - № 4.

  10. Основи демократії: - посібник // за редакцією А. Колодій. – К. 2002.

  11. Фрицький О.В. Конституційне право України: - підручник. К.: Юрінком інтер 2002.