Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_2.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
258.05 Кб
Скачать

Завдання для самопідготовки та самоконтролю

  1. Які зміни в господарському житті східних слов'ян зумовили утвердження майнової та соціальної нерівності в їхньому суспільстві?

  2. Проаналізуйте причини виникнення державності у східних слов'ян.

  3. Яка, на Вашу думку, роль варягів у формуванні держави східнослов'янських племен?

  4. Чому саме землі полян стали основою, а Київ — столицею держави Рюриковичів?

  5. Змалюйте історичний портрет князя Святослава. Виділіть притаманні йому людські риси та якості полководця і державного діяча.

  6. Розкрийте основні тенденції політичного життя русичів у період правління перших Рюриковичів (від Олега до Святослава).

  7. Обґрунтуйте (або заперечте) тезу: у ІХ-ХІ ст. Русь вела успішну боротьбу проти намагань сусідніх держав підкорити її собі.

  8. Чи вичерпує причини прийняття християнства Руссю твердження: язичництво на відміну від християнства не могло забезпечити панування князя над підданими? Обгрунтуйте свою точку зору.

  9. Автор "Повісті минулих літ" переповів легенду про вибір віри князем Володимиром. Чи Русь тоді, на Вашу думку, справді стояла перед проблемою вибору віри, чи прийняття християнства у X ст. було зумовлене історичними обставинами?

  10. Чому опір хрещенню чинили в основному люди незнатні — смерди, ремісники та жителі окраїн Київської Русі?

  11. Чи можна стверджувати, що Русь, прийнявши в X ст. християнство, увійшла в лоно європейської цивілізації, стала "своєю" серед європейських держав?

  12. Змалюйте історичний портрет Володимира Великого. Охарактеризуйте його як людину та державного діяча.

  13. М.Грушевський вважав, що "часи Володимира були кульмінаційною точкою процесу будови, завершення, так би мовити, механічної еволюції процесу творення давньої Руської Київської держави". Чи згідні Ви з його думкою? Обґрунтуйте власну точку зору.

  14. "Правління Ярослава значною мірою було продовженням Володимирового: і у зовнішній, і у внутрішній політиці він поглиблював те, що зробив Володимир", — зазначила Н. Полонська-Василенко. А як Ви вважаєте? Аргументуйте свою позицію.

  15. Змалюйте історичний портрет Ярослава Мудрого. Охарактеризуйте його людські риси і якості державного діяча.

  16. Порівняйте внутрішню та зовнішню політику князів Олега і Святослава та Володимира і Ярослава. Чим зумовлені виявлені Вами якісні відмінності?

  17. Чи згідні Ви з твердженням, що за часів Ярослава Мудрого Київська держава була найбільшою державою в Європі? Аргументуйте свою точку зору.

  18. Деякі історики підкреслюють торговельну спрямованість економіки Київської Русі, інші доводять, що її основу становило землеробство. Яку з цих позицій Ви поділяєте? Аргументуйте свою точку зору.

  19. Проаналізуйте розвиток ремесел і торгівлі в Київській Русі у IX—XIII ст., які найсуттєвіші зміни (якісні зрушення) відбулися у цих сферах господарського життя.

  20. Опишіть становище основних верств давньоруського суспільства: князів, бояр, селян-смердів, міщан, залежних людей. Яку роль відіграли вони в політичному житті?

  21. Розкрийте основні тенденції політичного розвитку Київської Русі в другій половині XI—першій половині XII ст. Яка із них стала домінуючою і чому?

  22. Проаналізуйте державницьку діяльність Володимира Мономаха. Чи продовжував він політику своїх попередників — князів Володимира Великого і Ярослава Мудрого?

  23. Змалюйте історичний портрет князя Володимира Мономаха. Оцініть його людські якості та здібності полководця і державного діяча.

  24. Порівняйте форму державного устрою Київської Русі часів Володимира і Ярослава (перша половина XI ст.) та часів Мономаховичів і Ольговичів (XII ст.).

  25. Автори навчального посібника для 7-8 класів "Історія України з найдавніших часів до кінця XVIII ст." (К., 1993) Г. Сергієнко та В. Смолій вважають політичний розпад Київської Русі "історично зумовленим прогресивним процесом світового суспільного розвитку народів середньовіччя". Яка Ваша думка? Аргументуйте її.

  26. Які причини та наслідки поразки руських князів у боротьбі з монголо-татарськими завойовниками?

  27. Чи згідні Ви з думкою, що в культурі Русі тісно переплелися впливи Заходу і Сходу, синтез яких став одним із визначальних чинників її самобутності? Аргументуйте свій висновок.

  28. Які характерні риси світогляду русича XI—XIII ст.? На яких моральних засадах грунтувалося давньоруське суспільство?

  29. Порівняйте язичництво і християнство. У чому виявився розвиток уявлення людей про природний і надприродний світи (фізичне і метафізичне)?

  30. Охарактеризуйте роль Церкви і духовних осіб у давньоруському суспільстві. Чому більшість руських митців були церковними діячами?

  31. Чому, на Вашу думку, зацікавлення давньоруських читачів значно ширші в сфері гуманітарних наук, пізнання Божого слова, ніж у сфері наук природничих і в математиці? Які наслідки це мало для української культури?

  32. Які ідеї та моральні цінності утверджувалися в художній культурі Русі X—XIII ст.?

  33. Яка роль літописів для давньоруського суспільства? Чому у їх створенні були зацікавлені передусім руські князі та їхнє найближче оточення?

  34. Які основні теми та проблематика усної народної творчості Руської землі у X—XIII ст.?

  35. Назвіть характерні риси візантійського стилю, що прийшов у руське мистецтво з прийняттям християнства. Яких особливостей набув він у давньоруському суспільстві?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]