Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deont.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
393.73 Кб
Скачать

32. Причини виникнення професійної деформації юриста, загальна характеристика.

33. Суб’єктивні причини виникнення професійної деформації юриста.

34. Об’єктивні причини виникнення професійної деформації юриста.

Зовнішні фактори — це недоліки системи політичної та економічної організації суспільства. Вони виступають як середовище, в якому має функціонувати право, а також як визначальні фактори соціального життя, які зрештою впливають на всі види соціальних відносин, у тому числі на правові відносини в правоохоронній сфері. Застої виробництва, безробіття, затримки з виплатою заробітної плати тягнуть руйнування бюджетних сфер (правоохоронна, освіта, медицина), негаразди в політичній системі призводять до чергових "чисток" або реформ правоохоронних структур, що також негативно впливає на ставлення співробітників до своїх обов'язків, професії в цілому. Так, серед зовнішніх факторів соціального життя — можливих причин деформації моральної свідомості слід назвати:

• соціальну нестабільність; • кризу соціальних, ідейних та моральних ідеалів; • корумпованість владних структур; • казусність системи законодавства, низький рівень якості нормативно-правових актів, суперечності в офіційному тлумаченні законів, невиконання законів; • низький рівень соціальної та правової захищеності співробітників правоохоронних органів; • переважання негативних оцінок у висвітленні діяльності правоохоронних органів; • низький соціальний престиж роботи правоохоронних структур; • виконання співробітниками не властивих їм функцій.

Внутрішні фактори пояснюються недоліками самої правоохоронної системи, до яких слід віднести негативні традиції, стереотипи мислення, аморальні критерії оцінки, правопорушення самих співробітників, що в результаті також призводить до дефектів правової свідомості. Такі дефекти можна поділити на три групи: відображення, ставлення та мотивації. Відповідно до першої групи відносять правову недбалість, до другої — правовий нігілізм, до третьої — несприйняття особою приписів правових норм та вимог моралі.

35. Шляхи подолання професійної деформації юриста.

Профілактика професійної деформації представляє собою сукупність попереджувальних заходів, орієнтованих на зниження ймовірності розвитку передумов і проявів професійної деформації.

Робота з профілактики професійної деформації включає в себе заходи як психологічного, так і непсихологічних організаційно-управлінського, виховного характеру.

До приватних завдань, що вирішуються в процесі профілактики професійної деформації працівників органів правопорядку, слід віднести:

1. Вироблення у співробітників професійного імунітету і високої культури в роботі;

2. Розвиток морально-психологічної стійкості та ділової спрямованості у всіх працівників органів правопорядку;

3. Формування у працівників установки на проходження у роботі кодексу професійної честі;

4. Вдосконалення стилю і методів управління персоналом;

5. Формування оптимального морально-психологічного клімату в службах і підрозділах органів правопорядку.

Різні автори пропонують різні шляхи профілактики та подолання професійної деформації.

О.П. Шамонін у своїй роботі «Професійна деформація особистості як актуальна проблема соціології девіантної поведінки та соціології професій» пропонує можливі шляхи подолання професійної деформації особистості:

1. Необхідно мати професійну підготовленість до майбутньої професійної діяльності;

2. Необхідно вміти спілкуватися з різними соціальними типами людей, а також виходити зі складних життєвих ситуацій та негараздів;

3. Своєчасно вирішувати свої особисті та професійні проблеми, "не переносити" роботу на будинок, захищати рідних і близьких від негативного впливу професійно деформованої особистості фахівця;

4. Постійно підвищувати рівень професійної компетенції та професійної майстерності, професіоналізм, оскільки це, з одного боку, надає впевненість у своїх силах і значить правильність обраного шляху рішення, а, з іншого боку, свідчить про те, що професіонал у меншій мірі стикається з проблемами професійної деформації особистості 1.

Скабеліна Л.А. пропонує наступні варіанти шляхи профілактики та професійної реабілітації:

- Психологічне просвітництво. "Попереджений - значить озброєний". Знаючи ознаки професійної деформації, адвокат на ранніх стадіях може їх помітити і зуміти призупинити їх подальший розвиток;

- Психологічна діагностика та індивідуальне консультування. Консультація фахівця допоможе встановити стадію емоційного вигорання, виробити індивідуальну стратегію її подолання, що враховує особливості конкретної ситуації;

- Тренінги професійного та особистісного зростання адвокатів. Нові можливості для вирішення самих різних психологічних проблем надають сьогодні різні види психологічних тренінгів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]