Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання швейного виробництва лекції.doc
Скачиваний:
623
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

Механізм ниткопритягувача машини 1022 кл. Озлм

Будова

Розглянемо будову механізму ниткопритягувача швейної машини 1022 кл. ОЗЛМ.

У машині 1022 кл. ОЗЛМ застосовується шарнірно-стрижневий механізм ниткопритягувача. На рис. а зображено загальний вигляд механізму ниткопритягувача в машині 1022 кл. ОЗЛМ. На рис. б бачимо його конструктивну схему окремо. На рис. в винесені окремі деталі механізму ниткопритягувача. На внутрішнє плече пальця кривошипа одягається стрижень ниткопритягувача 2. В його нижню головку 5 установлюють голковий підшипник 6 для зменшення тертя. У верхню головку 8 ниткопритягувача 2 вставляють палець 7 коромисла 1. Верхня головка 10 коромисла 1 одягнена на шарнірний палець 9. Шарнірний палець 9 в рукаві машини закріплюється установчим гвинтом 4 . Вушко 3 ниткопритягувача 2 виводиться в розріз машини, куди заправляється нитка.

Принцип роботи

Будова механізму ниткопритягувача реалізує принцип його роботи. Розглянемо принцип роботи механізму ниткопритягувача. Для цього подумки поділимо коло А, яким рухається внутрішнє плече пальця кривошипа 3 (м. ), на 12 частин. Повертаючи махове колесо, розглянемо рух вушка 5 стрижня 1. Якщо поставити вушко 5 у верхнє крайнє положення, що відповідає на рисунку поділці «1», то воно до поділки «5» повільно опускається вниз завдяки повороту коромисла 2 між поділками «5» і «9». Вушко 5 продовжує опускатися при повороті стрижня 1 на відносно нерухомому коромислі 2. Між поділками «9» та «І» вушко 5 швидко піднімається угору, оскільки відбувається поєднання двох поворотних рухів стрижня 1 і коромисла 2. Отже, вушко 5 повільно опускається вниз, подаючи нитку голці та човнику за 2/3 обертів головного вала, а за решту 1/3 обертів головного вала вушко 5, швидко рухаючись угору, затягує стібок і стягує нитку з бобіни.

Верхня нитка в машину човникового стібка повинна бути заправлена між шайбами регулятора натягу верхньої нитки, у вушко ниткопритягувача і в голку , з боку довгої канавки. А щоб нитка не плуталася, не рвалася, не перетиралася, використовують нитконаправлювачі, які за будовою можуть бути різними: у вигляді кільця, пластини з отворами, у вигляді трубочки, щілини. Кількість їх може бути різною.

Деталі заправлення верхньої нитки повинні бути чисті, добре відполіровані, надійно закріплені. Наявність їх обов'язкова.

Заправлення верхньої нитки в машини різних класів

Заправлення верхньої нитки в машину човникового стібка різних класів машин має як спільні риси, так і відмінності. Розглянемо варіанти заправлення нитки в машини.

Заправлення верхньої нитки в машину 1022—М кл. ОЗЛМ зображено на поданому рис.1

Верхню нитку з бобини зверху вниз засилюють у правий отвір нитконаправлювача 6, а потім за годинниковою стрілкою, обводять між шайбами додаткового регулятора натягу верхньої нитки 11. Потім нитку знизу вгору і наліво послідовно проводять у наступні три очка нитконаправлювача 6,потім справа наліво – через три отвори нитконаправлювача 5.

Нитку за годинниковою стрілкою пропускають між шайбами основного регулятора натягу верхньої нитки 18 , справа наліво вниз заводять за гачок нитконаправлювальної пружини 17. Знизу догори нитку обмотують навколо нитконаправлювального кутника 19, потім вгору за напівкільце нитконаправлювача 16. Справа наліво вставляють у вушко ниткопритягувача 4, згори донизу в напівкільце нитконаправлювача 3, в нитконаправлювальне дротяне кільце 2,закріплене на голководі 20. Поворотом махового колеса 9 голку 21 ставлять в крайнє верхнє положення і нитку зліва направо вводять в вушко голки 21, встановленою короткою канавкою вправо. Залишають кінець нитки завдовжки 70—80 мм.

Він потрібен для того, щоб вивести кінець нижньої нитки в отвір голкової пластини

Від того, наскільки правильно відрегульована величина натягу ниток (їхній баланс) у машині, залежить якість строчки зокрема та майбутнього виробу загалом.