Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОНД_Кловак.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
3.21 Mб
Скачать

Г.Т.Кловак

ОСНОВИ ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Навчальний посібник

для студентів педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Чернігів - 2003

УДК [37.012:001.8](07)

К50

Кловак Г.Т. Основи педагогічних досліджень: Навчальний посібник для вищих педагогічних навчальних закладів. - Чернігів: Чернігівський державний центр науково-технічної і економічної інформації, 2003, - 260с.

„Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів" (лист№ 14/18.2- 1517 від 22. 09. 2003р.)

Рецензенти:

Н.С.Побірченко, доктор педагогічних наук, професор, декан педагогічного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;

О.І. Пометун, доктор педагогічних наук, професор, завідувач дослідною лабораторією історичної освіти Інституту педагогіки АПН України.

У навчальному посібнику розглядаються основні положення та відомості про технологію педагогічного дослідження. Новизна підходу автора до розробки змісту та структури посібника полягає в їх спрямуванні на розвиток фахових знань та вмінь майбутнього вчителя-дослідника відповідно до вимог сучасної школи.

Рекомендовано викладачам і студентам вищих педагогічних навчальних закладів України, а також може бути корисним учителям-практикам і всім, кого цікавлять проблеми педагогічного дослідження.

І5ВМ 966-7905-43-8

Кловак Г. Т.

ПЕРЕДМОВА

Реформування вищої педагогічної школи й ті вимоги, що ставляться до вчителів сучасної загальноосвітньої школи, зумовлюють докорінні зміни в навчальних методиках педагогічних вищих навчальних закладів. Сьогодні триває перехід від практики авторитарної педагогіки до ідей гуманістичного розвитку особистості, під накопичення знань як самодостатнього процесу до виховання вміння оперувати здобутими знаннями, від фрагментарної до оезперервної освіти, від фронтальної організації навчання до індивідуальної. Нова освітня парадигма потребує оновлення фахової повіти майбутнього вчителя. Цей процес є особливо актуальним ще й у ж'язку з кардинальними змінами в галузі освіти, що відбуваються в Іарубіжній педагогіці.

Зростання вимог до професійної підготовки вчителя вимагає якісно нового теоретичного та методичного забезпечення студентської науково-дослідної діяльності в умовах вищого педагогічного навчального закладу. Успішне оволодіння навичками педагогічного дослідження бакалаврами, спеціалістами та магістрами допоможе їм органічно включитися в педагогічну діяльність і відразу розпочати практичне застосування наукових знань у школі. У зв'язку з цим до навчальних планів вищих педагогічних закладів освіти України включено спеціальні навчальні дисципліни з основ педагогічного дослідження, введено елементи наукової педагогічної творчості у фундаментальні, професійно орієнтовані та спеціальні дисципліни.

Мета цього посібника - висвітлення теоретичних основ і питань технології науково-дослідної педагогічної діяльності, тобто Іеоретичного та практичного підґрунтя для формування фахових знань і вмінь майбутнього вчителя-дослідника в умовах вищого педагогічного навчального закладу.

Новизна підходу автора до розробки змісту та структури посібника полягає в тому, що, по-перше, науково-дослідна діяльність студентів -майбутніх учителів у ньому розглядається як багатоступенева система, що забезпечує відповідний рівень формування дослідницьких умінь на кожному з етапів професійної підготовки майбутнього педагога, по-м.руге, зміст посібника орієнтує студентів на досягнення оптимальної результативності дослідницької діяльності. Важливою особливістю посібника є те, що дослідницька робота в ньому визнається обов'язковою умовою успішної педагогічної діяльності сучасного Ії'Іителя. Крім того, зміст посібника враховує міжпредметні зв'язки дисциплін психолого-педагогічного циклу. Зокрема, практична його

З

частина побудована на виконанні конкретних завдань курсового дослідження з педагогіки чи психології. Тому ми рекомендуємо викладання даного курсу розпочинати після обрання студентами теми курсової роботи.

До складу посібника входить тринадцять тем, які є систематизованим викладом необхідних для студентів знань про педагогічне дослідження. До них включено інформацію про зміни в педагогічних технологіях, експериментальних формах науково-дослідної роботи; в них показано застосування математичних методів статистичної обробки даних експерименту, розглянуто педагогічну діагностику як обов'язкову складову педагогічної діяльності вчителя.

Текстовий матеріал посібника супроводжується конкретними прикладами, методичними пам'ятками-вказівками, переліком типових помилок, що виникають у процесі роботи над педагогічним дослідженням тощо. З метою перевірки засвоєння матеріалу наприкінці кожної теми для студентів подані контрольні запитання та завдання для самостійної роботи, а для поглибленого його вивчення -список рекомендованої літератури. Посібник містить також додатки, до складу яких входять зразки окремих документів і методичні поради для студентів та викладачів.

При підготовці посібника використано державні стандарти України й інструкції, що визначають порядок виконання педагогічного дослідження та правила оформлення його результатів, а також нормативно-довідкові матеріали з вимогами до студентських наукових праць.

Написання посібника стало можливим завдяки використанню праць багатьох фахівців. Перелік основних джерел подано після кожної теми в списку рекомендованої літератури.

Ознайомлення з матеріалами посібника буде корисним студентам, магістрантам, викладачам вищих педагогічних закладів, учителям, науковцям-початківцям та всім, кого цікавлять проблеми педагогічного дослідження.