Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання швейного виробництва лекції.doc
Скачиваний:
623
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
416.26 Кб
Скачать

В залежності від автоматизації процесу праски бувають ручні та механізовані. Широкого використання набули праски зі спірально-нагріваючим елементом. Праска складається із:

-підошви

-спиралі

-азбестової пластини (слугує теплофзолятором)

-чугунної плити (слугує утяжелітелем)

-кришки

-ручки

Праски з пластинчатим нагріваючим елементом за своїм складом схожі на праски зі спіраллю (крім спиралі- пластинчатий елемент)

В пластинчатому елементі на тонку пластину із жароупорного матеріалу навивається спираль із спеціальної проволоки. Зверху і знизу елемент закривається прокладками які добре проводять тепло, але не проводять струм.???

Велике використання набули праски з трубчатим нагрівательним елементом ( теном).

Тен уявляє собою стальну трубку внутрі якої розташована спіраль. Простір між трубкою і спіраллю заповнюють кварцевим піском або окісью магнія.

Майже всі праски мають терморегулятор, який дозволяє регулювати нагрів підошви.

Марки прасок:

Електричні: У-4А, У-5А, У-6А випускає Куйбишевський механічний завод №10

Електропарові: УЭП –4, УЭП-5

Парові СS –395/1, СS-395/2 фірми “Панонія” (Венгрія)

Прасувальні столи (разом з праскою чи без неї) випускаються різних марок: прасувальні столи мають плоску прямокутну прасувальну плиту різних розмірів в залежності від виробу.

Принцип роботи прасувального стола: при включенні в сіть загорається лампочка, яка вказує , що поступає напруга. Виріб розкладають на прасувальній подушці. Прасування проводиться праскою з одночасним (увлажнением ) оброблювального виробу паром, яке поступає через подушку праски.

Відпарюють вироби на прессах відпарювачах за допомогою відпарювальних апаратів та пароповітряних манекенів.

Пресс-відпарювач відрізняеться від звичайного реса, тім що при роботі подушки неплотно зажимають оброблювальну деталь, верхня подушка обогрівається паром та має багато отворів для його виходу. На невеликих підприємствах отримав розповсюдження відпарювач ОАГ –2 Горьківського заводу «Легмаш» призначений для видалення лас з виробів і сняття напруги, яка зיявилась під час попередньої обробки. Використовується для обробки верхніх швів виробу (t пара 1700С).

Паровоздушний манекен ПВМГ –1 Горьківського заводу «Легмаш» призначений для заключної ВТО плечових виробів (жіночих суконь, трикотажних виробів і пальто). Готовий виріб одягають на манекен , розправляють, зажимають края спеціальними зажимами і включають вентилятор, який нагнетає повітря. При цьому всі складки на виробі розправляються. Потім пропускають нагрітий пар, який пропарює виріб і горячее повітря для підсушування виробу в розправленому виді.