Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24Б_ох_м_я_та_ф_з_олог_я_харчуванняПракт_Лаб_Са....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
335.36 Кб
Скачать

Рекомендована література

  1. Старушенко Л. И. Анатомия и физиология человека. – Киев: «Высшая школа», 1989.

  2. Чукичев И. П. Физиология человека. – М.: «Медгиз», 1986.

  3. Физиология человека / под редакцией Р. И. Коснецкого. – М.: Медицина, 1985.

Заняття 4. Практична робота

Тема: Вивчення енерговитрат людини та її потреб в харчових нутрієнтах з урахуванням її статі, віку, виду діяльності

Зміст роботи:

Завдання. Кожен студент повинен розрахувати енерговитрати особистого організму і на основі цього визначити його потреби в основних харчових нутрієнтах. Для визначення енерговитрат організму доцільно скористатись хронометражно-табличним методом.

Для цього кожному студенту необхідно до заняття скласти хронограми, в яких чітко і послідовно зареєструвати всі види діяльності за добу і час, витрачений на них. Потрібно прохронометрувати найбільш типові три доби (буденні і вихідні).

На лабораторному занятті слід провести відповідні розрахунки енерговитрат і потреб організму в харчових нутрієнтах.

Хід роботи:

Визначення енергозатрат за методикою ВООЗ (1986р.) починають з розрахунку основного обміну (ОО) організму за рівняннями, що наведені в табл. 4 ( зверніть увагу, що в цих розрахунках маса тіла (МТ) береться в кілограмах, а зріст (ЗР) в метрах). Основний обмін визначають в ккал/год. За основним обміном обчислюють показник ВОО у розрахунку добових енерговитрат. Одиниця ВОО – це рівень основного обміну метаболічно-активної тканини тіла людини за одну годину. Рівняння для розрахунку основного обміну (на основі маси тіла і зросту) приведено у табл. 4.

Таблиця 4

Віковий діапазон, роки

Основний обмін (ОО), ккал

Чоловіки

10-18

18-30

30-60

16,6 х МТ + 77 х ЗР + 572

15,4 х МТ + 27 х ЗР + 717

11,3 х МТ + 16 х ЗР + 901

Жінки

10-18

18-30

30-60

7,4 х МТ + 482 х ЗР + 217

13,3 х МТ + 334 х ЗР + 35

8,7 х МТ + 25 х ЗР + 865

Хронограми за три дні запишіть у табл. 5.

Таблиця 5

Вид діяльності

Енерговитрати на вид діяльності КФА*)

1 день (дата)

2 день (дата)

3 день (дата)

Трива-лість, год.

Енерговитрати (ВОО) х тривалість (год.) х (КФА)

Трива-лість, год.

Енерговитрати (ВОО) х тривалість (год.) х (КФА)

Трива-лість, год.

Енерговитрати (ВОО) х тривалість (год.) х (КФА)

*) Примітка: КФА – коефіцієнт фізичної активності. У графі “вид діяльності” вказують всі види діяльності, що виконувались людиною протягом трьох днів, у тому числі ті, що робили навіть один раз. При розрахунках в ті дні, коли якогось виду діяльності не виконували, поставте проти нього у відповідних графах риску. Якщо якісь види діяльності повторювались протягом доби кілька разів, їх можна записати один раз, а весь час за добу, витрачений на цей вид діяльності, скласти.

У графі “Тривалість” вказується абсолютна кількість часу у годинах, затрачена на кожен вид діяльності за відповідний день.

У графах “Енерговитрати на вид діяльності” вносять величини коефіцієнтів фізичної активності (КФА) (табл. 6), і потім обчислюють енерговитрати за кожен вид діяльності (множенням ВОО на тривалість кожного виду діяльності, виражених у годинах, і на відповідний КФА), а також в цілому за день (як суму енерговитрат усіх видів діяльності).

Порівнюють енерговитрати за кожен день. Якщо вони не відрізняються більше, ніж на 200 ккал – обчислюють середні енерговитрати за три дні. Якщо якийсь день відрізняється, середні енерговитрати обчислюють для двох близьких за цим показником днів.