Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех сервис метод рекомендац.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=478438

ТЕХНІЧНИЙ СЕРВІС

В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ

Методичні рекомендації

Міністерство аграрної політики України

Навчально-методичний центр по підготовці молодших спеціалістів

Методичні рекомендації

щодо виконання курсового проекту

з дисципліни «Технічний сервіс в агропромисловому комплексі»

із спеціальності 5.10010201

«Експлуатація та ремонт машин і обладнання

агропромислового виробництва»

для аграрних вищих навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації

2009

Укладач: Колісник М.В. – викладач-методист Агротехнічного

коледжу Уманського державного аграрного університету

Методичні рекомендації щодо виконання курсового проекту з дисципліни «Технічний сервіс в агропромисловому комплексі» із спеціальності із спеціальності 5.10010201 «Експлуатація та ремонт машин і обладнання агропромислового виробництва» для аграрних вищих навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації розглянуті на засіданні циклової комісії профілюючих технічних дисциплін Агротехнічного коледжу Уманського державного аграрного університету і рекомендовані до впровадження в навчальний процес. Протокол № 1 від 28 серпня 2009 р.

Голова комісії Солдатов Ю.В.

3

Загальні вказівки

Обґрунтована і чітка організація технічного сервісу (ТС) автотракторної техніки із застосуванням засобів діагностування забезпечує належну якість обслуговування сільськогосподарської техніки, сприяє технічній готовності машин і обладнання, не допускає їх передчасного виходу із експлуатації.

Успішне вирішення зазначених питань понад усе залежить від кваліфікації молодших спеціалістів, їх вміння вірно організовувати роботу підрозділів і служб технічного сервісу сільськогосподарських підприємств в структурі агропромислового комплексу України. Для успішного виконання своїх обов’язків молодший спеціаліст повинен знати прогресивні напрями розвитку виробництва, досконало володіти сучасними методиками вирішення інженерно-технічних питань, вміти раціонально організовувати роботи із виконання технологічних операцій технічного обслуговування і діагностування автотракторної і сільськогосподарської техніки з врахуванням новітніх досягнень наукової думки і передового досвіду.

На основі спостережень встановлено, що недотримування планово-запобіжної системи технічного обслуговування і ремонту машин в значній мірі пов’язано з низьким рівнем керівництва технологічними процесами використання і схоронності техніки. Все це проявляється в неналежному рівні організації оперативного обліку напрацювання кожної машини, відсутності план-графіків, журналів обліку технічних обслуговувань, неналежній технологічній дисципліні.

Належна організація технічного сервісу в повному об’ємові і з належною якістю забезпечить відчутний економічний ефект. В результаті суттєво зменшаться поточні витрати на ремонт техніки, підвищиться коефіцієнт готовності машино-тракторного парку, буде можливість виконати польові роботи у встановлені агротехнічні терміни.

Мета і завдання проектування

Мета курсового проектування – закріпити і поглибити теоретичні знання з дисципліни «Технічний сервіс в агропромисловому комплексі», а також одержати навички для самостійного вирішення питань організації і розвитку обслуговуючої бази агропромислового комплексу.

Курсове проектування з дисципліни «Технічний сервіс в агропромисловому комплексі» є завершальним етапом вивчення дисципліни і встановлює студентам основні завдання: засвоїти методику технологічних розрахунків, основ проектування і організації виробництва; привити навички користування довідниковою літературою, державними стандартами, технічними вимогами, номограмами, технічними журналами і навчальною літературою; підготуватися до виконання дипломних проектів.

Вимоги до виконання проекту

При виконанні курсових проектів студенти повинні враховувати необхідність: застосування сучасної технології технічного обслуговування і діагностування машин, а також високопродуктивного технологічного обладна-

4

ння, оснастки і інструментів; використання раціональних методів організації технічного сервісу в агропромисловому комплексі; покращення умов праці робітників у відповідності з сучасними вимогами охорони праці; розробки необхідної технічної документації на робочому місці, що в кінцевому результаті має сприяти інтенсифікації виробництва і зростанню продуктивності праці на об’єкті, що проектується.

Курсові проекти мають носити не лише навчальний характер, а по можливості максимально бути наближені до виробництва.

Всі розрахунки в проекті виконуйте на основі прогресивних нормативних даних.

У курсовому проекті студенти подають:

  • перспективи розвитку технічного сервісу України;

  • характеристику бази технічного обслуговування сільськогосподарського підприємства;

  • характеристику дослідно-експериментальної бази проектування;

  • аналіз практики виконання обслуговувальних робіт за складом машино-тракторного парку сільськогосподарського підприємства;

  • основні вимоги до організації технічного сервісу в АПК;

  • структуру та організаційну систему технічного сервісу за машинами.

Студенти повинні:

  • розрахувати річну кількість видів технічних обслуговувань за складом машино-тракторного парку;

  • визначити затрати праці (люд.-год.), на річний об’єм виконання технічних обслуговувань за складом машино-тракторного парку (МТП);

  • обґрунтувати структури ланок з виконання технічних обслуговувань за складом МТП;

  • вибрати технологічне обладнання, оснастку, прилади, інструмент;

  • обґрунтувати необхідність виконання мийно-очисних, контрольно-діагностичних, кріпильно-регулювальних, змащувально-заправочних робіт за тракторами;

  • обґрунтувати необхідність і доцільність впровадження сучасних прогресивних технологій технічного сервісу;

  • скласти технічну характеристику агрегату, системи, вузла, механізму, тощо (згідно завдання);

  • визначити особливості технології технічного обслуговування (діагностування) агрегату, системи, вузла, механізму, тощо (згідно завдання);

  • розробити маршрутну технологію технічного сервісу системи, агрегату, вузла, механізму, тощо (згідно завдання);

  • розраховувати річні витрати на технічне обслуговування тракторів;

  • розробити і обґрунтовувати питання екології і охорони праці при виконанні технічного сервісу за машинами;

  • вміти робити висновки та давати ґрунтовні пропозиції до забезпечення належного рівня технічного сервісу проектованого об’єкту.

5

Побудувати:

  • річний план-графік технічних обслуговувань і ремонтів за тракторами;

  • операційно-технологічну карту на виконання технічного обслуговування за предметом досліджень (системою, агрегатом, вузлом, механізмом тощо, згідно завдання).

Курсовий проект складається з розрахунково-пояснювальної записки та графічної частини.

Розрахунково-пояснювальна записка оформляється на аркушах формату А4 згідно ГОСТ 2.105-95 обсягом 25…30 сторінок. Графічна частина виконується на двох аркушах формату А1.

Проект оформляють відповідно до вимог ЄСКД, ЄСТД, ДСТУ, ГОСТ та технічних вимог, а позначення фізичних одиниць подається згідно системи СІ.

Роботу над курсовим проектом необхідно здійснювати паралельно з вивченням дисципліни. Завдання на курсове проектування видається кожному студенту не пізніше, як за два місяці до терміну захисту проекту перед комісією, яка складається з 2-3 осіб. В змісті завдання кожному студенту викладач вказує назву (агрегату, вузла, системи, механізму, тощо) об’єкта, згідно з яким буде розроблятися технологічний процес технічного обслуговування (діагностування).

Одночасно студентам необхідно дати завдання на підготовку матеріалу про місце розташування, напрям виробничо-господарської діяльності, характеристику матеріально-технічної бази, основні економічні показники роботи бази технічного сервісу сільськогосподарського підприємства та штату інженерно-технічних працівників.

Бажано встановити студентам розподіл завдань на збір цих матеріалів перед виїздом на виробничу технологічну практику в базові сільськогосподарські підприємства.

Текст записки повинен бути виконаний чітко, розбірливо, без виправлень і підчисток.

Сторінки повинні бути пронумеровані.

Таблиці, графіки, схеми виконуються у відповідності до вимог стандартів ЄСКД і підшиваються в записку. В кінці записки вміщується список використаної літератури. Обкладинку слід виконувати з білого цупкого паперу, на першій сторінці якої виконується напис за ГОСТ 2.105-95.

Години курсового проектування слід розподілити рівномірно на протязі року, а в період навчальної практики організувати додаткові заняття і консультації. Слід скласти графік виконання проекту, дотримання якого є обов’язковим для кожного студента.

Завдання на курсове проектування складається і підписується викладачем і розглядається на засіданні циклової (предметної) комісії.

На бланку завдання проставляється штамп навчального закладу і дата здачі виконаного проекту. Завдання підшивається в записку перед титульним аркушем. У завданні вказується назва теми курсового проекту, питання, які необхідно розробити в проекті і назва аркушів графічної частини.

6