Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех сервис метод рекомендац.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

2.6.2. Вибір устаткування

Кількість допоміжного устаткування (стелажі, підставки, шафи, столи, тумбочки, верстаки, прості настільні пристосування, прилади, інструменти тощо) приймають без розрахунків, за потребою, користуючись довідниками та навчальними посібниками та користуючись переліком типового устаткування (Додаток 1).

Добуті за розрахунками дані, а також допоміжне устаткування, яке прийняте без розрахунків, треба звести у таблицю 2.6, зазначивши марку, габаритні розміри, площу під устаткування, кількість.

Таблиця 2.6 Технологічне устаткування для дільниці

(вказати назву дільниці)

Назва устаткування

Тип або модель устаткування

Характеристика, габаритні розміри, мм

Площа під устатку-вання, м2

Кіль-кість, шт.

Потуж-ність на одиницю, кВт

1.

2.

і т.д.

Всього:

При компонуванні робочих місць не слід обмежуватись тільки тим устаткуванням, яке рекомендоване типовою технологією. Бажано застосовувати обладнання більш сучасне, розроблене конструкторськими організаціями та новаторами виробництва, як вітчизняними, так і зарубіжними.

2.7 Обґрунтування виконання мийно-очисних,

кріпильно-регулювальних, контрольно-діагностичних

та змащувально-заправочних робіт за тракторами

Для підтримання роботоздатності трактора і машини при експлуатації, зберіганні і транспортуванні виконують технічне обслуговування як комплекс операцій, який відповідає вимогам ГОСТ 20793-86 і розробляється заводом-виготівником для кожної моделі трактора і машини.

Операції технічного обслуговування групуються за видами робіт на: мийно-очисні, кріпильно-регулювальні, контрольно-діагностичні та змащувально-запровочні у відповідності з цільовим призначенням, технологіч-

20

ними ознаками, кваліфікацією виконавців і обладнання, що використовується.

При виконанні проекту доцільно обґрунтувати зазначені види робіт в плані:

  • короткої їх характеристики;

  • технологічної необхідності;

  • матеріально-технічного забезпечення;

  • кваліфікації залучених виконавців;

  • забезпечення належного технічного стану об’єкта;

  • дотримання правил техніки безпеки і виробничої санітарії.

2.7.1 Основні положення виконання мийно-очисних робіт

В системі операцій ТО очистка та миття машин відіграють важливу роль тому, що ретельне їх виконання дає можливість швидко виявити місця поломок, підтікання технологічних рідин, відшарування фарби тощо. Зазначені роботи виконують на початку кожного виду технічного обслуговування.

Аналіз величин оперативних трудомісткостей операцій з обслуговування тракторів показує, що найбільша їх частка припадає на мийно-очисні (25-45 відсотків) роботи.

Для очистки і миття забруднених поверхонь використовують мийні установки з відповідними реагентами, а також різноманітні щітки, скребки, тощо.

Якісна очистка та миття повинні забезпечувати культуру виконання обслуговувальних робіт за автотракторною технікою, не допускаючи забруднення навколишнього середовища. Для цього необхідно забезпечити утилізацію нафтопродуктів і нейтралізацію хімікатів. Ці завдання можуть бути вирішені запровадженням зворотного водопостачання із використанням електричних і хімічних способів очистки раніше використаних миючих розчинів.

Найдоцільніше організовувати централізований пост зовнішнього миття, що створює кращі можливості для використання зворотного водопостачання. Як правило, пости зовнішнього миття обладнані стаціонарними та пересувними високонапірними мийними установками з ручним монітором. Найбільш поширені два типи мийних машин струменевої дії моніторні (М) і струменеві (С). Більше застосування одержали високонапірні установки, в яких струмінь води подається під тиском (до 12 МПа), що створюється плунжерними насосами.

Для зовнішнього миття використовують пересувні мийні машини.

21