Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех сервис метод рекомендац.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

5.2.1 Розрахунок освітлення дільниці

5.2.1.1 Розрахунок природного освітлення полягає у визначенні світлової площі вікон та їх кількості. Його виконуємо за формулою:

Fо = Fд . о;, (33)

де Fо – площа освітлення, тобто площа всіх вікон, м2;

Fд – площа відділення (площа підлоги), м2;

о – коефіцієнт природного освітлення.

За нормами будівельного проектування треба взяти стандартні розміри вікон. Для виробничих приміщень можна взяти вікно шириною 1,5 м і висотою 2,4 м. Визначається площа одного вікна і кількість вікон за формулою:

м2

nв = , (34)

де пв – кількість вікон;

F1 – площа одного вікна, м2;

Fо – площа освітлення (площа всіх вікон), м2.

5.2.1.2 Розрахунок освітлення (визначається кількості і потужності електроламп) виконується почергово.

Визначається потужність штучного освітлення за формулою:

Wд = Fд . Р; (35)

де Wд – потужність штучного освітлення відділення, Вт;

Fд – площа відділення, м2;

Р – питома потужність штучного освітлення у ватах на 1м2 площі підлоги.

51

Береться потужність однієї лампи 150…300 Вт. Визначається кількість ламп за формулою:

nл = ; (36)

де Рл потужність однієї лампи, Вт.

5.2.2 Розрахунок вентиляції

Вентиляційні обладнання відділень ремонтних майстерень призначені для видалення газів, парів, пилу, а також різних шкідливих випаровувань, які з’являються в процесі виробництва.

Вентиляція відділень може бути природною і механічною. Природна вентиляція застосовується в приміщеннях, для яких за існуючими нормами кратність обміну повітря (число, показує скільки разів повинен відбутися обмін повітря у відділеннях за одну годину) – . Це ті приміщення, в яких шкідливі гази не виділяються і на одного робітника припадає понад 50 м3 повітря. У таких приміщеннях досить мати наскрізне природне провітрювання. Площа перерізу фрамуг або квартирок береться в розмірі 2-4% від площі підлоги.

Для решти приміщень потрібно застосовувати механічну вентиляцію. Розрахунок її полягає у визначенні продуктивності вентилятора та виборі з даними розрахунку стандартного вентилятора.

Порядок розрахунку:

1. Підібрати за нормами кратність обміну повітря.

2. Розрахувати кубатуру відділення Vд за формулою:

Vд = Fд . h; (37)

де Fд – площа відділення, м2;

h – висота приміщення, становить 5,4 м або 6 м для приміщень, обладнаних

краном-балкою, а для інших приміщень (без крана-балки) – 3,6; 4,2 та 4,8 м.

Визначити продуктивність припливно-витяжного вентилятора Lв, її визначають за формулою:

, м3/год. (38)

Визначати потужність двигуна немає потреби тому, що заводи випускають вентилятори разом з електродвигунами.

За підрахованою продуктивністю підібрати з довідникової літератури тип і марку вентилятора і записати його повну характеристику.

52

Висновки і пропозиції

Це підсумковий розділ курсового проекту. В цьому розділі студент коротко обґрунтовує, що нового запропоновано в проект в порівнянні з існуючим підприємством і які заходи по зміні технологічного процесу технічного обслуговування і діагностування предмету дослідження із застосуванням високопродуктивного і ефективного обладнання, пристроїв та інструментів можуть бути впроваджені на пунктах технічного обслуговування сільськогосподарських підприємств. Тому в ньому також треба зробити висновок щодо доцільності проведення технічних обслуговувань за рухомим складом машино-тракторного парку підприємства. Необхідно зробити висновки щодо організації і планування проведення робіт з технічного обслуговування машин в умовах ремонтно-обслуговуючого підрозділу підприємства на базі якого виконується проект, зокрема на дільниці відповідно до завдання проекту.

Порівняти результати розрахунків економічної частини проекту з існуючими затратами на виконання зазначеного виду робіт за тракторами.

Надати пропозиції щодо поліпшення становища планування й організації проведення робіт з технічного обслуговування машин в сільськогоспо-дарському підприємстві і на дільниці зокрема.

Якщо розроблений технологічний процес технічного обслуговування (діагностування) обговорюється в технічному відділі станції технічного обслуговування тракторів (автомобілів) і визнаний реальним, то до пояснювальної записки має бути прикладений підтверджуючий документ. Такий документ прикладається на впроваджені конструкторські розробки.

53