Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех сервис метод рекомендац.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

2 Організаційна частина

2.1 Основні вимоги

Організація технічного сервісу в умовах сільськогосподарських підприємств передбачає чітке знання основних норм і правил та застосування їх в практичній роботі.

Особливу увагу слід звернути: на визначення місця виконання технологічних операцій технічного сервісу в структурі ремонтно-обслуговуючої бази; на ступінь участі ремонтно-обслуговуючих підприємств; на вибір організаційних форм виконання технічного обслуговування.

Невід’ємною складовою належної організації технічного сервісу є вибір прогресивних і економічно обґрунтованих форм обслуговування автотракторної і сільськогосподарської техніки.

Технічне обслуговування тракторів і машин конкретних марок необхідно здійснювати відповідно до інструкцій з експлуатації та нормативно-технічної документації, а проведення сезонних технічних обслуговувань (весна-літо), (осінь-зима) необхідно поєднувати з проведенням чергових періодичних операцій технічного обслуговування.

Перевіряти параметри технічного стану складових частин трактора, або машини конкретної марки потрібно із застосуванням контрольно-діагностичного обладнання. Необхідно вказувати також, що за результатами перевірок слід проводити регулювання (відновлення параметрів), якщо фактичне значення їх перевищує допустимі відхилення, вказані в нормативно-технічній документації.

Особливу увагу слід акцентувати на порядок щоденного обліку наробітку, тракторів і машин,наростаючим підсумком з початку експлуатації нового або капітально відремонтованого трактора чи машини. Для ведення обліку напрацювання до ТО і ремонтів на кожний трактор видається спеціальний талон, згідно якого виконується заправка паливом.

Технічне обслуговування тракторів, автомобілів та сільськогосподарсь-ких машин виконується силами і засобами сільськогосподарських підприємств, а за окремими марками машин і тракторів сервісними центрами технічного сервісу.

Вказати на ступінь участі ремонтно-обслуговуючих підприємств в технічному обслуговуванні та які чинники на нього впливають.

Вказати на найбільш прогресивні і економічні форми обслуговування машино-тракторного парку для умов, зазначеного в темі, сільськогосподарсько-го підприємства.

12

2.2 Структура та організаційна система

технічного сервісу за машинами

Структура та організаційна система технічного сервісу містить ряд основних положень:

  • загальні положення управління якістю продукції;

  • управління якістю сільськогосподарської техніки при виготовленні;

  • теоретичні і концептуальні положення управління якістю технічного сервісу сільськогосподарської техніки при поставці;

  • нормативно-технічна документація й методи оцінки якості сільськогоспо-дарської техніки;

  • методи і засоби оцінки якості повнокомплектних машин;

  • матеріально-технічне забезпечення технічного сервісу;

  • правове забезпечення якості техніки, тощо.

Необхідно зазначити, що організаційна система технічного сервісу машин в період їх експлуатації складається із таких функціональних підсистем:

  • матеріально-технічної;

  • постачальницької;

  • технологічної;

  • контролю якості.

Доцільно в цьому підрозділі дати їх коротку характеристику (суть, значення).

Для розкриття змісту п. 2.2 проекту необхідно дати визначення поняття «Система технічного обслуговування машин» згідно ГОСТ 18322-78.

Під технічним обслуговуванням в період експлуатації (як елемента технічного сервісу за машинами) слід розуміти комплекс операцій, спрямованих на підтримання роботоздатності або справності машини при використанні за призначенням, очікуванні, зберіганні і транспортуванні.

З визначеного поняття «Технічне обслуговування в період експлуатації» необхідно розкрити суть понять: роботоздатність і справність і їх взаємозв’язок.

Однією з найбільш вагомих по суті в структурі технічного сервісу є «операція технічного обслуговування», під якою розуміють закінчене технічне обслуговування складової частини машини, яке виконується на одному робочому місці працівником відповідної кваліфікації.

До операцій кожного виду ТО входять: миття, контроль, очищення, мащення, регулювання, контроль різьбових з’єднань на заданий момент затягування, заміна окремих частин (наприклад, фільтрувальних елементів), тощо.

Технічне обслуговування виконують за план-графіком операцій технічного сервісу, відповідно до встановленого виробітку. При цьому для ТО встановлено періоди експлуатації.

*(В тексті відповіді на п. 2.2 зазначити основні періоди експлуатації).

Згідно ГОСТ 20793-81 експлуатація тракторів без технічного обслуговування не допускається.

13

Обсяг робіт при складних технічних обслуговуваннях та потребу в ремонті визначають за допомогою технічної діагностики.

*(В тексті відповіді на п. 2.2 привести перелік видів технічної діагностики).