Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тех сервис метод рекомендац.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
980.99 Кб
Скачать

3.2 Технічна характеристика предмета досліджень (вказується

назва згідно завдання, наприклад: ТО системи мащення

двигуна СМД-62)

Перед початком розробки технології технічного обслуговування (системи, агрегату, вузла, механізму, тощо) необхідно подати технічну характеристику зазначеного предмета досліджень (згідно завдання) в такій послідовності:

  • назва, марка, тип, модель, тощо;

  • функціональне призначення;

  • технологічна (конструктивна) схема, або ескіз;

  • специфікація основних конструктивних елементів будови;

  • призначення основних конструктивних елементів;

  • особливості конструкції (роботи).

Обґрунтовані відповіді на зазначені питання розробник проекту вибирає з навчальних посібників, технічних умов на виконання технічних обслуговувань за маркою машин, що вказана в завданні, а також із спеціальної довідникової і технічної літератури.

Технологічний процес технічного обслуговування розробляється для окремого предмета досліджень агрегату, механізму або системи) для окремих операцій (регулювання, мащення тощо) агрегату, механізму або вузла та для машини в загальному. В останньому випадку перевагу віддають простим сільськогосподарським машинам (сівалка, плуг, культиватор тощо).

Технологічний процес діагностування доцільно розробляти для окремої складової предмета досліджень (агрегату, системи, механізму або вузла).

39

В залежності від конструктивної складності предмета досліджень, наприклад системи мащення двигуна СМД-62, необхідно подати зміст питання в такій послідовності:

  • вказати на тип системи мащення;

  • функціональне призначення системи мащення в цілому;

  • узагальнену технологічну або конструктивну схему системи мащення;

  • специфікацію основних конструктивних елементів системи мащення;

  • призначення основних конструктивних елементів предмета досліджень

  • призначення масляного насоса і насоса передпускового прокачування оливи двигуна, конструктивна (технологічна) схема двохсекційного насоса, специфікація, особливості конструкції;

  • призначення центрифуги очистки оливи, її функціональне призначення, конструктивна (технологічна) схема, специфікація, особливості конструкції;

  • призначення зливного клапана і фільтра турбокомпресора двигуна, їх функціональне призначення, технологічна (конструктивна) схема, специфікація, особливості конструкції, основні регулювання.

3.3 Маршрутна технологія технічного обслуговування

(діагностування) предмету досліджень (вказується

назва згідно завдання)

Маршрутна технологія визначає послідовність виконання операцій ТО і діагностування предмету досліджень (згідно завдання).

В переліку операцій, які визначає маршрутна технологія на виконання відповідного виду робіт вказується: назва операції, номер (шифр) операції, професія виконавця, значення трудомісткості на операцію, прилади, інструменти, пристосування і матеріали (кількість), які забезпечують якісне виконання даної технологічної операції (ТО або діагностування).

При розробці плану маршрутної технології ТО (діагностування) предмету досліджень необхідно чітко і ґрунтовно визначитись з переліком і назвою технологічних операцій. Для розробки плану рекомендується використати спеціальну технічну літературу, навчальні посібники та нормативні документи – технічні умови (ТУ).

На рисунку 3.1 приведено приклад плану маршрутної технології ТО і діагностування системи мащення двигуна СМД-62.

40