Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Все ответы по истории.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Пробудження та активізація суспільних сил

3 1985 по 1988 рр. суспільно-політич­ний рух проявлявся, в основному, в критиці існуючого ладу, у відродженні української історії та культури:

  • Із забуття почали повертатися твори М.Грушевського, М.Костомарова, В.Винниченка та інших,

  • здійснювалися спроби заповнити "білі плями історії" (голодомор 1933 р., сталінські репресії, ОУН-УПА, Центральна Рада...).

  • відбувалася реабілі­тація жертв сталінських репресій.

Неформальні організації, що почали ви­никати в Україні (Товариство Лева, Україн­ський культурологічний клуб та інші), ви­магали оновлення соціалізму, гарантуван­ня прав людини, суверенітету України на основі нового союзного договору.

У 1988 р. населення України перехо­дить від критики до активних політичних дій, відбувається радикалізація суспільно-політичного руху.

Поява масових рухів та організацій

Упродовж 1988-1989 рр. масово виника­ють неформальні організації, які очолюють демократичний, національно-визвольний рух:

  • Українська Гельсінська спілка (сфор­мувалася па базі Української Гельсінської Групи),

  • Товариство україн­ської мови ім. Т.Г.Шевченка,

  • екологічна організація "Зелений світ",

  • анти сталінське товариство "Меморіал",

  • студентське об'єднання "Громада" та інші.

76. 24 серпня 1991р. почалася підготовка до референдуму 1 грудня, що мав підтвердити гаданий Акт. У референдумі взяли участь 84,18% громадян України, з них 90,32% підтвердили Акт про незалежність. Ця безпрецедентна в новій українській історії подія засвідчила, що на Україні завершилося формування свідомої своїх політичних, господарських, та культурних інтересів національної спільноти.

Президентом України був обраний Л. Кравчук (61,6% голосів).

Усвідомлюючи відповідальність за наслідки референдуму, президент та ВР взяли курс на розбудову української державності. На зустрічі 7 – 8 грудня 1991р. глав держав України, Білорусії та Росії у Біловезькій пущі було заявлено про те, що СРСР припиняє своє існування і про створення “Співдружності незалежних держав “, 21 грудня в Алма-Аті про приєднання до СНД заявили інші республіки колишнього СРСР (за винятком країн Балтії та Грузії). М.Горбачов змушений був подати у відставку.

Реакція світового співтовариства на результати всеукраїнського референдуму була несподівано дружньою: за грудень 1991р. незалежність України визнали 68 держав.

Впродовж 1992р. Україну визнали ще 64 держави. Міністерство закордонних справ , долаючи різноманітні ускладнення, почало розгортати мережу своїх посольств.

77. Після спроби реакційних сил здійснити 19-21 серпня державний переворот вряту­вати СРСР виявилося неможливим.

Причини розпаду СРСР

  • Унітарний характер СРСР (фор­мально Радянський Союз був федерацією, але фактично - унітарною держаною). Монополія па владу належала центру, що обмежувало права республік.

  • Недоліки і помилки в національній політиці керівництва СРСР:

  • курс на формування нової спіль­ності - радянського народу, що на практиці виявлялося в тотальній русифікації, в об­меженні розвитку національних культур;

  • невирішеність багатьох націо­нальних проблем (проблема кордонів, про­блема депортованих народів та ін.)

  • Суперечливі та непослідовні економічні реформи спричинили розбалансованість народного господарства, поглиблення еко­номічної кризи.

  • Процеси демократизації та гласності сприяли зростанню національної свідомос­ті й активізації національно-визвольних рухів.

  • Ослаблення в процесі перебудови центральної влади, КПРС, які забезпечували єдність СРСР.

Остаточно центральна влада втратила авторитет після заколоту 19 -21 серпня.

Після провалу перевороту республіки проголосили свою незалежність.