Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія галузевих ринків.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
252.16 Кб
Скачать

20. Стратегічні концепції фірми

1.Складна ієрархічна структура

2.Активно впливає на зовнішнє середовище

3.Усвідомлена, цілеспрямована поведінка

4.Оптимізація умов для розвитку (внутрішні фактори: дії конкурентів, структура галузі, макроекономічна ситуація; зовнішні фактори: традиції, система цілей, історичний досвід)

5.Забезпечення умов зростання

Мета життєдіяльності фірми реалізується в її стратегії. Стратегія розуміється як свідоме, цілеспрямоване поведінка фірми і в короткостроковому і в довгостроковому періодах. Формуючи стратегію, фірма враховує поведінку інших економічних агентів, в першу чергу поведінку своїх конкурентів, а також попит і дії уряду. Фірма активно впливає на попит, формуючи споживчі переваги. Фірма впливає на уряд, домагаючись бажаного регулювання оподаткування, митних зборів і квот, виділення субсидій, прийняття антимонопольних законів і виключень з них. Фірма стає активним учасником формування галузевої, мікроекономічної, а часто і макроекономічної політики держави. В даному випадку параметри поведінки фірми - ціна, якість і кількість товару, що випускається, закупівля ресурсів, наймання персоналу, випуск цінних паперів, фінансові відносини з постачальниками і замовника і - виступають як фактори стратегічної поведінки фірми, за допомогою яких вона реалізує свої цілі.

21. Вплив держави на стр-ру ринку.

Дії уряду

Інструменти

Наслідки

Державне замовлення

Закупівля

НДДКР

Скорочення продавців

Надання особливих прав

Ліцензії

Права

Патенти

Перешкоджає доступ на ринок

Надання та гарантія позичок

Захист від банкрутства

Підтримка малого бізнесу

Суперечливий вплив

Податкова політика

Пільги

Специфіка

Суперечливий вплив

Тарифна політика

Протекціонізм

Сприяє концентрації

Антимонопольна політика

Контроль за процесами концентрації

Обмеження розмірів фірм

Інституціональна політика

Екологічні вимоги

Перешкоджає вступу на ринок

Вплив уряду на структуру ринку:

-як законодавчий обмежувач ділового середовища;

-як найбільший замовник тов та послуг на вн ринку.

Витрати уряду мають як прямий так і непрямий вплив на стр-ру галузі.

- Дослідження розподілу контрактів міністерством оборони сил, показує, що витрати на оборону мали помірно стимулюючий вплив на сукупний рівень концентрації.

- Компанії, що отримували урядові контракти на розробку нових концепцій та нового обладнання, мали значну перевагу у технол та наук дослідженнях.

- стр-ра деяких галузей була створена буд-вом заводів з програм уряду та продажу відповідних товарів.

- уряд може виступати гарантом позичок та позичкодавців.

- податкова політика – МБ стимулюється, низькі податки є стимулом для створення нових конкурентів;

- можливість ухилитися від оподаткування при злиттях призводить до концентрації;

- але законодавство: мета у галузі структури ринку:

*намагання обмежити зростання рівня ринк концентрації;

*стимулювання конкурентної поведінки.

- надання патентних прав на винаходи, що полегшує домінування на ринку однієї або декількох фірмам та робить складним або навіть блокованим вхід нових фірм.

- тарифи, які іноді називають як “мати трестів” тарифи, квоти, угоди про обсяги продажу, можуть ізолювати монополістичні та олігополістичні галузі від іноземної конкуренції, що забезпечує неефективну структуру.

З іншого боку, вони можуть підтримувати розвиток зароджуючихся галузей до тих пір, поки не зможуть подолати іноземної конкуренції.

- спеціальні заходи уряду, що мають вплив на визначення меж галузі або сегментів приватного сектору.

- закон-во про забруднення навкол сер-ща зменшує к-ть малих фірм або обмежує вхід нових конкурентів.

22-23. Контроль за концентрацією тов ринків в Укр.

Концентрація — процес злиття під-в, компаній та інших ринкових активів, внаслідок якого зростає економічна влада учасників ринку. Концентрацією визначається не лише придбання акцій, але і ств-ня нових підприємств, передача певних об’єктів у оренду, і навіть призначення керівників великих компаній.

Попереднє одержання дозволу Комітету або Адміністративної колегії Комітету на концентрацію є обов'язковим, коли сукупна вартість активів або сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 12 мільйонам євро, визначену за курсом НБ України, що діяв в останній день фін року, і при цьому:

вартість (сукупна вартість) активів або обсяг (сукупний обсяг) реалізації товарів, у тому числі за кордоном, не менш як у двох учасників концентрації, з урахуванням відносин контролю, перевищує суму, еквівалентну 1 мільйону євро, визначену за курсом НБ Укр, що діяв в останній день фін року, у кожного, та вартість (сукупна вартість) активів або обсяг (сукупний обсяг) реалізації товарів в Укр хоча б одного учасника концентрації, з урахуванням відносин контролю, перевищує суму, еквівалентну 1 мільйону євро, визначену за курсом НБ Укр, що діяв в останній день фінансового року, у разі:

-Злиття двох або більше суб'єктів господарювання;

-Приєднання одного суб'єкта господарювання до іншого;

-Набуття безпосередньо або через інших осіб контролю одним або кількома суб'єктами господарювання над одним або кількома суб'єктами господарювання чи            частинами суб'єктів господарювання

-Безпосереднього або опосередкованого придбання, набуття у власність іншим способом чи одержання в управління часток (акцій, паїв), що забезпечує досягнення чи перевищення 25 або 50 відсотків голосів у вищому органі управління відповідного суб'єкта господарювання.

Не вважається концентрацією і не потребує дозволу органів Комітету на концентрацію:

-Створення суб'єкта господарювання, метою чи внаслідок створення якого здійснюється координація конкурентної поведінки між суб'єктами господарювання

-Придбання часток (акцій, паїв) суб'єкта гос-ня особою, основним видом д-ті якої є проведення фін операцій чи операцій з цінними паперами, якщо це придбання здійснюється з метою їх наступного перепродажу за умови, що зазначена особа не бере участі в голосуванні у вищому органі чи інших органах упр-ня суб'єкта гос-ня.

-Набуття контролю над суб'єктом гос-ня або його частиною, у тому числі завдяки праву управління та розпорядження його майном арбітражним керуючим, службовою чи посадовою особою органу держ влади.

Головний орган упр-ня процесами концентрації – АМКУ.

Документи в сфері концентрації:

1.Положення про порядок подання заяв до Антимонопольного комітету України про попереднє отримання дозволу на концентрацію суб'єктів господарювання (Положення про концентрацію) - встановлює вимоги до заяв на концентрацію суб'єктів господарювання, порядок їх подання та розгляду Антимонопольним комітетом України.

2.ЗУ "Про захист економічної конкуренції"

Поглинаюча фірма %

 

Поглинальна фірма %

 

Висококонцентровані галузі (CR4>75%)

4

 

4 і більш

 

10

 

2 і більш

 

15

 

1 і більш

 

Нізкоконцентрірованниє галузі (CR4<75%)

 

5

 

5 і більш

 

10

 

4 і більш

 

15

 

3 і більш

 

20

 

2 і більш

 

25

 

1 і більш