Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрний сервіс (самостійна).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
1.05 Mб
Скачать

4 Розподіл виплат за кінцевими результатами праці між членами ремонтної бригади

Оплата праці робітників, зайнятих ремонтом і ТО сільськогосподарської техніки, проводиться по годинних тарифних ставках, що розрізняються для роботи в нормальних, важких і шкідливих умовах праці.

Основна оплата робітників ремонтної майстерні виробляється по відрядно-преміальній, почасово-преміальній і акордно-преміальній системах оплати праці. Основна система оплати праці - акордно-преміальна, при якій розрахунок із бригадою проводиться за відремонтований трактор, комбайн, сільськогосподарську машину.

Преміювання проводиться за результатами роботи бригади в цілому за якісне і своєчасне виконання робіт, при відсутності простоїв і аварій по всіх роботах і виконанні робітниками-відрядниками норм виробітку в середньому за місяць у розмірі до 40% відрядного заробітку.

Колективна заробітна плата ремонтної бригади складається з відрядної оплати за планові ремонти тракторів, комбайнів, відновлення обмінного фонду агрегатів і запасних частин, виконання позапланових робіт, зв'язаних з усуненням випадкових поломок техніки й устаткування.

Для визначення загального колективного заробітку бригади за обліковий місяць складають підсумковий обліковий лист, у якому вказують основну відрядну зарплату і премію.

При розрахунку розподілу виплат за кінцевими результатами праці між членами ремонтної бригади необхідно розглянути, з яких виплат складається оплата праці членів ремонтної бригади, здійснити нарахування і розподіл заробітку між працівниками з обліком КТУ відповідно до розрахункових даних. Приклад облікового листа наведено в додатку В.

Таблиця 10

Обліковий лист робіт ремонтної майстерні за березень 200__ року

Вид робіт

Обсяг робіт, одиниць

Планова трудомісткість, люд.-год.

Сума зарплати, ум.гр.од

на одини-цю праці

на весь обсяг

на одини-цю праці

на весь обсяг

Примітки: __________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Приробіток визначається як різниця між відрядним заробітком по тарифних умовах і оплатою праці по тарифі. Оплата праці по тарифу визначається шляхом множення годинної тарифної ставки на відпрацьований час за місяць. Нарахування приробітку і премії кожному робітнику визначається шляхом множення тарифної зарплати з обліком КТУ по кожному робітнику на коефіцієнт розподілу.

Коефіцієнт розподілу визначається як відношення суми приробітку і премії до суми тарифної зарплати з обліком КТУ.

Для більш правильного обліку особистого внеску працюючого в загальні результати використовується метод розподілу бригадного заробітку з обліком КТУ. Найбільш доцільним є діапазон величин КТУ (від 0,5 до 1,5), базове значення - 1,0. Підвищений КТУ (від 1,1 до 1,5) установлюється тим членам бригади, для яких характерний прояв ініціативи. Зниження КТУ (від 1 до 0,5) проводиться за порушення трудової дисципліни, систематичне відставання від загального темпу колективної праці.

Переваги КТУ очевидні. Усуваються недоліки в організації нормування праці, об'єктивно можна оцінити трудовий внесок кожного члена бригади. Для обліку КТУ протягом місяця ведеться спеціальний журнал бригадиром. Результати КТУ затверджуються на зборах або засіданні ради бригади. Результати оформляються протоколом, що є разом з табелем робочого часу підставою для нарахування зарплати.

ПІБ робітника: у цей стовпчик пишуться фамілії працівників, кількість робітників ми розраховували після таблиці 4 за формулою (3.2) ;

Професію, розряд та годинну тарифну ставку, ум.гр.од студент бере із довідників або викладач видає індивідуально кожному студенту;

Відпрацьовано за місяць, год береться із облікового листа, що складається в ЦРМ по кожному робітникові та розраховується за формулою: відпрацьовано днів множиться на відпрацьовано годин, у нашому випадку викладач самостійно вносить зміни у додаток Д;

Оплата праці за професією ум.гр.од розраховується шляхом множення годинну тарифну ставку, ум.гр.од на відпрацьовано за місяць, год;

Тарифна заробітна плата з обліком КТУ розраховується шляхом множення оплата праці за професією ум.гр.од на КТУ;

Приробіток і премії, ум.гр.од розраховується шляхом віднімання "суми зарплати, ум.гр.од на весь обсяг", таблиця 10 рядок "Разом" мінус "Оплата праці за професією ум.гр.од", таблиця 11 рядок "Разом", записується одне число для усіх працівників;

Коефіцієнт розподілу має бути менше одиниці і розраховується шляхом ділення "приробітоку і премії, ум.гр.од" таблиця 11 на "тарифну заробітна плата з обліком КТУ" таблиця 11 рядок "Разом", записується одне число для усіх працівників;

Начислено прироблень і премій розраховується шляхом множення "тарифну заробітна плата з обліком КТУ" на "коефіцієнт розподілу"

Загальна заробітна плата,. ум.гр.од розраховується шляхом додавання "Оплати праці за професією ум.гр.од" та "Начислено прироблень і премій"

Розрахунки загальної заробітної плати працівників бригади з врахуванням КТУ проводимо в таблиці 11.

Таблиця 11

Розрахунок виплат за кінцевими результатами праці між членами ремонтної бригади з урахуванням КТУ

ПІБ робітника

Професія

Розряд

Годинна тарифна ставка, ум.гр.од

Відпрацьовано за місяць, год

Оплата праці за професією ум.гр.од,

КТУ

Тарифна заробітна плата з обліком КТУ

Приробіток і премії, ум.гр.од

Коефіцієнт розподілу

Начислено прироблень і премій

Загальна заробітна плата,. ум.гр.од