Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. вказівки Екологія мікроорганізмів doc но....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
390.14 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  • Відношення мікроорганізмів до молекулярного кисню. Аеробні, мікроаерофільні та анаеробні бактерії.

  • Водна активність середовища. Осмотичні властивості розчинів. Осмофільні та осмотолерантні мікроорганізми.

  • Відношення мікроорганізмів до середовища з різною концентрацією солей. Галофільні та галотолерантні бактерії.

  • Психрофільні та психротрофні бактерії. Механізми адаптації до низьких температур.

  • Термофільні мікроорганізми. Поділ на групи залежно від кардинальних і оптимальних температур.

Розділ іі. Екологічні зв’язки мікроорганізмів у біогеоценозах

Мікроорганізми в природних умовах існування ніколи не бувають ізольованими, а найчастіше – об’єднані у певні асоціації, між окремими видами в яких утворюються різні взаємозв’язки: метабіоз, симбіоз, антагонізм і паразитизм.

Метабіоз такий взаємозв’язок організмів, коли продукти життєдіяльності одного організму використовуються іншим.

Симбіоз – взаємодія двох або більше організмів, спільне існування яких створює взаємовигідні умови.

Антагонізм взаємозв’язки, за яких один організм пригнічує розвиток інших.

Паразитизм явище, коли один організм живе цілком за рахунок іншого, спричиняючи в деяких випадках загибель свого хазяїна.

Тема 3. Виділення мікроорганізмів-антагоністів із природних умов їх існування

Антагоністичні властивості мікробів проявляються утворенням антибіотико-специфічних продуктів обміну мікроорганізмів.

Мікроорганізми, в еволюційному ході розвитку яких з’явилася і спадково закріпилася здатність утворювати антибіотичні речовини, перебувають у більш вигідному становищі в умовах гострої боротьби за існування. Найбільша кількість антагоністів спостерігається в місцях, де наявні різні види мікроорганізмів і, отже, найбільш гостро розвивається конкурентна боротьба, наприклад в удобрених ґрунтах, перегної та ін. Утворення антибіотичних речовин залежить також і від екологічних умов, які визначають характер обміну речовин в антагоністів.

На обмін речовин, як відомо, впливають характер і властивості живильних і енергетичних речовин, аерація, температура, фізико-хімічні умови середовища та ін. Утворення антибіотичних речовин часто пов'язане з певною стадією розвитку організму.

Методи виділення бактерій і актиноміцетів-антагоністів з природних субстратів ідентичні. Однак у процесі відокремлення представників тієї або іншої групи мікроорганізмів необхідно враховувати їх специфіку, а отже, створювати умови, сприятливі для переважного розвитку бажаної групи організмів.

Під час виділення актиноміцетів із природних субстратів потрібно враховувати умови, які позитивно впливають на розвиток цих організмів і не перешкоджають розвиткові бактерій і грибів. До таких можна віднести склад живильного середовища і насамперед характер джерел азоту та вуглецю, кислотність середовища та температуру.

Для визначення антибіотичних властивостей актиноміцета застосовують методи, засновані на здатності антибіотика дифундувати в товщу агару й затримувати ріст або вбивати мікроорганізми, які знаходяться в зоні дифузії антибіотика.

Антимікробний спектр виділених чистих культур актиноміцетів-антагоністів вивчають за методом перпендикулярних штрихів і методом агарового блочка.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА

Мета роботи: виділити чисті культури актиноміцетів із різних ґрунтових зразків і визначити їх антимікробний спектр.

Завдання

1. Виділити чисті культури актиноміцетів у різних ґрунтових зразках за методом висіву ґрунтової витяжки на поверхню живильних середовищ.

2. Визначити антимікробний спектр виділених чистих культур актиноміцетів-антагоністів методом перпендикулярних штрихів.

Матеріали та обладнання

1. Мікроскоп МБІ-1, предметні скельця, імерсійна олія, бактеріологічна петля.

2. Стерильні пробірки та піпетки на 10, 5 і 1 мл, стерильні чашки Петрі, колби на 200-500 мл, чашки і пробірки з МПА, зразки ґрунту.

3. Культури мікроорганізмів: A. vinelandii, P. fluorescens, M. lysodeikticus, S. cerevisiae, B. megaterium, В. subtilis, B. thuringiensis – як тест-об’єкти.

4. Кружечки фільтрувального паперу; розчини антибіотиків з відомим титром;

5. Середовище Гаузе (г/л): сульфат амонію – 1, двозаміщений фосфат калію – 1, хлорид натрію – 1, сульфат магнію – 1, крохмаль – 10, агар-агар – 15, дистильована вода – 1000мл, рН середовища 7,0. Середовище Чапека (г/л): сахароза чиста – 20, нітрат натрію – 2, двозаміщений фосфат калію – 1, сульфат магнію і хлорид калію – 0,5, сульфат заліза – 0,1, карбонат кальцію – 3, агар-агар – 20, рН середовища 7,0.