Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вовк_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
442.88 Кб
Скачать

3.5 Розаріум

Розарій або розаріум - композиційно оформлений ділянку з домінуванням троянд. Як правило, розарій використовується для парадного оформлення парку, найчастіше він розбивається в партерної частини парку. Правильно спланований розарій служить дійсною прикрасою будь-якої території. Існують декілька стилів закладки розаріум: регулярний, пейзажний і змішаний. Перший характеризується геометричною форм паркових елементів, симетричністю їх розташування, використанням прямих ліній, строгістю і чіткістю композицій. Його застосовують при створенні невеликих розаріум на рівних поверхнях. Пейзажному стилю притаманна імітація природних ландшафтів. Найбільш підходящим цей стиль вважається для територій з пересіченим рельєфом. При розташуванні рослин на таких ділянках використовуються принципи асиметрії, створюються водоймища з природними обрисами берегів, звиваються доріжки. Поєднання регулярного і пейзажного стилів формують змішаний стиль. Його використання рекомендується для великих за площею територій, які дозволяють створювати різні рельєфні елементи. Флористична експозиція кожного схилу штучного пагорба може істотно відрізнятися, це дозволяє створити ефект значного біорізноманіття території. Розаріум в регулярному стилі, доповнені елементами пейзажу, неповторні, вони володіють особливим естетично впливом на людину. Виграшні композиції створюються при використанні різних форм троянд: штамбових, кущових, плетистих. Висаджені куртинами навколо штамбових сортів троянд поліантові троянди створюють дивну композицію, увінчану зверху квітучими яскравими букетами. Такий газон можна доповнити розташованими групами кущами гібридів чайної троянди. Створенню витонченого малюнка сприятимуть всіяні квітами стебла витких троянд, які спираються на всілякі підставки. Задній план композиції прикрасять крупнокустові паркові троянди: альбу, ругоз, спінозіссіма, центіфолій і люте. Відмінним доповненням експозиції служать хвойні рослини, з трояндами прекрасно поєднуються ялівці, блакитні ялини, туї.

Якісне оформлення розаріум залежить від хорошого смаку ландшафтного дизайнера. Саме його наявність дозволяє створити гармонійну колірну композицію. Адже візуальне сприйняття кольорів залежить від навколишніх рослин

Рози дозволяють створювати ефектні комбінації кольорів. Багатство відтінків кольорів троянд дає можливість створювати нюансові композиції, в яких домінуючими є більш яскраві тони. Відмінно поєднуються пурпурно-червоні й пурпурові, жовті або карміновими і абрикосові, золотисто-або світло-жовті тони кольорів.

Різноманіття сортів троянд відкриває необмежені можливості у створенні контрастних поєднань, наприклад жовтого та фіолетового. З метою посилення тональності таких кольорів, фіолетові тони повинні бути світліше, ніж жовті. Не бажано використовувати дисгармонійні поєднання, такі як червоні і помаранчеві, жовті та оранжеві, фіолетові і червоні квіти. Для пом'якшення вже створених невдалих поєднань використовуються сорти троянд з білими квітами. Вони практично універсальні, так як гармонійні в поєднанні з іншими квітами, за винятком жовтого та світло-рожевого. Сорти білих троянд можна використовувати для візуального розчленування ділянки або з метою створення світлого фону. Однак слід пам'ятати, що надмірне захоплення білої троянди, як втім, і червоною, істотно зменшує колірну виразність композиції.

На вибір кольору впливає віддаленість елементи композиції, чим він далі, тим яскравіше повинні бути квіти. Для віддалених груп троянд краще всього використовувати кущі з великими жовтими квітами. Для досягнення ефекту оптичного наближення червоних троянд, поруч з ними слід висаджувати білі та жовті троянди. Візуально губляться рожевоквітуча сорту, тому не рекомендується висаджувати їх далеко. З метою створення фону для розарію найкраще використовувати зелений газон. На такому газоні найбільш ефектні сорти з червоними квітами. Зелений газон є відмінним тлом і для доповнюють розарій елементів таких як арки, басейни, перголи, альтанки і трельяжі.

Вибираючи кущі троянд для розбивки розаріум необхідно підбирати районовані сорти. Слід пам'ятати, що чайні і кучеряве троянди вимагають укутування в районах з суворими зимами.Тому плетисті троянди можна замінити ліанами, що мають підвищену морозостійкість.