Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вовк_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
442.88 Кб
Скачать

1.4 Роль озеленення в житті людини.

Зелені насадження в місті покращують мікроклімат міської території, створюють гарні умови для відпочинку на відкритому повітрі,оберігають від надмірного перегрівання ґрунту, стіни будинків і тротуари. Це може бути досягнуто при збереженні природних зелених масивів в житлових зонах. Людина тут не відірваний від природи: він ніби розчинений уній, тому і працює, і відпочиває цікавіше продуктивніше.

Головними функціями зелених насаджень ми можемо назвати такі як:

1. Санітарно – гігієнічна.

2. Рекреаційна.

3. Декоративно-художня.

1) Санітарно-гігієнічна функція-очищення повітря. Велика роль зелених насаджень у очищенню повітря міст. Великі лісопаркові клини можуть бути активними провідниками чистого повітря в центральні райони міста. Якість повітряних мас значно поліпшується, якщо вони проходять над лісопарками і парками,площа яких складає в 600-1000 га. При цьому кількість зважених домішок знижується на 10 - 40%. Дерево середньої величини за 24 години відновлює стільки кисню, скільки не обходимо для дихання трьох чоловік протягом того ж часу, і це особливо актуально з огляду на появу тенденції збільшення витрат кисню повітря автотранспортними засобами та промисловими підприємствами. Тому нормальне існування людини в місті безпосередньо залежить від кількості парків і скверів, особливо для північних широт, де оточують місто лісу не можуть забезпечити такої міри відновлення атмосфери, як у середній смузі. З деревинно-чагарникових порід, що володіють антибактеріальними властивостями, позитивно впливають на стан повітряного середовища міст, слід назвати акацію білу, барбарис, березу бородавчасту, грушу, граб, дуб, ялина, жасмин, жимолость, вербу, калину,каштан, клен, модрину, липу, ялівець, смереку, платан, бузок,сосну, тополя, черемху, яблуню. Фітонцидна активністю володіють і трав’янисті рослини - газонні трави, квіти і ліани.

Роль зелених насаджень у захисті від шуму. Недостатнє озеленення міських мікрорайонів і кварталів, нераціональна забудова, інтенсивний розвиток автотранспорту та інші фактори створюють підвищений шумовий фон міста. Боротьба з шумом в містах - гостра гігієнічна проблема,обумовлена підсилюються темпами урбанізації.

Шум не тільки травмує, але і гнітять психіку, руйнує здоров'я,знижуючи фізичні та розумові здібності людини. Дослідження показали,що характер порушень функцій людського організму, що викликається шумом,ідентичний порушень при дії на нього деяких отруйних препаратів.

Одним з рішень цієї проблеми в міських умовах є озеленення. Висадження дерев поблизу автодоріг допомагає зменшити рівень шуму і, отже, його вплив на людину. Різні породи рослин характеризується різною здатністю захисту від шуму. Тому озеленення - це основний елемент заходів, спрямованих на забезпечення повноцінного відпочинку міських жителів від щоденного напруженості та суєти.

Таким чином, зелені парки і сквери, на які ми майже не звертаємо увагу, коли проходимо повз, впливають на людину,благотворно впливають на всі аспекти його діяльності.

2) Рекреаційна функція. Рослини не тільки виконують свою біологічну та екологічну функцію; їх різноманітність і барвистість завжди «радує око»людини. Як приємно після довгої і монотонної роботи вийти на вулицю іпіти в парк, вдихаючи свіже повітря і насолоджуючись шумом листя на вітрі. Або добре пройтися жарким літнім днем по прохолодною тіні алеї, вдихаючи аромат квітів. Ніщо так не заспокоює думки і не піднімає настрій,як прогулянка по скверу. Людина нерозривно пов'язаний з природою, він її частина. І в житті кожної людини бувають хвилини, коли він не може без неї. Добре, коли для того,щоб відчути єдність з навколишнім світом, досить вийти на вулицю.

Як приємно спостерігати навесні набухають, бруньки, спів птахів, перелітаючих з дерева на дерево, влітку - розкішну зелень дерев і чагарників,вдихати аромат квітів, а восени бачити фарби природи. Вона допомагає нам жити. У цьому й полягає рекреаційна функція зелених насаджень.

3) Декоративно-художня функція. Озеленення вулиць визначається їх значенням і характером навколишньої забудови. Насадження є важливою і невід'ємною частиною планування вулиць, активно впливаючи на архітектурний вигляд.