Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_Курсова_ГК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
175.1 Кб
Скачать

4. Підбір і вивчення літератури та фактичного матеріалу

Підбір і вивчення літератури починається одразу після вибору теми роботи.

В основу вибору і вивчення літератури повинні бути покладені законодавчі акти: Закони України, Укази президента, постанови Уряду України та Національного Банку України з питань регулювання грошовогредитної.

Джерелом інформації про наявність літератури по тій чи інший проблемі, або темі служать каталоги бібліотек, читальних залів, а також кафедри університету. При підборі літератури варто звертатись до співробітників бібліотек. Допомогу в виборі необхідної літератури повинен надати науковий керівник.

Варто користуватися систематичними та алфавітними каталогами. В процесі вибору і вивчення літератури необхідно робити відповідні записи, підбирати цифрові дані з вказівкою сторінки книги, звідки взята цитата, та інші дані і орієнтуватися тільки на досліджувані питання курсової роботи. На цьому етапі необхідно робити записи, висновки, пропозиції, критично підходити до даного питання, складати перші варіанти плану курсової роботи.

При складанні списку використаних джерел, необхідно відзначати прізвище і ініціали автора, назву роботи, місце видання, видавництво і рік видання, кількість сторінок. При посиланні на те чи інше джерело, потрібно відзначити сторінку. Необхідний матеріал, особливо дискусійний і критичний, можна одержати з періодичних видань. В останньому в році номері кожного журналу, дається перелік усіх статей, що були надруковані в журналі. Підбирають і вивчають літературу також у процесі написання курсової роботи.

Після вивчення необхідної літератури, якщо є можливість, необхідно приступити до збору та обробки фактичного матеріалу, який характеризує стан фінансового, в тому числі монетарного ринку України та інших держав світу. Необхідно приділяти увагу окремим сегментам фінансового ринку: банківській системі, ринку страхових, лізингових, факторингових послуг тощо. З цією метою рекомендується використовувати такі матеріали: збірники законодавчих та нормативних актів, щорічні статистичні збірники, спеціалізовані фахові видання, офіційні сайти державних та комерційних установ в Інтернеті, зокрема сайт Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України тощо.

Накопичення матеріалів повинно носити творчий характер і містити елементи дослідження. Необхідно пам’ятати, що якість роботи залежить не тільки від кількості використаного матеріалу, а і якості його опрацювання.

Відібраний матеріал повинен бути достовірним та повним. Його групують в аналітичні таблиці, обробляють, приводять у порівняльний вигляд. Роблять розрахунки, виявляють відхилення, розраховують вплив факторів, знаходять резерви підвищення ефективності і зменшення ризиків фінансової діяльності. Зібрані матеріали групують окремо за розділами і параграфами курсової роботи, а потім використовують при написанні.

5. Написання тексту курсової роботи

Курсова робота виконується відповідно до календарного плану – графіка її написання. Студент не рідше одного разу на тиждень звітує перед науковим керівником про ступінь готовності роботи. Графік дозволяє студенту правильно організувати підготовку роботи, а його керівникові – систематично контролювати її написання і своєчасно надавати наукову та методичну допомогу. Крім того, у процесі написання роботи доцільно скласти докладний робочий план кожного параграфа і окремих його частин, це позитивно позначається на послідовності та логічному взаємозв’язку викладу.

При написанні курсової роботи необхідно дотримуватись таких правил:

  1. До написання курсової роботи треба підходити творчо, не описувати чи переписувати джерела, а давати аналітичний та критичний огляд матеріалу.

  2. Робота повинна містити глибоке теоретичне узагальнення теми, зв’язок теоретичних питань із практикою.

  3. Робота повинна носити аналітичний характер, бути самостійним дослідженням, містити нові, або висвітлені по новому раніше відомі факти.

В ході написання роботи бажано використовувати фактичний матеріал, ілюструючи його таблицями, схемами, графіками. При необхідності в тексті варто давати пояснення до розрахунку показників, приведених в ілюстративному матеріалі.

Якщо в процесі написання роботи необхідно використати дані звітних або статистичних документів, в текст вписується тільки той розділ документу, звідки були взяті відповідні цифри. Переписувати весь звітний документ не рекомендується.

Підготовлену курсову роботу, відповідно до графіка, студент частинами подає на перевірку науковому керівникові. Це дозволяє науковому керівникові поетапно контролювати хід написання роботи. Редагування роботи здійснюється двічі: безпосередньо після написання окремих частин, і всієї роботи в цілому.

В роботі обов’язково повинні бути таблиці, рисунки, використано не менше 25 джерел літератури.

Загальний обсяг роботи – 30 – 40 сторінок комп’ютерного тексту. До загального обсягу курсової роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки, але всі сторінки зазначених елементів роботи підлягають нумерації на загальних засадах.