Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій - Альтернативні палива 5.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Електричний привод

Широкого застосування електромобілів з акумуляторами очікувати важко через недостатню кількість електроенергії, необхідної для зарядки, тому що потужність всіх електростанцій на порядок менше потужності двигунів, установлених на транспортних засобах.

Електромобілі застосовуються для доставки дрібних вантажів у містах або для спеціального призначення. Однак, на даний момент їх собівартість занадто велика. У більшості з них застосовуються свинцеві акумулятори, що обмежує їхній запас ходу й збільшує масу автомобіля, знижуючи його динаміку. Електромобілі емітують менше забруднюючих речовин, чим двигуни, що живляться іншими паливами. Емісія токсичних компонентів значно знижується, якщо електричну енергію виробляти на водяних, вітрових або атомних електростанціях.

ДОДАТИ

Гібридний привод

Гібридні електричні автомобілі також можливі в експлуатації. Такі автомобілі оснащені маленьким двигуном внутрішнього згоряння, що працює з максимальною ефективністю при мінімальній емісії, і джерелом електричної енергії (генератором). За допомогою генератора заряджаються батареї.

Собівартість електромобілів приблизно на 50% вище, ніж із традиційним приводом.

ДОДАТИ

Водневе паливо

З погляду енергоємності, а також емісії токсичних компонентів у відпрацьованих газах, водень є найкращим із всіх можливих палив. Молекула водню – найпростіша за структурою й під час її окислювання виникає вода, саме "м'яка" речовина, що втримується в відпрацьованих газах. Однак азот, що міститься в повітрі служить причиною виникнення NОx у двигунах, що працюють на водні. Моторна олива, що попадає в камеру згоряння, є джерелом НС у випускних газах і СО у невеликих кількостях. Водень можна зберігати у вигляді гідридів металів, але навіть застосовуючи цю технологію, кількість розташовуваного на автомобілі водню значно менше, ніж бензину, ЗНГ або навіть СНГ.

Імовірно, найбільший потенціал, пов'язаний із застосуванням водню як автомобільного палива міститься в паливних елементах. Водень у сполуці з киснем (повітря) застосовується для генерації електричного струму в паливному елементі. Цю енергію можна застосовувати для живлення автомобіля. Паливні елементи можуть замінити батареї в типових електромобілях і таким чином вирішити найбільшу проблему пов'язану з живленням автомобілів електричним струмом – акумуляторну батарею. Емісія водневих двигунів низька, тому можна їх застосовувати в автомобілях і пристроях спеціального призначення, наприклад, у шахтах. Нижня межа теплотворної здатності водню дорівнює 120 МДж/кг і приблизно в три рази більше, ніж у бензину. Двигуни, що працюють на водневому паливі, повинні мати к.к.д. вище, ніж двигуни з ZI або з ZS. Проблеми, що виникають при застосуванні водню як автомобільного паливо, не пов'язані з ефективністю або емісією токсичних компонентів відпрацьованих газів, а зв'язані з розподілом, зберіганням (на заправних станціях й в автомобілях), а також з безпекою. Водень можна одержати в результаті електролізу води, для чого необхідна витрата великої кількості енергії. Можливо також його одержання з біомаси, у результаті гідрування вугілля, часткового окислювання вуглеводневого палива, а також застосовуючи сонячну енергію. Собівартість цих методів, у перерахуванні на енергетичну одиницю, в 2-10 разів вище, ніж одержання природного газу.

ДОДАТИ ПЕ