Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій - Альтернативні палива 5.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
3.25 Mб
Скачать

Альтернативні палива, що мають найважливіше значення

На малюнку 1.22 представлені дані доповіді Morse на тему: "Автомобіль і забруднення атмосфери", опублікованого американським Департаментом торгівлі, у якому приводиться порівняння питомих показників потужності й зберігання енергії при різних системах харчування автомобілів.

З наведених даних треба, що самий нешкідливий для окрзокаю-щей середовища спосіб застосування акумуляторів, характерний несприятливими ваговими показниками джерела енергії, що перешкоджає його широкому застосуванню на автомобілях. У цей час, з огляду на різні аспекти, до самим перспективним альтернативних тошшвам варто віднести:

  1. синтетичні вуглеводні, в основному з вугілля,

  2. спирти,

  3. "gazohol", вироблений у Бразилії, як суміш бензину й метилового спирту,

  4. LPG, що складається в основному із ІЗ3Н8, з домішкою бутану СД^ й этана Сгнб, і навіть пентану C5Hi2,

  5. зріджений і стислий природний газ (LNG, CNG),

  6. генераторний газ або газ^-газ-синтез-газ (суміш водню, окисів вуглецю й азоту),

  7. рослинні масла і їхні ефіри.

      1. Висновки

При застосуванні альтернативних палив, варто враховувати наступні аспекти:

  • ефективність заходу (витрати, пов'язані з конструктивними змінами у двигуні),

  • зручність експлуатації,

  • вплив на навколишнє середовище (процес биодеградации).

До альтернативних палив, не нафтового походження, варто віднести: бітумінозні сланці, смолу, природний газ, вугілля, спирти, атомну енергію, а також сонячну енергію, запасену у вигляді біомаси. У цей час можна сказати, що перераховані вище енергоносії не відповідають всім вимогам, які ставлять перед ними транспортні

засоби. Ці енергоносії в первинній формі не всі придатні для масового використання у двигунах внутрішнього згоряння. Необхідним є їхнє перетворення, наприклад у синтетичний бензин, дизельне паливо, спирти (метилові, етилові і їхні похідні). Можуть знайти застосування зріджений газ, метан, водень, електрична енергія. Оцінка вторинних енергоносіїв, проведена з погляду застосування їх як паливо у двигунах внутрішнього згоряння, повинна враховувати перераховані вище аспекти.

Рис. 1.22.

Рисунок 2.30 – Питомі показники потужності й зберігання енергії при різних приводах [17]: mNe - питома маса двигуна, що визначає відношення потужності двигуна до його маси, qm - номінальний питомий масовий показник джерела енергії, обумовлений як енергія, одержувана з 1 кг джерела, 1 - газова турбіна, 2 - двигун внутрішнього згоряння, 3 - двигун із зовнішнім згорянням, 4 - електричний генератор з паливним елементом, 5 - електричний генератор с хлоро-литиевыми акумуляторами, 6 - електричний генератор з нікель-цинковими акумуляторами й повітряною деполяризацією, 7 - електричний генератор з никель-кадмиевыми акумуляторами, 8 - електричний генератор зі свинцевими акумуляторами

На мал. 1.23 представлена енергетичний ланцюг виробництва й споживання різних палив на прикладі легкового автомобіля Фольксваген Гольф. З економічної точки зору найбільш ефективним у цьому ланцюзі є процес переробки нафти в дизельне паливо.

Рис. 1.23.

Рисунок 2.31 – Енергетичний ланцюг окремих етапів виробництва й споживання різних джерел первинної енергії палив [2]