Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
disser 02.06 пример.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
945.93 Кб
Скачать

Особливості обізнаності майбутніх учителів початкових класів щодо розвитку креативності молодших школярів

№ п/п

Обізнаність щодо...

Кількість досліджуваних (у %)

1

поняття «творчість»

97,37

2

віку, з якого треба починати розвивати креативність в школі

69,58

3

для чого вчитель сам має бути креативної людиною

32,25

4

складових готовності

23,25

5

поняття «креативна особистість»

21,37

6

літератури, посібників по проблемі креативності

8,44

7

складових креативності

5,37

8

поняття «готовність»

4,75

9

поняття «креативність»

4,50

10

знання методик розвитку креативності (назви)

3,94

11

негативних факторів розвитку креативності

3,62

12

позитивних факторів розвитку креативності

3,37

13

особливостей розвитку креативності молодшого школяра

2,62

Як видно з таблиці 2.11, на першому місці відносно когнітивної складової готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності молодших школярів є знання поняття «творчість» (97,37%), на другому місці знання віку, з якого треба починати розвивати креативність в школі (69,58%), на третьому знання для чого вчитель сам має бути креативної людиною (32,25%), на четвертому знання складових готовності (23,25%), на п'ятому знання змісту поняття креативної особистості (21,37%).

Результати дослідження особливостей операційної складової готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності молодших школярів дозволили виявити декілька рівнів її сформованості (див. табл. 2.12).

Таблиця 2.12

Характеристика рівня сформованості операційної складової готовності майбутніх учителів до розвитку креативності молодших школярів

Рівень сформованості складової

Кількість досліджуваних (у %)

Високий

20,0

Середній

43,1

Низький

36,9

Як випливає з таблиці 2.12, 43,1% досліджуваних мають середній рівень сформованості операційної складової готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності молодших школярів, а 36,9% досліджуваних мають низький рівень. Разом з тим, 20,0% майбутніх учителів мають високий рівень сформованості операційної складової готовності майбутніх учителів початкових класів до розвитку креативності молодших школярів.

Результати, що були отримані під час нашого дослідження дозволили нам виокремити за рівнем сформованості оперативних умінь та навичок педагогічної діяльності з розвитку креативності молодших школярів такі групи студентів – майбутніх учителів початкових класів:

  1. студенти з високим рівнем сформованості оперативних умінь та навичок (20,0%). У них виявлена наявність практичних умінь та навичок до навчання креативних дітей, до розвитку їх креативності;

  2. студенти з недостатнім рівнем сформованості операційної складової щодо розвитку креативності молодших школярів (43,1%). Ці студенти вказували на те, що на рівні вмінь та навичок існують деякі прогалини, які, на їх думку, вони бажали б закрити;

  3. студенти з низьким рівнем операційної складової педагогічної діяльності з розвитку креативності молодших школярів (36,9%). Їх вміння та навички не пов’язані з навчально-виховним процесом у педагогічному університеті з розвитку креативності молодших школярів, а загальноосвітніми цінностями вищої школи. Ці майбутні педагоги не вміють працювати в початковій школі над розвитком креативності молодших школярів.

Особливості сформованості окремих проявів операційної складової готовності майбутніх учителів до розвитку креативності молодших школярів (див. табл. 2.13).

Таблиця 2.13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]