Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СШІ (Лабораторна робота №3) Коваленко А.І., 4 к....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Класифікація фреймів.

Класифікація фреймів здійснюється в залежності від області застосування. Всього виділяють три види фреймів:

Ситуативні фрейми - містять знання про те, чого можна очікувати в конкретній ситуації. Наприклад, оцінки за демонстрацію студентом того чи іншого рівня знань на іспиті.

Фрейми дії - визначають дії, які підлягають виконанню в конкретній ситуації. Це означає, що заповнювачами слотів цих фреймів є процедури, призначені для виконання певних дій. Наприклад, видалення студента з іспиту за спроби списування. Фрейм дії представляє процедурні знання.

Фрейми причинних знань - призначені для опису причинно-наслідкових відносин і є сполученнями ситуативних фреймів і фреймів дії.

  1. Структури даних фрейму.

Фреймова система - це ієрархічна структура, вузлами якої є подібні фрейми.

  1. Процедури-демони та процедури-слуги.

Важливою характеристикою фреймів є можливість включення в слоти приєднаних процедур. Виділяють два види процедур: процедури-демони і процедури-слуги.

Процедура-демон активізується автоматично, при кожній спробі додавання або видалення даних зі слоту. Найчастіше використовують три типи процедур-демонів: «якщо-добавлено», «якщо-видалено», і «якщо-потрібно». Процедура «якщо-добавлено» виконується, коли нові дані містяться в слот. Процедура «якщо-видалено» виконується, коли дані видаляються з гнізда. Процедура «якщо-потрібно» автоматично запускається, коли запитується інформація з слота, а з ним не пов'язані ніякі значення.

Процедура-слуга запускається за запитом при зверненні до слоту. Наприклад, при зверненні до слоту «оплата» буде активізована процедура «Prise», яка визначить вартість проживання в номері за добу.

Процедури діляться на внутрішні і зовнішні. Внутрішня процедура використовується для зміни вмісту даного фрейма, в той час як зовнішня - для зміни вмісту інших фреймів. Процедура виконує зміни кадру, називається термінальній (утворена безліччю терміналів - осередків для зберігання і запису інформації).

  1. Фреймові мережі.

Фрейм - це багатокомпонентний, об'ємний концепт, він в найбільшою мірою пов'язаний з поняттям семантичного поля. Фрейм, що є складовою гештальта, цікавий для лінгвістичних досліджень. Ідея фреймових мереж була запозичена в когнітивну лінгвістику з програмування. Вона об'єднала в собі поняття лексико-семантичних полів, фреймову теорію і орієнтована на створення семантичних мереж. Семантична мережа є одним з видів фреймової мережі, але тому в лінгвістиці тільки вона і використовується, то ми її можемо називати більш загальним поняттям - поняттям фреймової мережі.

  1. Модель бази знань в поєднанні фреймового і мережного подання.

Поєднання різних моделей може сприяти створення більш ефективних систем. На рівні теорії ШІ це іноді знаходить відображення в розробці нових типів моделей подання знань, що поєднують в собі риси моделей, стали вже традиційними. У рамках технологічного підходу до знання, здійснюваного ШІ, розглядаються питання економічності уявлень знань з допомогою тих чи інших засобів, їх дедуктивних можливостей, ефективності у вирішенні завдань. Разом з тим вплив теорії ШІ (і, в Зокрема, подання знань) на дослідження знання як такого простирається далеко за межі технологічного підходу. Порівнюючи вплив тих чи інших моделей подання знань на екзистенційні дослідження знання, ми не можемо не помітити різниці в тій ролі, яку відіграє, з одного боку, логічний підхід і, з іншого боку, такі підходи, як продукційний, фреймовий та інші, об'єднуються іноді під загальною назвою евристичного або когнітивного підходу.