Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
113.15 Кб
Скачать

3. Аналіз собівартості продукції.

У практиці роботи промислових підприємств характеристика рівня і динаміки собівартості продукції здійснюється за допомогою абсолютних та відносних показників .

До складу показників які характеризують абсолютну величину собівартості , належать собівартість одиниці продукції та собівартість всієї товарної продукції.

Собівартість одиниці продукції – це виражена у грошовій формі сума витрат за калькуляційними статтями на виробництво одиниці відповідного виду продукції чи послуг виробничого характеру . Якщо підприємство виробляє продукцію широкого асортименту , то калькуляції можуть складатись у розрізі окремих однорідних груп виробів .

Собівартість всієї продукції – є узагальнюючим показником і характеризує максимально допустимі абсолютні сумарні затрати на виробництво і реалізацію продукції в розрізі статей калькуляції . Цей показник тісно пов’язаний з першим (собівартістю 1 продукції) оскільки собівартість всієї товарної продукції = сумі добутків собівартості одиниці кожного виду продукції на обсяг їх виробництва у даному періоді . Цей показник виконує важливу роль в аналізі ефективності використання матеріальних і трудових ресурсів, дає можливість аналізувати затрати за місцем їх виникнення і завдяки цьому виявити зміни їх рівня в розрізі окремих підрозділів підприємства.

Однак абсолютні показники не дають вичерпної, всебічної характеристики собівартості , на їх основі не можна судити про те , як змінилась собівартість продукції в поточному році порівняно з минулим . На величину абсолютних показників впливають такі фактори , як рівень собівартості продукції, зміна норм витрачання матеріальних ресурсів, удосконалення організації виробництва і праці та ряд інших факторів.

Характеристика динаміки собівартості продукції здійснюється на основі відносних показників , звільнених від впливу перерахованих факторів .

До відносних належать такі показники як :

  • показник планового завдання по зниженню собівартості ;

  • виконання плану ; показник динаміки ; витрати на 1 гривню товарної продукції.

Зміни собівартості одиниці продукції на конкретному виробництві відображують індивідуальні індекси :

  1. Планового завдання

zпл zпл - z0 zпл. – планова собівартість 1 продукції

izпл.з. = —— або ———— z0 – факт. собів. 1 прод. базис. року

z0 z0

  1. Виконання плану

z1 z1 – фактична соб. 1 продук звітного року

іzв.пл. = ——

zпл

  1. Динаміки собівартості

z1

іzд. = ——

z0

Взаємозв’язок цих індексів : ід = іпл.з. · ів.пл.

Сума різниць між чисельником та знаменником індивідуальних індексів планового завдання та виконання плану = різниці між чисельником та знаменником індексу динаміки (zпл – z0) + (z1 – z0) = (z1 – z0)

Тобто якщо підсумувати планову та надпланову економію від зниження собівартості одиниці продукції, то одержимо економію від фактичного зниження її собівартості .

Розмір економії витрат на виробництво за рахунок планового, надпланового та загального фактичного зниження собівартості 1 продукції , одержаної у звітному періоді , визначається множенням змін собівартості на випуск продукції у звітному періоді .

  1. сума економії передбачена планом Δ пл = (zпл - z0) · qпл

  2. сума економії від надпланового зниження собів.Δнад.пл. = (z1zпл ) · q1

  3. загальна сума економії від зниження собівартості 1 продукції ( або сума економії від фактичного зниження собівартості)Δф =(z1z0) · q1

  4. додаткова економія або перевитрати за рахунок відхилення обсягу фактично випущеної продукції порівняно з запланованим обсягом

Δ = (zпл z0) · (q1qпл)

Загальна планова сума надпланова додаткова економія

сума = економії собівартості + сума + (перевитрати) від зміни

економії від зниження собі варт. економії фактичного обсягу виробництва

порівняно з плановим

(z1z0) · q1 = (zплz0) · qпл + (z1zпл) · q1 + (zплz0) · (q1 qпл)

При наявності необхідної інформації по групі підприємств , які виробляють продукцію одного і того ж виду , динаміка собівартості вивчається за допомогою загальних індексів змінного , фіксованого складу та структурних зрушень. Методику їх розрахунку розглянемо на прикладі :

Завод

Базисний рік

Звітний рік

Вироблено продукції, т

Собівартість

1 тони, грн.

Вироблено

продукції, т

Собівартість

1 тони , грн.

1

400

300

500

270

2

100

250

500

240

Загальний індекс собівартості змінного складу :

z1q1z0q0 270 · 500 + 240 · 500 300 · 400 + 250 · 100

Іzз.с. = ——— : ——— = ————————— : ————————— = 0,879

q1q0 500 + 500 400 + 100 або 87,9 %

Загальний індекс собівартості фіксованого складу :

z1q1 z0q1 270 · 500 + 240 · 500 300 · 500 + 250 · 500

Іzф.с. = ——— : ——— = ————————— : —————————= 0,927

q1 q1 500 + 500 500 + 500 або 92,7 %

Загальний індекс собівартості структурних зрушень :

z0q1z0q0 300 · 500 + 250 · 500 300 · 400 + 250 · 100

Іzстр.з. = ——— : ——— =—————————:—————————= 0,948

q1q0 500 + 500 400 + 100 або 94,8 %

Взаємозв’язок загальних індексів : І з.с. = І ф.с. + І стр.з.

На підприємствах які виробляють різнойменну продукцію, переважна більшість якої є порівняльною, розраховують показники зниження собівартості за допомогою загальних агрегатних індексів.

Порівняльною називають продукцію, яка вироблялась на даному підприємстві у масовому чи серійному порядку у минулому (базисному) і у звітному роках. Якщо у звітному періоді вносилися часткові зміни в конструкцію виробу, змінювалася маса та вид спожитої сировини , і при цьому не втрачались його споживні властивості , такі вироби вважаються порівняльними. Отже , основною ознакою порівняльної продукції є однакове споживче призначення виробу у минулому та звітному роках.

Не відносяться до порівняльної продукції вироби, які вироблялись у минулому році у дослідному порядку , а у звітному масово чи серійно.

Для визначення зміни собівартості продукції на кількох підприємствах чи галузях застосовують два методи визначення кола порівняльності продукції : заводський та галузевий .

Якщо порівняльність продукції розглядається у межах одного підприємства, то цей метод називають заводським. Але за цим методом може визначатись обсяг порівняної продукції не лише на окремому підприємстві , а й по групі підприємств, галузі, районі, республіці.

Для вивчення динаміки порівняної продукції за заводським методом застосовується система загальних індексів :

1. Загальний індекс планового завдання

∑ zпл q пл

І пл.з. = ———— · 100 %

∑ z0 qпл

∑zпл qпл – планові витрати на виробництво порівняної продукції ;

∑ z0 qпл витрати минулого року на плановий обсяг порівняної прод. ;