Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
113.15 Кб
Скачать
  1. Загальний індекс виконання плану собівартості порівняної продукції

∑ z1q1

Ів.пл. = ———— · 100 %

∑ zплq1

3. Загальний індекс динаміки собівартості порівняної продукції

∑ z1q1

Ід = ———— · 100 %

∑ z0q1

Взаємозв’язок загальних індексів : Ід = Іпл.з. · Ів.пл.

Зміна собівартості порівняної продукції характеризується не лише відносними , а й абсолютними показниками , які характеризують економію витрат або перевитрати . Різниця між чисельником та знаменником відповідного індексу характеризує :

  • планову суму економії (перевитрати) ∑zплqпл - ∑ z0qпл = ∑(zпл – z0) · qпл

  • сума економії від надпланового зниження ∑z1q1- ∑zплq1 = ∑(z1 – zпл) · q1

  • сума фактичної економії ∑ z1q1 - ∑ z0q1 = ∑(z1 – z0) · q1

При вивченні собівартості галузевим методом до порівняльної товарної продукції належать всі ті види виробів, які вироблялись у базисному періоді в масовому чи серійному порядку хоча б на одному з підприємств даної галузі . Галузевий метод застосовується лише в тих галузях, які виробляють однойменну продукцію (нафтова, вугільна, цегельна, цементна та ряд галузей харчової промисловості). План зниження собівартості для цих галузей визначається за галузевим методом, для підприємств – за заводським.

При обчисленні індексів собівартості за галузевим методом замість даних окремих підприємств ∑z0q використовується середньо галузева собівартість одиниці кожного виду продукції, яка склалась у попередньому році. Середній рівень собівартості одиниці виробу по групі підприємств за базисний рік визначають за формулою середньоарифметичної зваженої :

∑ z0q0

Z = ———

∑ q0

Зміну собівартості порівняльної продукції визначають за галузевим методом на основі системи індексів :

1. індекс планового завдання

∑ zпл qпл

I пл.з. = ————

∑ z0 qпл

∑ z0qпл – середньогалузева собівартість планового обсягу порівняльної товарної продукції .

2. індекс динаміки фактичної собівартості порівняльної продукції :

∑ z1q1

Iд = —————

∑ z0q1

∑ z0q1 – середньо галузева собівартість фактичного обсягу порівняльної товарної продукції.

4.Протягом тривалого часу планове завдання по собівартості промислової продукції визначалось у вигляді показника зниження собівартості порівняльної товарної продукції (тобто тієї , що вироблялась у звітному та базисному періодах) у процентах до попереднього року . Порівняння фактично досягнутого рівня собівартості продукції з планом і середньорічним рівнем за минулий рік проводилось на основі розрахунків індивідуальних та загальних індексів собівартості порівняної товарної продукції. Однак порівняна продукція – це , як правило, лише частина продукції підприємства, об’єднання чи галузі.

За умов науково-технічного прогресу швидко оновлюється промислова продукція, змінюється її склад. При низькій питомій вазі порівняльної продукції розрахований за нею індекс собівартості значною мірою втрачає свою практичну значущість. Він не ув’язаний з такими показниками, як індекси обсягу продукції, продуктивності праці, показниками рентабельності та іншими , що охоплюють порівняльну та не порівняльну продукцію підприємства, галузі чи промисловості загалом.

Ця обставина викликала потребу у побудові зведеного показника, який дозволяв би вимірювати рівень і динаміку собівартості всієї (порівняльної та не порівняльної) продукції підприємства, об’єднання чи галузі промисловості. Тому у 1958 році у практику статистики був впроваджений показник витрат на 1 гривню виробленої продукції. Він розраховується як відношення повної собівартості виробленої продукції до обсягу продукції в оптових цінах підприємства (без податку на додану вартість). Його можна виразити за допомогою формули :

zq

h = ———

pq

h – рівень витрат на 1 грн. виробленої продукції, коп.. ;

z – собівартості одиниці продукції ;

q - кількість одиниць кожного виду продукції ;

р – оптова ціна за одиницю виробу.

На показник витрат на 1 грн виробленої продукції впливають внутрішньовиробничі та зовнішні фактори. До найважливіших зовнішніх відносять – зміна ціни на сировину та матеріали, зміна ціни на продукцію, що виробляється.

Джерелом одержання даних для проведення аналізу виконання плану та динаміки витрат на 1 грн. товарної продукції ї квартальні звіти про виконання плану по собівартості товарної продукції (ф. № 1) та річні звіти про собівартість товарної продукції (ф. № 6). Показник витрат на 1 грн. товарної продукції наводиться в статистичній звітності всіма промисловими підприємствами незалежно від того, який показник прийнято при складанні плану по собівартості – чи собівартість 1 виробу, чи собівартості порівняної товарної продукції, чи витрати на 1 грн. товарної продукції.

Розрізняють два основні показники рівня витрат на 1 грн. виробленої (реалізованої) продукції :

  • плановий рівень витрат на 1 грн. виробленої продукції :

∑ zпл qпл - планова повна собівартість виробленої продукції

h = ————

∑ pпл qпл - плановий обсяг продукції у вартісному вираженні

- фактичні витрати на 1 грн. виробленої продукції :

∑ z1q1 - фактична повна собівартість виробленої продукції ;

h = ———

∑ p1q1 - фактичний обсяг виробництва у вартісному вираженні

Зіставляючи планові та фактичні витрати на 1 грн товарної продукції, одержимо індекс виконання плану : І в.пл. = h1 / hпл

На величину цього індексу впливають наступні фактори :

  • зміна оптових цін на продукцію ;

  • зміна собівартості 1 продукції ;

  • зміна обсягу та асортименту виробляємої продукції.

Вплив зміни ціни на загальну динаміку фактичних витрат на 1 грн. виробленої продукції порівняно з розрахунками (планом) :

Вплив зміни собівартості 1 продукції