Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття ІДПЗК 2011-2012.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
72.42 Кб
Скачать

Семінарське заняття №6. Основні зміни у праві буржуазних країн у новітню епоху

(2 год.)

ПЛАН:

  1. Джерела права.

  2. Цивільне право.

  3. Сімейне право.

  4. Трудове та соціальне законодавство.

  5. Кримінальне право та процес.

Перше питання семінарського заняття присвячено розвиткові джерельної бази англосаксонської та романо-германської правових сімей. Студенти повинні усвідомити зближення цих правових систем виходячи зі зближення їх джерел: в країнах із англосаксонської правової сім’ї все більшого розповсюдження набувають консолідовані акти, що мають багато спільного із кодифікованими актами і наближають її до континентальної. В свою чергу, в країнах романо-германської правової сім’ї все більшого значення набуває судова практика, яка дозволяє гнучкіше реагувати на зміну суспільних відносин, які в ХХ столітті стали ще більш динамічними. Студентам необхідно також приділити увагу іншим закономірностям у розвитку правових джерел, зокрема, зростанню питомої ваги делегованого законодавства тощо.

Розгляд питання, присвяченого цивільному праву повинен відбуватися довкола таких основних проблем. Перш за все, необхідно приділити увагу розвиткові джерельної бази галузі в різних державах (прийняття нових чи зміна законодавчих актів у провідних зарубіжних державах світу). Потрібно також розглянути зміну в складі суб’єктів цивільного права. Найактуальнішою тут є проблема юридичної особи та її різновидів. Слід зупинитися на історії появи цього суб’єкта, приділити увагу його типам, зокрема, господарським товариствам у різних державах. Важливим є також розгляд еволюції такого інституту цивільного права як право власності. Необхідно простежити основні зміни в ньому (що стосується святості та непорушності приватної власності, її необмеженості). Заслуговує на увагу також така підгалузь цивільного права як зобов’язальне право. Студентам слід знати які нові зобов’язання виникають і розвиваються у ХХ столітті, як еволюціонує договірне право, що відбувається із такими принципами як свобода і непорушність договору тощо.

Розгляд питання, присвяченого розвиткові сімейного права в Новітню епоху слід розпочати з визначення місця цієї галузі з-поміж інших та її джерелам. Надалі обговорення повинно зосереджувати ся довкола наступних основних проблем: становище жінки та її права (зокрема, в сім’ї), порядок укладання шлюбу, зміни в ньому (свобода шлюбу), розлучення, статус незаконнонароджених дітей, захист материнства. Також слід приділити увагу зміні відносин між батьками та дітьми, її відображенню в законодавстві. Про що це свідчить? Яке Ваше ставлення до цих змін?

Розглядаючи питання, присвячене розвиткові трудового законодавства, студентам слід з’ясувати, довкола яких проблем відбувалася боротьба трудящих за свої права в ХХ столітті, які нові тенденції з’явилися у правовому регулюванні праці. Студентам слід розглянути на прикладі трудового законодавства провідних держав світу розвиток прав робітників на об’єднання у професійні спілки, на страйки, на колективні договори, належні умови праці тощо. Окремо слід сказати за розвиток соціального законодавства в різних державах, зокрема, про пенсійне забезпечення соціальне страхування (від нещасних випадків, безробіття тощо).

Останнє питання семінарського заняття присвячене становленню й розвиткові сучасного кримінального й кримінально-процесуального права. Студентам необхідно з’ясувати які теорії та принципи лягли в основу розвитку сучасного кримінального права і процесу, простежити розвиток джерельної бази цієї галузі в різних державах упродовж ХХ століття, визначити основні зміни в законодавстві та їх тенденцію. Окремо слід зосередити увагу на розвиткові таких кримінально-правових інститутів як злочин (які діяння декриміналізуються, які нові склади злочинів з’являються, класифікація) та покарання (які покарання відмирають, які застосовуються). Також необхідно розглянути основні риси кримінального процесу в провідних зарубіжних державах.

Джерела: