Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття ІДПЗК 2011-2012.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
72.42 Кб
Скачать

Семінарське заняття №5. Історія держави новітнього часу

(2 год.)

ПЛАН:

  1. Державний устрій та державний лад США.

  2. Особливості розвитку держави у Великобританії у новітню епоху.

  3. Державний лад Франції.

  4. Державність Німеччини Новітнього часу.

  5. Японська держава в період новітньої історії.

Метою заняття є усвідомлення студентами тенденцій розвитку державності в новітній час на прикладі провідних західних держав; закріпити навички роботи з конституційно-правовими актами. Необхідно простежити основні зміни в устрої розвинених західних держав, в організації влади, становлення демократії. Зокрема, студенти повинні вміти класифікувати держави новітнього часу, характеризувати: роль виконавчої влади, співвідношення центральної влади та самоврядування, влади монарха у обмежених монархіях. Студенти повинні аналізувати зміни в конституціях держав цього періоду, визначати методи та засоби встановлення тоталітарних режимів у державах.

Перше питання присвячене розвиткові США. Основні аспекти, на яких необхідно зосередити увагу – розвиток механізму та апарату держави (нові органи, зміна функцій та повноважень існуючих). Необхідно звернути увагу на зміну виконавчої влади загалом та Президента США зокрема, особливо після великої депресії. Необхідно визначити зміну співвідношення між повноваженнями штатів та федеральної влади, пояснити, чим це зумовлено; розкрити структуру органів влади штатів та їх компетенцію, структуру і повноваження федеральних органів влади. Крім того, необхідно приділити увагу порядку формування органів влади, зокрема, боротьбі за загальне виборче право, проти расизму й сегрегації. Слід назвати основні зміни до конституції США.

Розглядаючи особливості розвитку держави Великобританії в новітню епоху, студенти повинні приділити найбільшу увагу таким питанням: розвиток британського парламентаризму (зміна співвідношення між палатами); роль влади монарха у Великобританії, аналіз його повноважень; розпад Британської колоніальної імперії і утворення Співдружності націй; основні зміни в конституційному, виборчому праві тощо.

Розгляд третього питання семінарського заняття передбачає висвітлення питань, присвячених розвиткові ІІІ, ІV та V республік у Франції. Необхідно дати загальну характеристику форми держави, державного ладу кожної із названих республік відповідно до її конституції. Крім того, увагу необхідно приділити таким питанням: велика депресія і боротьба з нею, Народний фронт, Вішістський режим, розпад Французької колоніальної імперії та намагання влади стримати цей процес, зокрема, з допомогою яких положень Конституції ІV республіки? Чим була зумовлена криза ІV республіки? Становлення V республіки, її конституції. Сучасний розвиток Франції.

Розвиток держави в Німеччині можна розпочати із закінчення І Світової війни та революції. Необхідно проаналізувати основні положення Веймарської конституції 1919 року, визначити форму німецької держави відповідно до неї, державний лад. Слід простежити становлення нацистської держави в рамках Веймарської республіки (розглянути основні закони на шляху до цього). Потрібно також охарактеризувати розвиток держав, що виникли після поразки Німеччини у ІІ Світовій війні – ФРН та НДР (їх конституції, форма держави, державний лад). Насамкінець, треба приділити увагу подіям та актам, що призвели до об’єднання Німеччини та припинення щодо неї повноважень Союзників.

Розглядаючи п’яте питання семінарського заняття, необхідно здійснити невеличкий екскурс в історію, дати стислу характеристику державного ладу Японії відповідно до Конституції 1889 року, простежити його еволюцію впродовж І половини ХХ століття – періоду, коли відбувається становлення японської мілітаристської держави і японської колоніальної імперії. Також слід визначити історичні та конституційні засади сучасної Японії, які було закладено після ІІ Світової війни, її державний устрій відповідно до повоєнної конституції. Зокрема, необхідно з’ясувати форму держави, роль імператорської влади (можна порівняти із Великобританією).

Джерела: