Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тест_2_last.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
244.74 Кб
Скачать

1. Загальні характеристики шини scsi

швидкість обміну 5 Mb/s, а пристрої підключалися за допомогою 50-провідного кабелю.

В подальшому в SCSІ вносилися різні доповнення і вдосконалення, що підвищують швидкість обміну – сьогоднішні SCSІ-контролери підтримують швидкості до 160 Mb/s.

Роз’єм Low-Densіty 50-pіn Використовується для підключення внутрішніх повільних пристроїв - старих HDD, майже всіх CD/DVD-ROM, CD-R, MODD і т.д. (як ІDE, тільки на 50 контактів).

Роз’єм Hіgh-Densіty 68-pіn Використовується для підключення внутрішніх wіde-устройств, в основному HDD.

Для роботи будь-якого пристрою, як відомо, необхідна програмна підтримка. Для більшості ІDE-пристроїв вона вбудована в BІOS материнської плати, для інших необхідні драйвери під різні операційні системи. В SCSі-пристроях всі небагато складніше. Для первинного завантаження з SCSІ жорсткого диска й роботи в DOS необхідний свій SCSІ BІOS.

2. Призначення контролера переривань (ріс)

Основні функції контролера:

-фіксація запитів на переривання від 8 зовншінх джерел;

-програмне маскування запитів, що надходять;

-присвоєння фіксованих або ціклічно змінюваних пріоритетів входам контролера, на які надходять запити;

-ініціалізація виклику процедури обробки апаратного переривання, яке надійшло.

До складу контролеру входять:

-схема управління читанням/записом;

-схема управління;

-схема каскадування;

-регістр запитів на переривання (IRR);

-схема обробки пріоритетів;

-регістр запитів, що обслуговуються (стани, ISR);

-регістр маскування запитів на переривання (IMR).

Схема: відеокарта, мережна карта, сканер, PIC, кеш-пам’ять 2 рівня

Варіант №19

1. Загальні характеристики шини agp

Конструктивне виконання являє собою окремий слот з живленням 3.3 V, що нагадує слот PCI, але насправді ніяк з ним несумісний. Звичайна відеокарта не може бути встановлена в цей слот і навпаки.

-Швидкість передачі даних до 532 Мбайт/с, обумовлена частотою шини AGP до 132 Мгц

- відсутністю мультиплексування шини адреси і даних

Крім "класичного" способу адресації, як на PCI, у AGP може використовуватися режим sideband addressing, що називається "адресацією по бічній смузі". При цьому використовуються спеціальні, відсутні в PCI, сигнали SBA (SideBand Addressing). На відміну від шини PCI на AGP є присутня конвеєрна обробка даних.Основна обробка тривимірних зображень виконується в основній пам'яті комп'ютера як центральним процесором, так і процесором відеокарти. Механізм доступу процесора відеокарти до пам'яті одержав назву Dіrect Memory Execute (DIME - безпосереднє виконання в пам'яті). Варто згадати, що зараз не усі відеокарти стандарту AGP підтримують цей механізм. Деякі карти мають тільки механізм, аналогічний bus master на шині PCI. Не слід плутати цей принцип з UMA, що використовується в недорогих відеокартах, розміщених, як правило, на материнській платі.

3. Відомі накопичувачі на магнітних дисках

Накопичувачі - це запам'ятовуючі пристрої, призначені для тривалого (що не залежить від електроживлення) зберігання великих обсягів інформації. Ємність накопичувачів в сотні разів перевищує ємність оперативної пам'яті або взагалі необмежена, якщо мова йде про накопичувачі зі змінними носіями.

Найбільш поширеними є накопичувачі на магнітних дисках, які поділяються на накопичувачі на жорстких магнітних дисках (НЖМД) та накопичувачі на гнучких магнітних дисках (НГМД)

НЖМД - це основний пристрій для довготривалого збереження великих об'ємів даних та програм. Інші назви: жорсткий диск, вінчестер, HDD (Hard Disk Drive). Ззовні, вінчестер являє собою плоску герметично закриту коробку, всередині якої знаходяться на спільній осі декілька жорстких алюмінієвих або скляних пластинок круглої форми. Поверхня кожного з дисків покрита тонким феромагнітним шаром (речовини, що реагує на зовнішнє магнітне поле), власне на ньому зберігаються записані дані. При цьому запис проводиться на обидві поверхні кожної пластини (крім крайніх) за допомогою блоку спеціальних магнітних головок. Кожна головка знаходиться над робочою поверхнею диска на відстані 0,5-0,13 мкм. Пакет дисків обертається безперервно і з великою частотою (4500-10000 об/хв), тому механічний контакт головок і дисків недопустимий.

НГМД або дисковод вмонтований у системний блок. Гнучкі носії для НГМД випускають у вигляді дискет (інша назва флопі-диск). Власне носій - це плоский диск зі спеціальної, достатньо міцної плівки, покритий феромагнітним шаром і поміщений у захисний конверт із рухомою засувкою у верхній частині. Дискети використовуються, в основному, для оперативного перенесення невеликих об'ємів інформації з одного комп'ютера на інший. Дані, записані на дискеті можна захистити від стирання чи перезапису. Для цього потрібно пересунути маленьку захисну засувку в нижній частині дискети таким чином, щоб утворилося відкрите віконце. Для того, щоб дозволити запис цю засувку слід перемістити назад і закрити віконце.

Лицьова панель дисководу виведена на передню панель системного блоку, на якій розташовані кишенька, закрита шторкою, куди вставляють дискету, кнопка для виймання дискети та лампочка-індикатор. Дискета вставляється у дисковод верхньою засувкою вперед, її потрібно вставити у кишеню накопичувача і плавно просунути вперед до звуку щиглика. Правильний напрямок вставляння дискети помічено стрілкою на пластиковому корпусі. Щоб вийняти дискету з накопичувача, потрібно натиснути на його кнопку. Світловий індикатор на дисководі показує, що пристрій зайнятий (якщо лампочка світиться, виймати дискету не рекомендується). На відміну від жорсткого диска, диск у НГМД приводиться в обертання тільки за командою на читання або запис, в інший час він перебуває у спокої. Головка читання-запису під час роботи механічно контактує з поверхнею дискети, що призводить до швидкого зношування дискет.

Схема: відеокамера, клавіатура, плоттер, RTC, кеш-пам’ять 2 рівня

Варіант №20