Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тест_2_last.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
244.74 Кб
Скачать

1. Загальні характеристики шини vlb

– підтримка процесорів серій 80386 й 80486.

– максимальна кількість bus master - 3

– незважаючи на те, що шина була розроблена для роботи з відеоконтролерами, можлива підтримка й інших пристроїв

– стандарт допускає роботу шини на частоті до 66 MHz

– двонапрямлена 32-розрядна шина даних підтримує й 16-розрядний обмін.

– підтримка DMA забезпечується тільки для bus master'ів.

– максимальна теоретична пропускна здатність шини – 160 Мb/s

– підтримується пакетний режим обміну

– слот VLВ встановлюється в лінію зі слотами ІSA/EІSA/MCA, тому VL-платам доступні всі лінії цих шин;

– підтримується як інтегрований у процесор кэш, так і кэш на материнській платі;

– напруга живлення 5 V.

3. Класифікація пристроїв зовнішньої пам’яті

Зовнішня пам'ять - це комп'ютерна пам'ять, що реалізована у вигляді зовнішніх, відносно материнської плати, пристроїв із різними принципами збереження інформації і типами носія, призначених для довготривалого зберігання інформації. Зокрема, в зовнішній пам'яті зберігається все програмне забезпечення комп'ютера. Пристрої зовнішньої пам'яті можуть розміщуватись як в системному блоці комп'ютера так і в окремих корпусах. Фізично зовнішня пам'ять реалізована у вигляді накопичувачів. Накопичувачі - це запам'ятовуючі пристрої, призначені для тривалого (що не залежить від електроживлення) зберігання великих обсягів інформації. Ємність накопичувачів в сотні разів перевищує ємність оперативної пам'яті або взагалі необмежена, якщо мова йде про накопичувачі зі змінними носіями.

Накопичувач можна розглядати як сукупність носія та відповідного приводу. Розрізняють накопичувачі зі змінними і постійними носіями. Привід - це поєднання механізму читання-запису з відповідними електронними схемами керування. Його конструкція визначається принципом дії та виглядом носія. Носій - це фізичне середовище зберігання інформації, на зовнішній вигляд може бути дисковим або стрічковим. За принципом запам'ятовування розрізняють магнітні, оптичні та магнітооптичні носії. Стрічкові носії можуть бути лише магнітними, у дискових носіях використовують магнітні, магнітооптичні та оптичні методи запису-зчитування інформації.

Найбільш поширеними є накопичувачі на магнітних дисках, які поділяються на накопичувачі на жорстких магнітних дисках (НЖМД) та накопичувачі на гнучких магнітних дисках (НГМД), та накопичувачі на оптичних дисках, такі як накопичувачі CD-ROM, CD-R, CD-RW та DVD-ROM.

Схема: миша, флеш-пам’ять, внутрішній модем, DMA, кеш-пам’ять 2 рівня

Варіант №16

1. Загальні характеристики шини pcmcia

специфікація на модулі розширення, розроблена асоціацією PCMCIA (англ. Personal Computer Memory Card International Association). Широко використовуються в ноутбуках. Модулі розширення, виготовлені згідно з цією специфікацією зазвичай називаються «PC-карти» (англ. PC Card)

Спочатку специфікація PCMCIA розроблялася для стандартизації карт розширення пам'яті і інтерфейсу для підключення цих карток. Згодом специфікація була дороблено і стало можливим використовувати PCMCIA для підключення різних периферійних пристроїв. В основному через інтерфейс PCMCIA підключають мережні карти, модеми та жорсткі диски.

У минулому більшість ноутбуків обладнувалося двома слотами для карт типу II, що дозволяло підключити до ноутбука або дві карти типу II, або одну карту типу III. По мірі того, як з ноутбуків зникали «старі» повільні інтерфейси вводу-виводу (наприклад, RS-232 або LPT-порт), і нормальним явищем стали вбудовані високопродуктивні інтерфейси (наприклад, USB, IEEE1394, Ethernet), потреба в PCMCIA стала відпадати і більшість сучасних ноутбуків оснащується лише одним слотом типу II.

Специфікація PCMCIA була розроблена як відповідь комп'ютерної промисловості США на розробку в Японії специфікації карт розширення JEIDA. У 1991 році, відбулося злиття стандартів: були випущені аналогічні специфікації JEIDA 4.1 і 2.0 PCMCIA (PC Card).

Всі карти PC card мають розмір 85,6 мм в довжину і 54 мм в ширину. Такі ж розміри використовуються в інтерфейсі Common Interface для CAM-модулів в обладнанні для прийому телемовлення стандарту DVB. Карти PC Card висотою 16 мм, так звані карти типу IV (англ. Type IV)); запропоновані компанією Toshiba, не були офіційно схвалені асоціацією PCMCIA.

Спочатку специфікація описувала картки, які могли використовувати для живлення як напругу 5 В, так і 3,3 В. Картки з напругою живлення 3,3 В мають «ключ» на рознімі для того, що б не допустити встановлення карти в слот, призначений тільки для установки карт з живленням 5 В. Деякі карти і деякі слоти підтримують обидва напруги живлення. Якщо ваша карта не бажає встановлюватися в слот, це означає, що ваша карта призначена для живлення від 3,3 В, а слот надає живлення тільки 5 В.