Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 ВСТУП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

2. Зміст тем дисципліни і. Загальна частина. Інформаційні та комунікаційні технології

Тема 1. „Міжнародна інформація” як явище і предмет соціальної діяльності, науковий напрям і навчальна дисципліна

Предмет та зміст курсу. Історія виникнення та розвитку наукової дисципліни. Особливості визначення об’єкту і предмету, цілей та завдань, системи навчального курсу „Міжнародна інформація”. Основні поняття і визначення. Сутність, цілі та завдання інформаційного законодавства України та зарубіжних країн. Міжнародні правові акти з питань інформаційних обмінів. Значення вивчення курсу для фахівців, яких готує КУП НАН України.

Тема 2. Історія та основні етапи розвитку інформаційних і комунікаційних технологій

Роль інформатики у розвитку основних понять і структури міжнародної інформації. Особливості етапів винаходу форм, представлення і технології передачі інформації. Сучасна парадигма властивості, особливості оцінювання та вимірювання інформації. Теоретико-методологічна сутність понять „інформація”, „інформаційні дані”, „міжнародна інформація”, „інформаційні та комунікаційні технології” та інших основних понять МІ. Функції міжнародної інформації.

Тема 3. Сучасні тенденції розвитку індустріального суспільства на шляху до інформаційного

Інформаційна конфігурація сучасного світу. Сутність і проблемами глобалізації світового та національного інформаційного простору. Проблеми інформатизації при становленні інфор­маційного суспільства.

Особливості підходів міжнародних організацій до розв’язання проблем інформаційного характеру. Становлення і розвиток інформаційного суспільства. Світова практика створення правової бази захисту інформаційних технологій. Правове забезпечення розвитку інформаційного суспільства: Окінавська Хартія глобального інформаційного суспільства. Документи ООН, Юнеско, Ради Європи. Роль ООН в розповсюдженні інформаційних технологій як інструменту розвитку інформаційного суспільства. Еволюція концепції ООН у галузі інформатики, комунікації та інформації. Стратегія ЮНЕСКО щодо світового інформаційного суспільства, компоненти його інфраструктури. Програма ЮНЕСКО в галузі інформації і комунікації. Визначні Програми: структура бюджету, тематичні та регіональні пріоритети. Напрямки діяльності програми „Інформація для всіх”. Інформаційні сервери у глобальній інформаційній мережі Інтернет. Основні європейські інформаційні сервери EUROPA-сервер. Європейська стратегічна програма досліджень і розробок в області інформаційних технологій і техніки. Електронна доктрина Європейського Союзу. Інші Європейські та міжнародні документи у сфері викори­стовування інформаційних технологій. Передумови переходу України до інформаційного суспільства. Особливості та можливі шляхи переходу України до інформаційного суспільства. Оцінка результатів руху до інформаційного суспільства.

Тема 4. Принципи та завдання класифікації інформації

Основні положення класифікації. Ознаки класифікації. Типи класифікацій. Основні схеми і моделі класифікації інформації. Класифікація інформації за суб’єктом та каналом сприйняття, за ступенем поширеності та технологією фіксації. Класифікація інформації за фізичною (матеріальною) складовою, за обставинами поширення. Класифікація інформації за ступенем її таємності.