Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 ВСТУП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Тема 5. Правові аспекти міжнародної інформації

Сутність поняття „правова інформація”. Поняття інформаційного права. Основні принципи інформаційного права та їх класифікація. Роль інформаційного права та інформаційного законодавства в сучасному інформаційному суспільстві. Особливості інформації як об’єкта правового регулювання. Міжнародне інформаційне право як самостійна галузь публічного права. Міжнародні правові акти з питань регулювання міжнародних інформаційних обмінів.

Україна і міжнародне право в сфері інформаційних технологій. Інформаційне право і законодавство України. Конституційне і цивільно-правове забезпечення міжнародної інформаційної діяльності. Структура законодавства України в галузі інформації. Конституційне право на інформацію в Україні. Законодавче регулювання інформаційної сфери в Україні. Концепція інформаційної безпеки України. Інформаційний суверенітет і його гарантії. Інформація та інформаційні відносини у Цивільному кодексі України. Суб’єкти інформаційних відносин. Захист інтелектуальної власності. Обмеження інформаційної діяльності. Комерційна та службова інформація.

Тема 6. Джерела інформаційних даних, повідомлень, документів

Сутність поняття „джерела інфіормації”. Загальна класифікація джерел інформаційних даних, повідомлень, документів. Правила доступу, повнота та режими секретності джерел. Вимоги до джерел інформації. Джерела даних про осіб, організації, фірми, корпорації, дії, події. Основні положення, проблеми та досягнення міжнародної статистики.

Іі. Особлива частина. Міжнародні інформаційні системи

Тема 7. Моделі комунікаційних систем і каналів передачі інформації

Визначення поняття комунікації, класифікація комунікаційних систем і каналів передачі інформації з використанням мовних засобів, ступенем формалізації, носієм інформації, кількістю учасників комунікації, моделями комунікації. Теорія комунікації. Науки, які застосовують традиційний підхід до вивчення комунікацій: загальнотеоретичний, прикладний, філологічний, психологічний і соціологічний. Комунікативні: процес, стратегія, дискурси, технології. Елементарні складові комунікативного процесу. Моделі комунікації: Р. Якобсона, Шеннона-Вивера, Лотмана, Ньюкома. Функції комунікації.

Тема 8. Міжнародні інформаційні та комунікаційні системи

Поняття інформаційної системи, запиту та критеріїв пошуку. Якість, ефективність і надійність інформаційних систем. Системи та канали отримання міжнародної інформації. Інформаційні агентства і організації, організації інформаційних агентств. Інформаційна служба Білого Дому, структура прес-офісу Прем’єр Міністра Великобританії. Міжнародна інформаційна мережа Internet (модель, протоколи, Internet Explorer, організація пошуку інформації, пошукові засоби, служби). Мультимедіа, гіперсередовище. Геоінформаційні системи та ГІС-технології (моделі, технологічне програмне забезпечення, галузі застосування). Типові класи завдань ГІС. Відомчі ГІС. Інформаційна система ООН.

Тема 9. Інформаційні та комунікаційні технології

Поняття інформаційної технології. Причини виникнення і розвитку інформаційних та комунікаційних технологій. Етапи розвитку інформаційних технологій. Ознаки інформаційного етапу розвитку людства. Основні напрямки реалізації заходів переходу до інформаційного суспільства. Інформаційні етапи у процесі управління. Компоненти інформаційних і комунікаційних технологій. Поняття ресурсу, інформаційного ресурсу. Державні та міжнародні інформаційний простір та інфраструктура. Світовий інформаційний ринок. Державне управління в галузі інформаційних ресурсів. Стратегія інформаційної безпеки.