Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 ВСТУП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

Тема 10. Міжнародна інформаційна діяльність та інформаційна безпека

Міжнародна інформаційна діяльність. Міжнародні відносини в галузі інформації. Інформаційна безпека в сучасному світі. Національні інтереси в інформаційній сфері. Причини виникнення проблеми забезпечення міжнародної інформаційної безпеки. Історія питання. Проблематика та термінологія. Державна політика у сфері забезпечення безпеки національного інформаційного прстору, захисту та охорони інформації обмеженого доступу. Системи криптографічного захисту інформації. Особливості формування політики в національному інформаційному просторі. Основні об’єкти впливу та типи загроз. Особливості інформаційної зброї. Сценарії інформаційних війн. Шляхи забезпечення міжнародної інформаційної безпеки.

Тема 11. Інформаційна безпека і захист інформації

Причини виникнення пробем безпеки та захисту інформації. Міжнародний аспект захисту інформації. Власник інформації, що охороняється. Поняття безпеки, об’єкта безпеки, небезпеки, ризика, викелика і загрози, інформаційної безпеки. Поняття забезпечення інформаційної безпеки. Зручність та безпека. Програмні та технічні системи захисту. Політика захисту інформації. Інформаційна безпека окремого ПК. Захист файлів у MS WORD, MS EXEL, баз даних у MS ACCESS. Перевірка засобів безпечної роботи у локальній та глобальній мережах. Криптографічна система захисту інформації МЗС України. Комп’ютерна злочинність та інформаційна безпека.

Особливоті практики надання доступупу до інформації в іноземних державах (ЄС, США, Канаді, Китаю, Росії та Індії).

Ііі. Спеціальна частина. Практика реалізації сучасних телекомунікаційних технологій

Тема 12. Загальна характеристика Інтернету

Історія виникнення Інтернету. Концепція комутації пакетів як технологія передачі інформації в мережі. Сутність клієнт-сервер архітектури. Протоколи Інтернету: TCP/IP — основний протокол Інтернету. Стек протоколів Інтернету. Підключення до Інтернету. Основні сервіси Інтернету. Адресація в Інтернеті. Надання комунікаційних та інформаційних послуг в Інтернеті. Постійне IP з'єднання через виділену лінію. Сеансові з'єднання по лінії, що комутується (dial-up IP). Мобільний Інтернет. Веб-технології: гіпертекст. Гіпертекстова система. Загальні відомості про WWW. Основні поняття, що складають сутність WWW (Веб). Поняття Веб юзабіліті (WEB — usability). Сутність юзабіліті інженірінгу (usability engineering). Роль юзабіліті-інженера в процесі проектування Веб-сайта. Пошук інформації в Інтернеті. Запит для інформаційно-пошукових систем. Телекомунікації України. Можливості інформаційно-пошукових систем. Інформаційно-пошукова система МЕТА. Пошук у повнотекстовій базі даних. Інформаційно-пошукова система InfoRes. Інформаційно-пошукова система ASearch. Джерела фінансової інформації в Інтернеті. Інформаційно-пошукові сервери з законодавства. Інформаційний сервер LIGA Online. Інформаційний сервер „Нормативні акти України”. Інформаційний сервер Міністерства юстиції України. Інформаційні ресурси Верховної Ради України у глобальній інформаційній мережі Інтернет. Структура Веб-сайту Верховної Ради України у мережі Інтернет.