Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ38-19.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
216.58 Кб
Скачать

28. Порядок акредитації суб’єктів зовнішньо економічної діяльності в митних органах.

Законодавчою підставою проходження акредитації в митниці є спільна Постанова КМУ та НБУ від 03.04.96 р. №391 “Про заходи щодо створення єдиної бази статистичних даних та статистичної звітності про зовнішньоторговельні операції” та Наказ Держмитслужби від 31.05.96 р. №237 “Про затвердження Порядку ведення обліку суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в митних органах” (затвердженого Мін’юстом 12.06.96 р. за №292/1317).

Відповідно до наказу №237, суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, що має потребу здійснювати митне оформлення будь-яких вантажів, до моменту здійснення митного оформлення, повинен звернутися до митного органу, у зоні діяльності якого він перебуває (як правило, за місцем своєї державної реєстрації) і пройти акредитацію. Відсутність акредитації суб’єкта ЗЕД в митному органі є підставою для відмови у пропуску через митний кордон та митному оформленні вантажів.

Процедура акредитації проводиться відділом статистики митного органу, який перевіряє заявлені в обліковій картці дані та вносить їх до електронної бази даних митної системи України. Суб’єкту ЗЕД, який проходить акредитацію, може бути відмовлено в прийнятті на облік, якщо до митного органу подано не повний комплект необхідних документів або вони містять недостовірні дані.

Подвійна акредитація

Через створення спеціалізованих митних установ, які займаються оформленням окремих видів операцій, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності повинні пройти подвійну акредитацію. Звичайно, подвійна акредитація - це подвійний клопіт для підприємств, але як вважають митники, двічі стати на облік в митниці - лише полегшити ведення зовнішньоекономічної діяльності.

Картки реєстрації суб’єктів ЗЕД, які проходять подвійну акредитацію, оформлюються в тому ж порядку, як і акредитація. При цьому на паперовій та електронній копіях робиться відмітка “Подвійна акредитація. Суб’єкт перебуває на обліку в (назва митниці), номер картки (номер картки першої акредитації)”. Копія картки реєстрації суб’єкта ЗЕД в митному органі за місцем Державної реєстрації зберігається разом із документами, що свідчать про взяття на облік суб’єкта ЗЕД.

Акредитація в спеціалізованих митницях

В Україні існує декілька спеціалізованих митних установ. Скажімо, Енергетична регіональна митниця, яка здійснює митне оформлення та митний контроль за імпортом, експортом, транзитом енергоносіїв - електроенергії, сирої нафти, сирих нафтопродуктів, нафтопродуктів, природного газу, продуктів їх переробки.

Суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності України, який бажає здійснювати такі операції, повинен пройти акредитацію, окрім місцевої, ще й в Центральній енергетичній митниці.

Аналогічною є ситуація з акредитацією в Київській центральній спеціалізованій митниці (КЦСМ). Ця спеціалізована митниця здійснює митне оформлення та митний контроль у місті Києві дипломатичних вантажів і багажів, вантажів іноземних представництв міжнародних організацій та інофірм, вантажів кур’єрських служб, вантажів, які переміщуються через митний кордон каналами кур’єрських служб, багажними вагонами, вантажів і транспортних засобів організацій, що безпосередньо здійснюють міжнародні авіаційні перевезення та обслуговування авіаційної техніки в пунктах пропуску для повітряного сполучення “Київ - аеропорт” та “Гостомель”, міжнародних поштових відправлень.

Таким чином, суб’єкт ЗЕД, який здійснює такі операції, повинен перебувати на обліку в Київській спеціалізованій митниці.

Щоб акредитувати підприємство в митному органі, необхідно підготувати та подати в підрозділ статистики митниці за місцем реєстрації підприємства такі документи:

1. Установчі документи:

- рішення власника майна або уповноваженого ним органу про створення суб’єкта підприємницької діяльності. Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, такими рішеннями є установчий договір;

- статут підприємства (якщо відповідно до законодавства це необхідно для створюваної організаційної форми суб’єкта підприємництва). (Оригінал та копія, завірена нотаріально).

2. Протокол зборів (рішення, наказ) про призначення керівника підприємства (Оригінал та копія, завірена печаткою підприємства).

3. Свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності. (Оригінал та копія, завірена нотаріально).

4. Довідка органів статистики про занесення суб’єктів підприємницької діяльності - юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. (Копія, завірена печаткою фірми).

5. Свідоцтво платника податку на додану вартість (далі ПДВ), або довідки з податкових органів, що підприємство не є платником ПДВ, або свідоцтво про сплату єдиного податку (Оригінал та копія, завірена печаткою підприємства), або гарантійний лист, що підприємство не є платником ПДВ.

6. Довідка про взяття на облік платника податків (Форма № 4-ОПП) (Оригінал та копія, завірена печаткою підприємства).

7. Наказ підприємства про призначення головного бухгалтера (прізвище, ім’я, по батькові, номер телефону - оригінал та копія завірена печаткою підприємства).

8. Оригінали та копії паспортів (завірених печаткою підприємства) усіх осіб, вказаних в Обліковій картці.

9. Довідка уповноваженого банку про наявність рахунків (у валюті України та у іноземній валюті). (Оригінал).

10. Накази по підприємству про призначення відповідальних працівників за роботу з митницею, їх прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, зразки підписів. (Оригінали).

11. Договір оренди приміщення (суборенди), якщо відсутнє власне приміщення, або свідоцтво про власність, договір купівлі-продажу приміщення. ( Оригінал та копія, завірена печаткою підприємства.)

12. Лист-повідомлення про наявність чи відсутність іноземної інвестиції (в разі внесення в статутний фонд підприємства іноземних інвестицій). ( Оригінал листа за підписом керівника та гол. бухгалтера. )

13. У випадку, якщо керівником підприємства є громадянин іноземної держави, особа без громадянства, - відомості як про керівника підприємства, так і про особу - громадянина України, яка тимчасово буде виконувати обов’язки керівника в період його відсутності, та наказ підприємства “Про призначення тимчасово виконуючого обов’язки керівника підприємства” з покладанням на нього матеріальної відповідальності і відповідальності за діяльність підприємства. В разі необхідності - дозвіл на працевлаштування та віза іноземного громадянина.

Доречно було б зазначити, що наведений алгоритм акредитації в митних органах є типовим. В дійсності кожен окремий випадок може мати свої особливості. Звернувшись до нас, Ви отримаєте швидку та кваліфіковану допомогу щодо акредитації Вашої компанії в митних органах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]