Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры устаткування.docx
Скачиваний:
193
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
115.2 Кб
Скачать

6.Призначення та будова універсальних кухонних машин.

Універсальною кухонною машиною називають пристрій, що складається із приводу і набору змінних механізмів для виконання різноманітних операцій. Усі типи універсальних кухонних машин мають привод однакової будови. Він складається зі станини, електродвигуна, редуктора і пристрою для під'єднання виконавчих механізмів.

Його призначення – виконання процсів відповідно з під’єднаним механізмом (мясорубка, овочерізка, протиральний пристрій, міксер, може комплектуватись механізмом для просіювання муки та крохмалю, механізмом для подрібнення круп, сухарів)

Усі типи універсальних кухонних машин мають привод однакової будови. Він складається зі станини, електродвигуна, редуктора і пристрою для під'єднання виконавчих механізмів. Редуктор призначений для передачі зусиль від електродвигуна до змінного механізму і для зменшення кількості обертів вала електродвигуна до оборотів привідного вала робочого органа. Зовні електродвигун і редуктор закриті кожухом. На даний час в харчовій промисловості використовують такі типи приводів до універсальних кухонних машин: ПМ, П-ІІ, УММ, ПУВР-0,4. Розглянемо будову приводу ПМ.

Універсальний привод ПМ складається із двоступеневого зубчатого редуктора, двошвидкісного електродвигуна, картера, кожуха і пульта керування. Електродвигун кріпиться до корпуса редуктора. На зовнішній стороні горловини привода розміщена рукоядка з кулачком для кріплення змінних механізмів. Регулювання положення кулачка здійснюється поворотом вісі, на яку він насаджений.

Під час увімкнення двигуна обертання від ведучої шестерні передається зубчатому колесу і шестерні , які встановлені на проміжному валу. Від шестерні через зубчате колесо обертання передається робочому валу , який обертається в конічних роликових підшипниках у горловині. Приводний вал змінного механізму з'єднується з робочим валом привода за допомогою паза.

Корпус редуктора та електродвигун закриті декоративним кожухом , який виготовлений із тонколистової сталі. На боковій стінці кожуха розміщено пульт керування . Привод встановлюється на трубчату підставку, змонтовану на опорі , яка в свою чергу кріпиться до фундамента чи підлоги за допомогою фундаментних болтів. На підставці закріплений стіл для посуду, куди надходять перероблені продукти.

7.Будова та принцип дії машин для очищення овочів.

Очищення овочів може здійснюватися термічним, хімічним і механічним способами. В закладах харчування в основному використовується механічний спосіб очищення картоплі і коренеплодів. При такому способі зовнішній шар здирається з овочів шорсткуватими робочими поверхнями під час відносного їх переміщення (проковзування). Очищеною вважається бульба, у якої шкірка зберігається в заглибленнях, а на іншій поверхні продукту є на більше трьох ділянок зі шкіркою, найбільший розмір яких 1…3 мм. Вічка, ділянки з увігнутою поверхнею, овочі з механічними і біологічними пошкодженнями дочищають вручну.

Класифікація машин для очищення овочів

За формою робочого органа

Конусні - робочим органом є алюмінієвий у вигляді усіченого конусу диск, із закріпленою на ньому чашею з абразивного матеріалу, поверхня плоскої частини якої виконана у формі трьох хвиль для забезпечення кращого перемішування оброблюваного продукту

Дискові - робочий орган виконаний із шорстку­ватого (здебільшого абразивного) мате­ріалу у вигляді металевого диска, що обертається, верхня частина якого має хвилеподібну форму

Роликові - робочими інструментами є покриті абра­зивним матеріалом ролики, які обер­таються. Вони утворюють дно робочої камери, по якому переміщується продукт. Такі робочі елементи застосовують у машинах безперервної дії

За структурою робочого циклу

Періодичної дії характеризується послідовним виконан­ням операцій: завантаження, оброблення (очищення) і вивантаження очищених овочів

Безперервної дії характеризується одночасним виконан­ням усіх операцій

Принцип дії машини для очищення овочів: При вмиканні машини робочий орган починає обертатися і взаємодіяти з продуктом, що зверху надходить у робочу камеру. При цьому бульби під дією відцентрової сили переміщуються від центра до стінок. У момент зіткнення з абразивною поверхнею бульба треться об неї, в результаті чого між ними виникає сила тертя, спрямована в бік, протилежний відносному руху. Одночасно мікрозубці абразивної поверхні входять у поверхню бульби, при цьому відбуваються здирання з нього зовнішніх покровів і закручування бульби навколо своєї осі. Одночасно клубні повертаються, перекочуються, що забезпечує доторкання різних ділянок поверхні бульб до абразивних поверхонь диска і стінок. При доторканні до хвильок робочого органу бульби за рахунок поштовху починають підлітати вверх. На місце, що звільнилося, надходять інші бульби. Бульби, що потрапили у верхнє положення, скочуються до тих, що знаходяться нижче в центральній частині диска. При цьому вся маса бульб обертається в напрямку руху диска. Кожна бульба інтенсивно повертається навколо своєї осі, що значною мірою сприяє переміщенню і рівномірному очищенню всіх бульб. Мезга змивається водою, яка безперервно надходить у робочу камеру. Тривалість очистки продуктів визначають візуально при відкриванні на деякий час кришки завантажувального лотка чи встановивши її за допомогою таймера, що передбачений в деяких конструкціях машин. Орієнтовний час очистки в більшості випадків становить 2…4 хв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]