Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
м і ткм.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
40.31 Кб
Скачать

56. Газокисневе різання металів.

При газовому різанні металів як горючі гази використовують ряд вуглеводів і їхніх сумішей газовим різанням називають спосіб поділу металу,

57. Приводи металорізальних верстатів. Привід – це сукупність пристроїв, що передають рух від джерела руху електродвигуна до робочих приладів. Приводи можуть бути індивідуальними або багатомоторними. Привід використовують коли є декілька електродвигунів. Передача – це механізм, що перетворює або передає рух від одного вузла до іншого.

58. Техніка безпеки при виконанні електрозварювальних робіт

Для створення безпечних умов різних видів зварювальних процесів слід пам'ятати, що всі проводи і струмоведучі частини установок повинні мати добру ізоляцію, їх корпуси, зварювальні кожухи вимикачів – надійно заземлені. Зварювальник повинен мати щитки і шоломи з захисним склом, й брезентові рукавиці, захисні окуляри, спецодяг і спецвзуття. Робоче місце зварювальника має бути огороджене ширмами або знаходитися в спеціальних кабінах, забезпечених приточно-витяжною вентиляцією і місцевими витяжними пристроями.

59. Основні механізми що застосовують у металорізальних верстатах.

Основним характером коробки швидкостей є діапазон частоти обертання. Чим більший цей діапазон тим більш універсальна коробка швидкостей а отже і верстат. У вітчизняних верстатах частоти обертання стандартизовані і утв. Геометричну прогресію. Подачі можуть бути безперервними або перервними. В коробці швидкостей використовують храповий механізм для здійснення переривної подачі заст.. в стругальних, довбальних верстатах. За рахунок храпового механізму здійснюється перервчаста подача різця і подвійного ходу. Кулісний механізм теж заст.. в поперечно-стругальних верстатах і служить для перетворення оберт. Руху в обертально – поступальний. Реверсивний заст.. як в системі головного руху так і в системі подач.

60. Техніка безпеки при виконанні газозварювальних робіт.

Уважними слід бути при експлуатації ацетиленових генераторів, кисневих балонів, іншої газозварювальної апаратури. Недопустимим є витік газів із генераторів, трубопроводів, балонів, кидання балонів та ін.

62. Суть процесу протягування, види протяжок.

Протягування – це високопродуктивний метод різання наскрізних отворів зовнішніх поверхонь інструментом протяжкою. Протяжка складається з хвостовика або з замкової частини, яка служить для закріплення протяжки в супорті верстата. Направляючі частинки протяжки для центрування протяжки обробки поверхні ріжучої частини складається з кількох елементів, кожен з яких має більший діаметр. П’ятий елемент калібруючий, пластина забезпечує високу якість поверхні. Форма протяжки відповідає конфігурації оброблювальної поверхні.

63. Обробка заготовок поверхневим пластичним деформуванням.

Пластична деформація, яка при закінченні її сили забезпечує нову конфігурацію деталі. На пластичність матеріалів впливають склад матеріалу заготовки, температура і швидкість деформації. Вуглець зменшує пластичність, хром і вольфрам теж, нікель і ванадій – підвищує. Наклеп - зміщення метод при пластичній деформації. Підвищує опір металу деформування, що спонукає збільшення потужності на обробку. Рекресталізація – це нагрівання заготовки після обробітку тиском для зменшення твердості, зняття внутрішніх напруг. Основні види обробітку – прокатка, волочіння, пресування, кування, штампування.

64. Правка шліфувальних кругів.

Правка відбувається алмазними шарошками

65. Які явища супроводжують процес різання?

Різання – це процес відокремлення різальним інструментом шару матеріалу заготовки із метою виготовлення деталі необхідної форми, розмірів і необхідної шорсткості поверхні.

66. Причини і види вібрації при точінні, методи боротьби з вібрацією.

Принцип вібрації при точінні – це неправильно вибраний режим обробки. Велика швидкість, велика подача, велика глибина різання.

67. Вимоги до обробітку поверхонь: хонінгування, притирання, полірування.

Хонінгування – це процес обробки циліндричних отворів при допомозі дрібнозернистиз абразивних брусів, які здійснюють обертальний та зворотно – поступальний рух. Притирання – це метод чистової обробки, який забезп. Індивідуальну обробку поверхонь. Полірування – це процес остаточної обробки за допомогою дрібнозернистої пасти з добавлнням масла. Парафіни наносять на поверхні круга або стрічки.

69. Як залежить швидкість різання від стійкості інструмента, елементів режиму різання та інших факторів?

При знятті стружки матеріалу робота, що затрачається на цей процес розподіляється від 85- 90%, перетворюється в теплоту, 10% йде на процес зняття матеріалу. Із стружкою відходи 50-80% теплоти на деталь йде 3-9%, в атмосферу 1%, і 10-40% на різець. Тепло не повинно впливати на різець, кількість теплоти залежить від швидкості різання, величини подачі та глибини різання. Види зношувань: абразивне, адгезійне і дифузійне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]