Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-845.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Блок 27-18

Призначення. Блок 27-18 призначений для формування частоти 10 МГц. Склад. До складу блоку входять: вхідний контур;

перший умножитель (Х10) і резонансні підсилювачі на транзисторах Т2, ТЗ, Т4.

Принцип роботи. З рознімання 18-Ш2 блоки (див. схему електричну принципову блоку 27-18) сигнал частотою 1 МГц надходить на вхідний контур, що забезпечує узгодження вихідного опору приладу 1-ОС із вхідним опором першого умножителя і фільтрацію частоти 1 МГц.

Перший умножитель зібраний на транзисторі Т1. У колекторний ланцюг транзистора включений коливальний контур (L2, З5, З6*), набудований на десяту гармоніку частоти 1МГц.

На підсилювач, зібраний на транзисторі Т2, напруга подається з ємнісного дільника З5, З6*. У колекторний ланцюг транзистора Т2 включені зв'язані контури L3, СП* і L4, З13*, набудовані на частоту 10 МГц.

Напруга частотою 10МГц із виходу резонансного підсилювача подається на вхід вто-рого підсилювача, зібраного на транзисторі В колекторний ланцюг транзистора включений коливальний контур (L5, З17*), набудований на частоту 10МГц.

З коливального контуру (L5, З17) напругу частотою 10 МГц надходить на кварцовий фільтр, що забезпечує фільтрацію частоти 10 МГц.

Навантаженням кварцового фільтра є контур (L6, З19*), що забезпечує узгодження виходу кварцового фільтра з вхідним опором резонансного підсилювача, зібраного на транзисторі Т4. Посилений сигнал подається на вихідне рознімання блоку (18-ШЗ).

Резистори R17, R18, конденсатори З25, З26 і діод Д3 входять у схему контролю роботи блоку.

Конденсатори СЗ і З4 і діоди Д1 і Д2 входять у схему контролю напруги вхідної частоти (1МГц).

Блок 27-19

Призначення. Блок 27-19 призначений для введення інформації у високочастотний тракт збудника-гетеродина при роботі радіостанції в режимі ЧМ і ЧТ.

Склад. До складу блоку 27-19 входять:

підсилювач низької частоти;

ключова схема;

керований по частоті автогенератор;

буферний підсилювач;

обмежник;

емітерний повторювач;

схема корекції.

Принцип роботи. Основним елементом схеми блоку є керований по частоті автогенератор, зібраний на транзисторі ТЗ (див. схему електричну принципову блоку 27-19). Частота автогенератора визначається частотою настроювання елементів контуру (L1, З5*, З6*, З32*) і сумарною ємністю варикапів (Д2—Д5).

Для зменшення впливу зміни параметрів транзисторів на частоту застосоване неповне включення контуру в колекторний ланцюг транзистора. Конденсатори З і З6 обрані по ТКЕ, що забезпечує необхідну термокомпенсацию відходу частоти автогенератора при зміні кліматичних умов.

Блок 27-19 працює в режимах частотної модуляції (ЧМ) і частотного телеграфування (ЧТ). Переключення режимів роботи здійснюється за допомогою реле Р1.

Частотна модуляція здійснюється в такий спосіб: напруга звукової частоти з контакту 12 колодки 19-Ш1 подається на базу транзистора Т1 підсилювача низької частоти.

Сигнал, що модулює, з виходу ПНЧ подається через контакти 1-2 реле Р1 на варикапи Д2-Д5.

В автогенераторі застосоване зустрічно-послідовне включення варикапів з метою зменшення нелінійних перекручувань тракту. У режимі ЧМ при відсутності сигналу, що модулює, частота автогенератора дорівнює 1600 кгц.

Частотне телеграфування (ЧТ) здійснюється в такий спосіб: сигнали управління, що представляють собою послідовність прямокутних імпульсів позитивної полярності і пауз між ними, надходять з контакту 10 колодки 19-Ш1 на вхід ключової схеми, зібраної на транзисторах Т2 і Т8. Під час паузи (положення «КЛЮЧ ВІДЖАТИЙ») напруга на вході ключової схеми дорівнює нулеві, транзистор Т2 замкнений, а Т8 відкритий, і напруга на резисторі R43* близько до нуля. Ємність варикапів Д2-Д5 контури автогенератора визначається фіксованою напругою, що знімається з дільників R40*, R10, R12 і R14, R15. Частота автогенератора при цьому буде 1597 кгц.

При подачі на вхід ключової схеми прямокутного імпульсу позитивної полярності (положення «КЛЮЧ НАТИСНУТИЙ») транзистор Т2 відкривається, а Т8 — закривається. Напруга з дільника R42, R43* надходить на катоди варикапів Д2—Д5. Ємність варикапів при цьому змінюється, і частота автогенератора стає рівної 1603 кгц.

З виходу автогенератора напруга надходить на базу транзистора Т4 буферні підсилювачі.

Посилений сигнал подається на вхід амплітудного обмежника, зібраного на діодах Д7 і Д8. Обмежник призначений для усунення паразитної амплітудної модуляції при роботі в режимі ЧМ.

Після обмеження вихідний сигнал через емітерний повторювач (транзистор Т5) подається на вихідне рознімання блоку 19-Ш2.

Напруга зсуву (Есм ) на варикапи Д2-Д5 контури автогенератора надходить через потенціометр R50 («КОРР. ЧМ»), розташований на передній панелі збудника-гетеродина і службовець для початкової установки номінальної частоти 1600 кгц.

Схема корекції частоти працює в такий спосіб:

при замиканні контактів кнопки «КОРР. ЧМ», розташованої на передній панелі приладу 27 (див. схему ХЖ4.120.001ЭЗ), спрацьовує реле Р2 у блоці 27-19. Це реле контактами 2, 3 включає умножитель на 1,6 МГц у блоці 27-17. Напруга частоти 1,6 МГц із блоку 27-17 через рознімання 19-ШЗ і конденсатор З20 подається на вхід транзистора Т7. На цей же вхід через підсилювач, зібраний на транзисторі Т6, подається частота 1,6 МГц від генератора ЧМ.

Різницева частота між частотою, що надходить із блоку 27-17, що у даному випадку служить еталонною частотою і часто-

тієї ЧМ генератора, підсилюється підсилювачем зібраним на транзисторі Т7, і подається на гнізда «КОНТР. КОРР.», розташовані на передній панелі приладу 27, до яких підключаються головні телефони. За допомогою перемінного резистора R50 по нульових биттях, що прослухується в телефонах, здійснюється установка ЧМ генератора.

Конструкція блоків

Блоки конструктивно виконані у виді литих корпусів зі сплаву ЧЕРВОНИЙ-2.

Усередині кожного корпуса розміщені електричний монтаж або безпосередньо за допомогою монтажних стійок або на друкованих платах.

Весь монтаж блоків має електроізоляційне лакове покриття.

Блоки мають на нижній стінці корпуса колодки живлення і високочастотних рознімань для з'єднання з елементами схеми прибо-ра27.

Передня і задня сторони блоків закриті листовими кришками.

З торців кожен корпус має спеціальні припливи з отворами під гвинти, що невипадають, якими блок кріпиться до шасі приладу 27.