Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-845.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Робота в режимі ретрансляції

Даний режим використовується тоді, коли необхідна дальність зв'язку між двома кореспондентами не може бути забезпечена за допомогою двох радіостанцій.

Для забезпечення роботи в режимі ретрансляції використовуються обидва напівкомплекти радіостанції.

Радіостанція забезпечує прийом сигналів за допомогою приймача одного напівкомплекту на одній частоті і передачу цього сигналу на іншій частоті за допомогою передавача іншого напівкомплекту.

Включення передавача і випромінювання сигналів відбувається тільки в тому випадку, якщо приймач приймає несучу від кореспондента.

Сигнал постійного струму з приймача другого напівкомплекту надходить у плату 12-7 по ланцюзі: рознімання X1 контакт 5, контакт Б8 колодки Х14.

У платі 12-7 сигнал постійного струму надходить на мікросхему D1. При відсутності несучої на вході приймача другого комплекту напруга «сигнал ретрансляції» має позитивний рівень 5—10В, а при наявності несуча ця напруга знижується до 0,5 В.

При наявності позитивної напруги на вході мікросхеми D1 транзистор 12,3,4 замкнений, і радіостанція знаходиться в режимі прийому. З появою нульового потенціалу на вході 2 мікросхеми D1 транзистор 12,3, 4 насичується і включає радіостанцію в режим передачі по ланцюзі. Одночасно сигнал ТЛФ із виходу приймача другого напівкомплекту

через контакт 3 рознімання X1 і контакт А6 колодки Х17 надходить у плату 12-10 (див. рис. 53).

У платі 12-10 сигнал через контакти 3, 2 реле ДО1, резистор R2 надходить у ланцюг модуляції передавача.

Робота в режимі частотного телеграфування

Для забезпечення роботи використовується апаратура «Р-095», що розміщається поза апаратною і з'єднується з апаратурою радіостанції через вхідний щит. Перехід радіостанції в режим передачі здійснюється з апаратури «Р-095» по ланцюзі: вхідний щит, контакт 3 рознімання Х2, контакт А4 колодки Х14 плати 12-7, обмотка реле ДО1. Контакти 5, 4 реле ДО1 розривають мінусовий ланцюг перемикачів S5, S8 і тим самим виключає усі реле, що забезпечують включення режимів роботи.

Контакти 5, 6 переводять радіостанцію в режим передачі.

Контакти 1, 2 виключають режим «ЧМ» збудника.

Контакти 2, 3 включають режим «ЧТ» збудника.

Паралельно обмотці реле ДО1 у приладі 12М включена лампа Н2 «ЧТ», що загоряється при включенні «передачі» з апаратури «Р-095». Імпульси постійного струму від апаратури «Р-095» через вхідний щит, контакт 1 рознімання Х2, контакт 21 рознімання Х4 надходять у прилад 27М.

Прийняті сигнали ЧТ із виходу приймача, через контакт 28 рознімання Х4, контакт 2 рознімання Х2 і вхідний щит надходять на прийомну частину апаратури «Р-095».

Одночасна модуляція двох напівкомплектів радіостанції робота в режимі здвоєного прийому

Одночасна модуляція двох напівкомплектів використовується при роботі одночасно в двох радіомережах або при роботі в тропосферній лінії зв'язку.

Одночасна модуляція забезпечується за допомогою приладу 63М, що дозволяє подавати сигнал, що модулює, з одного мікрофона на рознімання Х7 приладів 12М.

Діоди V1 і V2 у приладі 63М призначені для запобігання протікання зрівняльних струмів.

Одночасна модуляція двох передавачів може здійснюватися тільки в режимі «А».

При веденні службових переговорів з операторами, що знаходяться на ВПУ, прилад 63М можна не відключати і користуватися мікрофоном, підключеним через нього.

При роботі в тропосферній лінії зв'язку використовуються два напівкомплекти радіостанції.

Один з напівкомплектів набудований у МХ діапазоні, а іншої в ДМХ діапазоні.

Робота ведеться в симплексному режимі.

У режимі здвоєного прийому сигнали кореспондента прослухуються одночасно на динаміках приладів 11М.