Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-845.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Робота в режимі а

Після закінчення службових переговорів оператор ЦПУ передає управління підготовленої радіостанції оператору ВПУ. Для цього оператор ЦПУ переводить тумблер S6 "СЛУЖ. ЗВ'ЯЗОК" у положення "ВЬКЛ.", а оператор ВПУ ставить перемикач "РЕЖИМ РОБОТИ" у положення "А".

Робота з ВПУ ведеться в симплексному режимі.

Перехід радіостанції в режим „передача”

При натисканні тангенти мікрофона на ВПУ лог. "0" подається в плату 70-1 через контакт А11 колодки X1. У платі 70-1 лог. "0", надходить на контакти 7, 8 мікросхеми D17, лог. "1" з виходу 6 надходить на вхід 1 мікросхеми D17. З виходу 2 лог. "0" надходить на мікросхеми D13, D14 і встановлює коефіцієнт розподілу, необхідний для одержання частоти F4 "ПЕРЕДАЧА", лог. "1" з виходу 12 мікросхеми D16 дозволяє роботу вихідного тригера D12. Одночасно лог. "1" з виходу мікросхеми D16 через контакти Б11 колодки X1 і А12 колодки ХЗ надходить у плату 70-3, де керує роботою реле КЗ. Реле КЗ своїми контактами відключає від входу лінійного підсилювача ланцюги, що модулюють, на час подачі командних частот для запобігання їхніх взаємних перекручувань.

При впливі лог. "0" на вхід 9 мікросхеми D24 лог. "1" з її виходу 12 забезпечує переключення всіх ланцюгів ВПУ в режим передачі. Команда F4 проходить по тим же ланцюгам, що і команда ВСЗ (F2) і надходить у ЦПУ.

У ЦПУ спрацьовує фільтр, набудований на частоту F4, і логічна "1" з його виходу (A11 X10) надходить у плату 12-6. У платі 12-6 на мікросхемі D11 зібраний тригер (елемент пам'яті), що переключається при подачі на його входи 6 і 8 лог. "1".

При подачі лог. "1"-на вхід 6 тригер по виходу 1 видає лог. "1", що відповідає режиму передачі. Тригер DІ1 насичує транзистори 9, 7, 6 і 2, 13, 14 в. мікросхемі D17. Через контакт А5 колодки Х13 радіостанція переводиться в режим передачі.

Проходження сигналу ірп на впу

Після появи потужності на виході передавача на платі 12-8 з мікросхеми D3 видається корпус. Через контакти Б9 колодки Х15 і Б4 колодки Х8 сигнал ІРП подається в плату 12-1 на обмотку реле КЗ. Реле спрацьовує і підключає джерело постійної напруги до лінії зв'язку на ВПУ.

Це джерело виконане на платі 12-1 і містять у собі емітерний повторювач на транзисторі 8, 9, 10 у базу якого подане перемінна напруга 7030 Гц і ключ на транзисторі 11, 12, 13, колекторним навантаженням якого є первинна обмотка трансформатора ТЗ. Обоє транзистора входять до складу мікросхеми A3. Напруга з вторинної обмотки трансформатора надходить на випрямлювач на. мікросхемі А4. Напруга, що знімається з випрямлювача, гальванічно розв'язано з корпусом і використовується на випрямлювач на мікросхемі А4. Напруга надходить у лінію зв'язку через контакти реле КЗ, що спрацьовує і резистори R7, R11.

На ВПУ постійна напруга ІРП проходить по тим же вхідним ланцюгам, що і сигнали службового зв'язку з ЦПУ і надходить у плату 70-3 на виходи 1,5 трансформатора Т1. У якій би полярності сигнал ІРП не надійшов з лінії зв'язку за рахунок моста V10 на резисторі R21 буде завжди напруга позитивної полярності (+). Це дозволяє не дотримувати полярності лінії зв'язку при її розгортанні і. підключенні. Позитивна напруга через резистор R21, контакт А5 колодки ХЗ і контакт Б2 колодки Х2 надходить у плату 70-2 на вхід 10 мікросхеми А11 через резистор R54. На мікросхемі АИ зібрана гранична схема, що перетворить рівень, що змінюється, ІРПА з лінії зв'язку в стандартний рівень.

При наявності сигналу ІРП із колектора транзистора 5, 6, 7 у мікросхемі А13 знімається лог. "0", що через контакти Б13 колодки Х2 і А12 колодки X1. надходить у плату 70-1.

У платі 70-1 лог. "0" через мікросхеми D25 і А2 включає лампочку ІРП на передній панелі ВПУ. Одночасно лог. "0" по входу 14 мікросхеми D17 забезпечує заборону (припиняє) на формування частоти F4 (передача).

Таким чином, після приходу ІРП припиняється команда "Передача" (вона виконана), і загоряється лампочка ІРП, що говорить про готовність радіостанції до модуляції.

Лог. "0" через мікросхему D24 (вхід 8) і мікросхему D25 (вхід 2, 3) продовжують утримувати реле ВПУ в положенні, необхідному для проходження сигналів модуляції.

Як сигнал самопрослуховування використовується сигнал від мікрофона, що при натисканні тангенти мікрофона і наявності сигналу ІРП з апаратної прослухується на головних телефонах. Комутація забезпечується за допомогою реле ДО4 і ДО5. Реле ДО4 своїми контактами відключає динамік У1 для запобігання "акустичної зав'язки". Реле ДО5 своїми контактами через резистор R49 і інші комутаційні елементи підключає вихід лінійного підсилювача до входу каскаду узгодження. Ланцюга проходження низькочастотних сигналів від мікрофона і динаміка описані в розділі "Ведення службового зв'язку".

ПРОХОДЖЕННЯ МОДУЛЮЮЧИХ СИГНАЛІВ

При натисканні тангенти мікрофона і при палаючій лампочці ІРП сигнал, що модулює, у ВПУ проходить по тим же ланцюгам, що і сигнали службових переговорів убік ЦПУ.

У ЦПУ, що прийшли по лінії зв'язку, що модулюють сигнали надходять у плату 12-10 через контакт Б14 колодки Х17. У платі 12-10 сигнал, що модулює, через контакти 2, 3 спрацьованого реле ДО2 надходить у тракт модуляції і проходить далі як і при роботі в режимі "А" із ЦПУ. Реле ДО2 (див. електричну принципову схему плати 12-10- ХЖ5.068.387 ЭЗ в альбомі схем) включається від транзистора 12, 13, 14 мікросхеми Д1 і підключає ланцюг модуляції до регулятора напруг, але за умови, що на ЦПУ включений режим "ВПУ".

Живлення на обмотку реле К.2 і КЗ подається тільки в режимі ВПУ. . Це відбувається при подачі корпуса на базу 5 транзистора в мікросхемі D1. У цьому випадку транзистор 5, 10, 11 защіпається, а транзистор 6, 7, 9 насичується і через нього напруга +27 В подається на обмотки реле ДО2 і КЗ. Реле ДО2 і КЗ працюють в інверсному режимі - - коли ДО2 спрацьовано, то КЗ відпущено і навпаки.

При роботі з ВПУ при проваллі чи потужності відсутності модуляції в радіостанціях буде працювати система індикації відмовлення. У ЦПУ при відмовленні буде загорятися лампочка "ВІДМОВЛЕННЯ", на динаміку прослухуватися переривчастий тональний сигнал, а на ВПУ гасне лампа ІРП. При цьому, у силу Р-845М т. ч. того, що на ВПУ включений режим передачі й відсутній сигнал ІРП, буде формуватися команда управління F4 ("Передача"), а сигнал модуляції від входу лінійного підсилювача буде відключений контактами реле КЗ у платі 70-3. Команда F4 через лінію зв'язку надходить у ЦПУ на вхід плати 12-9. Якщо при цьому тумблер "СМУГА НЧ" на панелі приладу 12М включений у положення. "ШИРОКА", те командний сигнал проходить на вихід регулятора напруги, що модулює, і буде підтримувати сигнал лог. "1", що свідчить про наявність сигналу модуляції, при цьому на ЦПУ буде постійно включений сигнал "Відмовлення", а сигнал ІРП на ВПУ буде виключений. При включенні тумблера "СМУГА НЧ" у положенні "Вузька", командний сигнал F4, частота якого вище 5 кГц, буде подавлений ФНЧ плати 12-9 і сигнал лог. "1" виключиться. При цьому на ЦПУ виключиться сигнал "Відмовлення", а на ВПУ включиться сигнал ІРП. Сигнал ІРП перерве формування команди F4 і включиться сигнал модуляції, включення якого знову викликає включення сигналу "Відмовлення". Таким чином, при управлінні з ВПУ, при роботі з вузькою смугою сигналу модуляції, система індикації відмовлення при відсутності модуляції буде періодично включати сигнал "Відмовлення" на ЦПУ і виключати сигнал ІРП на ВПУ.