Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р-845.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Система додавання сигналів (рис. 32)

Система додавання сигналів ( у радіостанції Р-845М не використовується) призначена для вибору менш «зашумленного» із двох сигналів, що надходять з виходів приймачів обох напівкомплектів радіостанції Р-844М при роботі її в тропосферній радіолінії (рис. 32).

Ціль вибору сигналів — одержати максимально можливе в даних, конкретних умовах відношення сигнал/шум на виході каналу зв'язку. У випадках, коли відношення с/ш на виходах обох приймачів близькі між собою, система здійснює лінійне додавання; якщо вони значно відрізняються, має місце автовибор менш «зашумленного» сигналу. Таким чином, відношення с/ш на виході каналу зв'язку завжди краще або, принаймні, не гірше найкращого з цих відносин у кожнім із приймачів,

Робота системи додавання відбувається в такий спосіб.

Як видно з рис. 32, при переході перемикачів S2 (на панелях приймачів) у положення «БАЛАНСИР.» еміттери транзисторів V15 гальванічно з'єднуються, а входи каскадів додавання по керуючому сигналі замикаються на корпус. Нульові потенціали, подавані на ці входи, імітують деякі середні значення керуючих напруг, що відповідають відношенню с/ш, рівному 15—18 дБ на виходах приймачів. Далі, зрівнюючи за допомогою потенціометрів «БАЛАНСИР.» (R114) струми транзисторів V15, оператор тим самим сполучає в середніх крапках регулювальні характеристики каскадів додавання обох приймачів. Крайні крапки цих характеристик сполучаються потенціометрами R45 у процесі заводського регулювання приладів 23М. Завдяки ідентичності форм характеристик, вони виявляються сполученими практично у всіх крапках.

У приймачах передбачена можливість сполучення зазначених характеристик по одному контрольному приладі Р1 (кожного з приймачів), що видно з рис. 32. Цим виключається помилка сполучення, обумовлена погрішністю приладу.

При переході перемикачів S2 у положення «СДВ» на бази транзисторів V15 подаються керуючі сигнали, що формуються в блоках ПНЧ-ПШ.

Нехай у приймачі № 1 (рис. 32) відношення с/ш на виході телефонного тракту більше, ніж у приймачі № 2, т. е, (с/ш)1> (с/ш)2. У цьому випадку напруга на виході ППС (V6) ПШ у приймачі № 1 буде менше, ніж на виході ППС у приймачі № 2, Uy 1> Uy 2 де Uy 1,2 — керуючої напруги у відповідних приймачах.

У цьому випадку транзистор V15 у першому приймачі цілком відкритий, а в другому частково або цілком замкнений. Якщо (с/ш)1 >>(с/ш)2, то сигнал 2 приймачі виявиться цілком подавленим, і тоді (с/ш)сл = (с/ш)1 (з/шсл >>(с/ш)2, де (с/ш)сл — відношення сигнал/шум на виході системи додавання. Якщо величини (с/ш)1 і (с/ш)2 близькі, то завдяки тому, що сигнали складаються алгебраїчно, а шуми квадратично, що результирують величина (с/ш)сл виявиться більше (с/ш)1 і (с/ш)2.

Тому що вихідний сигнал знімається з еміттеров каскадів додавання, рівень його практично не залежить від того, чи є він результатом додавання двох сигналів або являє собою сигнал одного з приймачів (напруга на виході еміттерного повторювача не може перевищувати напруги на його вході).

Тому що вихідні напруги приймачів установлюються при регулюванні з досить високою точністю, при переключенні приймачів у процесі додавання сигналів стрибки голосності практично виключаються.

Діоди V16, V17 охороняють емітерний перехід транзистора, що у даний момент замкнений, від пробою в тих випадках, коли різниця (Uy 1—Uy 2) відносно велика.

Резистори R32, R33 і R35 забезпечують задані режими каскадів додавання. Через резистори R32 подаються також керуючі напруги на бази транзисторів. Спадання напруги на резисторах R34 ис-

користується для контролю струмів каскадів додавання.

Характерною рисою системи додавання є те, що вихідний сигнал знімається з одного (кожного) або з обох напівкомплектів у залежності від співвідношення сигнал/шум на виході приймачів.