Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_Buhgalterskogo_Obliku.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
260.1 Кб
Скачать

29.Загальна характеристика інших форм бухгалтерського обліку.

Сучасними формами бухгалтерського обліку, що застосову­ються на підприємствах і в організаціях України, є: меморіаль­но-ордерна (контрольно-шахова), Журнал-головна, журнально-ордерна, автоматизована (комп'ютерна), спрощена форма обліку.

Меморіальні ордери складають на окремих бланках або на самому документі, якщо на ньому відтворена (друкарським або іншим способом) форма ордера. Меморіальні ордери реєстру­ють у хронологічному регістрі синтетичного обліку — Реєстра­ційному журналі. Нумерацію меморіальних ордерів щомісячно починають з першого номера.

еморіально-ордерна форма обліку свого часу відповідала вимогам, поставленим до бухгалтерського обліку. Поєднання синтетичного обліку у книгах з аналітичним обліком на карт­ках дає змогу використати їх переваги. Використання меморіальних ордерів сприяє упорядкуванню систематичного обліку, а перевірка дебетових і кредитових оборотів по рахун­ках Головної книги з оборотом реєстраційного журналу дає можливість встановити повноту і правильність записів і усуну­ти помилки (якщо вони мали місце).

Ознаки форм бухгалтерського обліку такі: наявність певної системи реєстрів хронологічного та систематичного (аналітичного та синтетичного) обліку,форма і зміст облікових реєстрів (окремі аркуші, книги, машинограми з відповідними реквізитами) та їх розміщення, взаємозв’язок окремих реєстрів,способи та технічні засоби запису господарських операцій у відповідні реєстри (уручну, за допомогою технічних засобів тощо). З часу виникнення бухгалтерського обліку існувало багато його форм. Розвиток їх зумовлений розвитком суспільства: матеріального виробництва, продуктивних сил та виробничих відносин. Форма бухгалтерського обліку має забезпечити: щоденний облік у хронологічному та систематичному порядку всіх здійснюваних господарських операцій; максимальну економність витрат на проведення бухгалтерського обліку; найбільш раціональний розподіл між обліковими працівниками комплексу облікових робіт; оперативний контроль за рухом та наявністю майна, розрахунків, затрат, фінансових результатів тощо; оперативне одержання відомостей про діяльність підприємства, його підрозділів та їх результативність; широке використання технічних засобів; забезпечення функцій інформаційної системи. За технічними ознаками існують дві форми бухгалтерського обліку: ручний та машинний. До ручної форми бухгалтерського обліку належать спрощена, меморіально-ордерна, журнально-ордерна (повна, спрощена), книжково-журнальна та ін. До машинної форми бухгалтерського обліку належать: таблично-перфокарткова, таблично-автоматизована, діалогово-автоматизована.

31.Оцінка основних засобів, документування господарських операцій з руху основних засобів

Для правильного визначення загального обсягу основних фондів, їх динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період часу необхідна оцінка основних засобів (фондів).

Суть оцінки основних фондів полягає в тому, що вона являє собою грошове вираження їх вартості.

Існує декілька видів оцінки основних засобів (фондів):

1. в залежності від моменту проведення оцінки основних засобів   (фондів):— первісна (початкова) - це фактична їх вартість на момент введення в дію чи придбання.— відновна вартість - це вартість їх відтворення в сучасних умовах виробництва.2. з огляду на стан основних фондів:— повна - це їх вартість у новому, не спрацьованому стані.— залишковою вартістю - реально існуюча їх вартість, ще не перенесена на вартість виготовлюваної продукції (виконуваної роботи, здійснювані послуги), є розрахунковою величиною і визначається різницею між повною первісною (відновною) вартістю та накопиченою на момент обчислення сумою спрацювання основних фондів. В умовах ринкової економіки система господарювання повинна містити в собі достатні економічні стимули ефективного використання основних фондів, виробничих потужностей, усього наявного майна функціонуючих підприємств. Дійова система таких колективних та індивідуальних економічних стимулів на підприємствах різних галузей народного господарства України поки що знаходиться на стадії свого становлення і розвитку.Фонди підприємства - це сукупність матеріальних і грошових ресурсів, цінних паперів, які створюються і використовуються у процесі його розширеного відтворення для забезпечення його життєдіяльності.До складу фондів входять основні та оборотні фонди, фонди обігу, резервні й страхові фонди, а також інші матеріальні цінності й фінансові ресурси.Основні фонди - це засоби праці, які багаторазово беруть участь у процесі виробництва, тривалий час зберігають повністю або частково свою натуральну форму, а їхня вартість переноситься на вироблений продукт частинами у процесі їхнього зношування. Перенесення це здійснюється шляхом амортизації й утворення амортизаційного фонду.Основні фонди включають виробничі й невиробничі.Виробничі основні фонди - це засоби праці, які функціонують у виробничому процесі (будівлі та споруди виробничого призначення, передавальне обладнання, силові та робочі машини й устаткування, транспортні засоби тощо). Вони поділяються на активну частину - силові машини, робочі машини й устаткування, прилади, інструменти й пасивну частину - будівлі, споруди, інвентар, які впливають на виробничий процес опосередковано.

Невиробничі основні фонди - засоби праці, які безпосередньо не беруть участі у виробничому процесі, а задовольняють побутові й культурні потреби (житлові будинки, об'єкти охорони здоров'я, дитсадки, клуби і т.д.).Основні фонди протягом свого тривалого функціонування зазнають фізичного (втрачання ними своїх первісних техніко-експлуатаційних якостей, тобто споживної вартості) і економічного спрацювання (втрачання реальної вартості), а також техніко-економічного старіння (процес знецінення діючих засобів праці до настання повного фізичного спрацювання під впливом науково-технічного прогресу).Є два розрахункові методи, якими можна визначити ступінь фізичного спрацювання окремої одиниці засобів праці:  — за строком її експлуатації (шляхом зіставлення фактичної і нормативної величин з урахуванням ліквідаційної вартості);  — за даними обстеження технічного стану відносної величини економічного спрацювання, тобто відношення їх вартості, перенесеної на вартість виготовлюваної продукції, до загальної балансової вартості.Фізичне спрацювання та техніко-економічне старіння діючих знарядь праці можна усунути частково або повністю, застосовуючи різні форми відтворення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]