Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3. Електробезпека в слюсарній майстерні.

Безпечні умови роботи на електрофікованих верстатах забезпечується тільки при виконанні правил Охорони праці. Небезпечність ураження електричним струмом збільшується тим, що не видно під напругою верстат чи ні – зовнішніх признаків ні яких.

Ступінь безпеки і ураження електричним струмом людини визначають : номінальним струмом верстата, родом напруги (ІІ), тривалістю, умовами доторкання, реакцією організму, умовами оточуючого середовища.

Знаходячись в майстерні дотримуйся правил ОП.

1. Не включайте джерело електроспоживача без дозволу майстра.

2. Монтажні і ремонтні роботи виконувати тільки після відключення напруги.

3. Не дозволяється доторкатись струмопровідних частин, які знаходяться під напругою.

4. Не дозволяється користуватися електричними дротами із зіпсованою ізоляцією.

5. Електричні прилади забороняється вмикати і вимикати мокрими руками.

6. Якщо під час роботи верстата виникають неполадки треба негайно вимкнути джерело живлення.

Захисні засоби: гумові рукавиці, калоші, боти, килим.

4. Заходи пожежної безпеки.

Джерелами виникнення пожежі можуть бути: стуми короткого замикання, перегрів електричних дротів і обладнання, тепло яке з’явилося від тертя, іскрові розряди статичної електрики, загорання промислової тканини.

Для попередження виникнення пожежі робітник повинен: додержуватись правил користування електрообладнанням, постійно дотримуватися в чистоті й порядку робоче місце, своєчасно убирати промаслені тканини, не палити у недозволених місцях.

Найпростіші протипожежні засоби та інвентар – ящик з піском та лопатою, мішечки з піском, пожежний кран, насоси, вогнегасники. Палаючі матеріали і велику кількість палаючих рідин гасять піском; газ, бензин, лаки, спирти, ацетон – піною; мастильні масла, оліфу, скипидар – розплавленою водою чи піною.

5. Обладнання слюсарної майстерні: індивідуального та колективного користування.

У слюсарних майстернях і на дільницях розміщено обладнання індивідуального та загального користування. До обладнання індивідуального користування нале­жать верстаки з лещатами, загального користування — свердлильні й прості заточувальні верстати (точильно-шліфувальні), обпилювально-зачисні верстати, перевірні розмічальні плити, гвинтовий прес, ножівковий верстат, важільні ножиці, плити для випрямляння та ін. Для до­поміжних матеріалів є групові інструментальні шафи, стелажі, тара для заготовок (деталей) і стружки.

Слюсарний верстак — основне обладнання робочого місця для виконання ручних робіт. Це спеціальний стіл, на якому виконуються слюсарні роботи. Він має бути міцним і стійким. Каркас верстака — зварна конструкція з чавунних чи стальних труб, стального профілю (кутика). Кришку (стільницю) верстака виго­товляють з дощок завтовшки 50...60 мм (з твердих порід дерева). Стільницю, залежно від характеру виконуваних на верстаку робіт, покривають листовим металом завтовшки 1...2 мм, лінолеумом чи фанерою і окантовують бортиком, щоб з неї не скочувалися де­талі.

Слюсарні верстаки бувають одно- та багатомісні. Одномісні мають довжину 1000. ..1200 мм, ширину 700. ..800 мм, висоту 800...900 мм, а багатомісні — довжину залежно від числа пра­цюючих, ширина і висота їх та сама, що й одномісних. Найзручніші і найширше застосовуються одномісні верстаки.

Слюсарний верстак складається з металевого каркаса, верстакової дошки (стільниці), захисного екрана. На верстаку розміщують лещата з паралельними губками, планшет для креслень, світиль­ник, кронштейн з поличкою для вимірювального інструмента, планшет для робочого інструмента.

Слюсарні лещата — це затискні пристрої для утриму­вання оброблюваної деталі в потрібному положенні. Залежно від характеру роботи застосовують стільцеві, з паралельними губками ( бувають: поворотні і неповоротні) і ручні лещата.

Будь – які лещата складається з рухомих і не рухомих губок на яких є нагубні пластини і фундаментної плити. Для затисканная лежат використовується механизм гвинт – гайка.