Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Степанова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
57.86 Кб
Скачать

5. Страхування нерухомого майна, с/г техніки та тз с/г п-ств.

Страхування нерухомого майна

Об’єктами цього виду страхування є будівлі, споруди, передавальні пристрої, сировина та матеріали, готова продукція, незавершене виробництво, тощо. Страхувальником виступає власник або користувач ( орендатор) майна. Цій групі притаманне як добровільне (власник майна) так і обов’язкові ( орендатор майна) види страхування.

Майно страхується від вогневих ризиків (пожежа від удару блискавки) та стихійних ризиків ( злива , сель, ураган). В той же час майно може страхуватися за окремими ризиками обраними страхувальником, а саме: технічними аваріями та катастрофами (короткого замикання, аваріями комунікаційних мереж, проникнення води з сусідніх приміщень, неправильною експлуатацією техніки та обладнання), противоправних дій третіх осіб ( крадіжка зі зламом, навмисне пошкодження, підпал тощо ). 

Тривалість дії договору - до одного року.

Страхування сільськогосподарської техніки

Страхуванням покриваються всі необхідні і розумні витрати на відновлення застрахованої сільськогосподарської техніки і зменшення можливих збитків, що не перевищують страхової суми (ліміту відповідальності Страховика).

Страхові ризики: Сільськогосподарська техніка та обладнання страхуються на випадок пошкодження або повного знищення в результаті: аварії, зіткнення з будь-яким об’єктом під час руху, перекидання; стихійних лих (повені, бурі, буревію, смерчу, удару блискавки, граду, обвалу, лавини, зсуву, виходу ґрунтових вод, паводку, селю, просадки ґрунту, землетрусу), падіння дерев, нападу тварин, а також пожежі чи вибуху в техніці;

протиправних дій третіх осіб; незаконного заволодіння (угону або викрадення техніки), крадіжки її приладів і додаткового обладнання

Об’єкти страхування:

На страхування приймаються: транспортні засоби; самопересувні машини; пересувні причіпні машини і механізми; стаціонарне обладнання та інструменти.

Можуть бути застраховані сільськогосподарська техніка та обладнання, що належать Страхувальнику на правах власності, оренди, лізингу.

На страхування можуть бути прийняті об’єкти страхування незалежно від того, експлуатуються вони чи ні.

Страхова сума (ліміт відповідальності Страховика) відображає дійсну вартість сільськогосподарської техніки та обладнання і не може перевищувати балансову вартість.

Об’єкти страхування також можуть бути застраховані на суму, меншу дійсної вартості. У такому випадку страховий платіж, страхове покриття і відповідальність Страховика зменшуються пропорційно зменшенню страхової суми.

Страхуванн ТЗ с/г п-ств. ?????????????????????????

6. Страхування автомашин

Добровільне страхування атомашин (автокаско)

Договори страхування автокаско укладаються на термін від 1 місяця до 1 рокую Найбільш типовими ризиками є знищення , пошкодження або втрата ТЗ внаслідок:

  1. ДТП

  2. вогневих ризиків і ризиків стихійних явищ

  3. протиправних дій третіх осіб

Укладення договору на всі три ризики називається «повним каско», на один або два - «частковим каско».

Машина перед страхуванням оглядається андеррайтером з метою оцінити її стан, вартість. Страховий тариф залежить від кількості ризиків, типу і марки машини, терміну її експлуатації і вартості.

Страхова сума встановлюється за згодою сторін, але не вище її реальної ринкової вартості.

Страховий платіж визначається на підставі формули СП=СТ*СС:100 і з врахуванням поправочних коефіцієнтів. Сумарний страховий тариф за повним каско в Україні коливається від 2 до 13%. Залежно від франшизної політики СК встановлюють переважно безумовну франшизу в розмірі від 0,2 до 15%.

Збиток визначається в розмірі вартості ремонту ТЗ. Підставою для цього є довідки з ДАІ про випадок, фотографії пошкодженого засобу, а також кошторис вартості ремонту та пов’язаних з ним витрат