Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
В.М. Поводзинський-ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ БІОТЕХНО....doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Безпечна експлуатація виробництва та охорона навколишнього середовища

У регламенті необхідно відображати заходи, які забезпечують надійність охорони навколишнього середовища в період експлуатації та у випадках аварійних ситуацій і зупинок виробництва на ремонт.

Позначається наявність систем очистки технологічних та вентиляційних викидів від забруднюючих речовин і ефективність очистки(пилу, газу, аерозолів тощо), аварійних та дренажних ємностей, піддонів, факелів, абсорбентів тощо, попереджувальних засобів для уникнення залпових викидів до довкілля. За можливості переробки аварійних та дренажних стоків зазначається, куди вони спрямовуються (очищення, утилізація, складування). Залповим викидом у повітря вважається викид забруднюючих речовин, тривалість якого не перевищує 20 хвилин протягом робочої зміни, а концентрація забруднюючих речовин більш, ніж у 2 рази перевищує звичайну, регламентовану концентрацію у заданій точці контролю.

У технічному регламенті для окремих типів технологічного та іншого обладнання встановлюються граничні обсяги утворення забруднюючих речовин, які організовано виводяться до джерела викиду в атмосферне повітря при експлуатації технологічного обладнання. Показник встановлює граничні значення концентрації забруднюючих речовин у мг/м3 і розраховуються як середні значення часових вимірів у трубопроводі перед газопилоуловлювачами і після них або безпосередньо у джерелі викиду. Перелік такого обладнання визначається галузевими нормативними документами.

Регламентовані норми викидів забруднюючих речовин на одиницю продукції надаються у інформаційних матеріалах до технічного регламенту відповідно до номенклатури виготовлення продукції і наводяться у вигляді таблиці 2.9.

Таблиця 2.9. Регламентні норми викидів забруднюючих речовин (вказується найменування та кількість продукції, на яку складається норма).

Найменування забруднюючих

Один.

Норма викидів, г/од. прод.

речовин

виміру

у повітря

у воду

на сховище

1

2

3

4

5

Характеристика стоків наводиться у таблиці 2.10. До таблиці вносяться усі технологічні стоки, стоки від промивання обладнання та змивання підлог.

Таблиця 2.10. Характеристика стічних вод

Найменування стоку

Відділення, апарат

Періодичність скиду

Кількість стоків, м3/доба

Характеристика стоку

Куди скидається

Забруднення

Конц., мг/л

1

2

3

4

5

6

7

Контроль складу та кількість промислових стоків, пилогазоподібних викидів та відходів виробництва слід передбачати для всіх процесів.