Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strahuvannya_mayna_i_vidpovidalnosti (2).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
87.13 Кб
Скачать

24. Страхування засобів наземного автотранспорту.

Страхувальником виступає:

Юридичні або дієздатні фізичні особи, що уклали зі Страховиком Договір страхування та які: володіють транспортним засобом на підставі права власності; придбали транспортний засіб в кредит або в лізинг; отримали транспортний засіб в оренду; керують транспортним засобом на законних підставах;

Ризики:"ДТП" ,стихійні явища (злива, град, снігопад, повінь, паводок, затоплення, землетрус, зсув, обвал, осідання ґрунту, удар блискавки, вихор, ураган, смерч, сель, буря, шторм); напад тварин; самовільне падіння предметів на застрахований транспортний засіб. "Пожежа" - пожежа чи вибух, що не пов'язані з протиправними діями третіх осіб. "Протиправні дії третіх осіб" - протиправні дії третіх осіб, не пов'язані з незаконним заволодінням застрахованим транспортним засобом, а саме: знищення застрахованого транспортного засобу в цілому, пошкодження, знищення або викрадення окремих його частин, деталей, вузлів, механізмів, що входять в заводську комплектацію, а також пошкодження, знищення або викрадення застрахованого додаткового обладнання. "Незаконне заволодіння" - втрата застрахованого транспортного засобу внаслідок незаконного заволодіння шляхом крадіжки, грабежу чи розбою.

Страхуванню підлягає: легкові автомобілі; мотоцикли, моторолери, мопеди; вантажні автомобілі; мікроавтобуси; автобуси; причепи та напівпричепи;

Договір страхування КАСКО-автотранспортних засобів може бути укладений терміном дії від одого місяця до одного року. П ри укладанні Договору страхування страхова сума визначається окремо для транспортного засобу та для додаткового обладнання.

25. Страхування машин від поломок.

Страхування машин має велике значення для кожного, хто їх експлуатує. I це стосується не лише промислових підприємств, на яких працюють великі машини чи повністю автоматизовані виробничі установки.

Страховими ризиками є такі події, які мають ознаки імовірності та випадковості внаслідок чого завдається шкода машинам:• аварія, якщо вона не є винятком, обумовленим умовами страхування або договором (відповідно до правил техніки безпеки); • помилки в конструкції та розрахунках, допущені при монтажі; • коротке замикання, перенапруження • фізичний вибух;• буря, мороз.

He підлягають страхуванню, як правило, лише деякі предмети, термін служби яких порівняно з терміном служби всього об'єкта невеликий. Здебільшого до них належать такі предмети:

    • усі види змінного інструмента;

    • пуансони, матриці, троси, ланцюги, ремені, стрічки, сита;

    • вироби зі скла, кераміки, деревини, а також шини;

    • матеріали виробничого призначення всіх видів (наприклад,паливо, газ, засоби охолодження, каталізатори, рідини, мастила).

Страхові випадки. Цей вид страхування покриває збитки аварійного характеру, тобто такі, що виникли несподівано й непередбачено, призвівши до ремонту чи заміни застрахованого майна.

Страхове відшкодування не виплачується, якщо шкоду майну завдано з таких причин:

    • воєнні чи подібні до них події, усі види громадського безладдя, а також дії страйкарів чи робітників і службовців;

    • намір чи груба необережність страхувальника або його представника;

    • ризики, страхування яких передбачено іншими видами стра-хування (наприклад, вогонь, блискавка, вибух, спричинений хімічною реакцією, крадіжка, злом та крадіжка зі зломом);

    • затоплення, повінь, землетрус, просідання ґрунту, зсув;

    • помилки або несправності, що існували на момент укладання до-говору страхування і про які страхувальник знав чи мав знати;

Страхова сума в страхуванні машин завжди встановлюється згідно з балансовою вартістю.

Ставки премій у страхуванні машин визначаються окремо за кожним типом машин. Порівняно з іншими видами страхуван-ня (наприклад, із вогневим страхуванням), премії можуть здава-тися високими, що зумовлюється підвищеною частотою страхо-вих випадків у цій галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]